Βαρύ κλίμα στη ρωσική στρατιωτική άσκηση της Άπω Ανατολής - Αμηχανία Πούτιν

Βαρύ κλίμα στη ρωσική στρατιωτική άσκηση της Άπω Ανατολής - Αμηχανία Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αμήχανη συνάντηση με τον αρχηγό του στρατιωτικού του επιτελείου σήμερα Τρίτη, καθώς επιθεωρούσε στρατιωτικές ασκήσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή, χιλιάδες μίλια μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική υπηρεσία ειδήσεων Zvezda δημοσίευσε βίντεο με τον Πούτιν και τον αρχηγό του επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ να εισέρχονται σε θάλαμο παρατήρησης, να κάθονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και να τηρούν άβολη σιωπή περιμένοντας την άφιξη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Γκερασίμοφ χάιδεψε τα μαλλιά του και ανακάτεψε χαρτιά και ο Πούτιν σήκωσε και κοίταξε μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια, κάποια στιγμή συμφώνησε με τον στρατηγό κουνώντας λακωνικά το κεφάλι του. Η άβολη γλώσσα του σώματος προκάλεσε πλήθος σχόλια πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πούτιν προφανώς δεν θέλει ούτε να συνομιλήσει με τον διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», σχολίασε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Σε άλλο βίντεο, η διάθεση φαίνεται να είναι πιο ανάλαφρη, καθώς ο Πούτιν και ο Σοϊγκού εμφανίζονται να ανταλλάσσουν αστεία, ενώ ο Γκερασίμοφ μιλούσε στο τηλέφωνο.

Ο Γκερασίμοφ ήταν σχεδόν απών κατά τη διάρκεια των 195 ημερών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τήρησε στάση που προκάλεσε διάφορες εικασίες σχετικά με τη σχέση του με τον Πούτιν, ακόμη και την υγεία του. Έχοντας καταλάβει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, η Ρωσία φαίνεται πλέον να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε στρατεύματα και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων «Βοστόκ» (Ανατολή), που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ο Πούτιν φαινόταν να στέλνει μήνυμα ότι ο ρωσικός στρατός είναι σε θέση να αναπτύξει τις δραστηριότητές του ως συνήθως παρά τις απαιτήσεις του πολέμου.

Όμως το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις ασκήσεις που ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου συμμετέχουν μόλις 50.000 στρατιώτες, πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους 300.000, το 2018.

Κοινή άσκηση Ρωσίας - Κίνας

Τη Δευτέρα, ρωσικά και κινεζικά μαχητικά πλοία ασκήθηκαν στην απόκρουση εχθρικής αεροπορικής επίθεσης χρησιμοποιώντας συστήματα πυροβολικού αεράμυνας. Την περασμένη εβδομάδα πολεμικά πλοία των δύο χωρών πραγματοποίησαν αντίστοιχες ασκήσεις άμυνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ διακήρυξαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο, υποσχόμενοι να συνεργαστούν πιο στενά ενάντια στη Δύση.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Ινδία, η οποία επίσης συμμετείχε στην άσκηση λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν για οποιαδήποτε χώρα προχωρά σε τέτοιες δραστηριότητες με τη Ρωσία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι στις ασκήσεις συμμετέχουν επίσης στρατιωτικά σώματα και παρατηρητές από την Αλγερία, το Λάος, τη Μογγολία, τη Νικαράγουα, τη Συρία και έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.