Αρμενία: Θα αναγνωρίσει υπό όρους το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν
Shutterstock
Shutterstock

Αρμενία: Θα αναγνωρίσει υπό όρους το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, εάν το Μπακού εγγυηθεί την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του θύλακα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Ostorozhno και Novosti επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί πηγή σύγκρουσης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από το 1991, την περίοδο που οδήγησε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους εδώ και έναν αιώνα.

Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων εντός και πέριξ του ορεινού θύλακα και έκτοτε περιοδικά έκλεινε την μόνη οδική αρτηρία που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, από την οποία εξαρτάται η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του θύλακα.

«Τα 86.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με τα Ostorozhno και Novosti.

«Αν κατανοούμε καλά ο ένας τον άλλον, τότε, η Αρμενία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν εντός των αναγνωρισμένων ορίων και το Μπακού αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας εντός των 29.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, ο Πασινιάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να το κάνει - ουσιαστικά, να αναγνωρίσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν - αν υπάρξουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η Αρμενία παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνευτική ατζέντα στην περιοχή. Και ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα φθάσουμε σε συμφωνία σχετικά με κείμενο ειρηνευτικής συνθήκης και ότι θα είμαστε σε θέση να την υπογράψουμε», είπε ο Νικόλ Πασισιάν, σύμφωνα με το TASS.