Απόπειρα Τραμπ να ναρκοθετήσει το πολιτικό σκηνικό

Απόπειρα Τραμπ να ναρκοθετήσει το πολιτικό σκηνικό

Τη ναρκοθέτηση της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος επιχειρεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ εξελίσσεται σε θρίλερ. Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κινηθεί δικαστικά, ώστε να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η καταμέτρηση συνεχίζεται ομαλά στις κρίσιμες πολιτείες, όπως αναμενόταν. Για άλλη μια φορά η παταγώδης αποτυχία των mainstream δημοσκοπήσεων, που προέβλεπαν άνετη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, έδειξε ότι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων κινείται με τρόπους που κανείς δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Συνυπολογίζοντας τα όσα είχαν προηγηθεί κατά την προεκλογική περίοδο, ο αναγνώστης των πρωϊνών ειδήσεων της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή αισθάνεται ότι ο Τραμπ είναι πλέον το φαβορί. Δεν είναι. Ο χάρτης αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα παραπλανητικός. Δεν αποκλείεται να κερδίσει, είναι πολύ πιο πιθανό από ότι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ξεκάθαρο φαβορί.

Και ιδού το γιατί: Αυτή τη στιγμή από ό,τι φαίνεται θα νικήσει ο υποψήφιος που θα κερδίσει δύο πολιτείες εκ των Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ έχει σαφές προβάδισμα και στις τρεις πολιτείες. Ωστόσο, πρόκειται για προβάδισμα που πιθανότατα οφείλεται σε δύο τερτίπια της σημερινής, περίεργης εκλογικής αναμέτρησης και του τρόπου που προσμετρώνται τα αποτελέσματα στις πολιτείες αυτές.

Πρώτον, η επιρροή που είχε η πανδημία του κορονοϊού στην εκλογική διαδικασία ήταν ότι οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν μαζικά επιστολικά και τους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν μαζικά χθες στην κάλπη. Οι Δημοκρατικοί πόνταραν στην επιστολική ψήφο, ο Τραμπ ρίσκαρε οδηγώντας τους ψηφοφόρους του στις κάλπες την ημέρα των εκλογών. Και αυτό του βγήκε.

Είναι τόσο εμφανής αυτή η διαφορά που αν δει κανείς την εικόνα όσων ψήφισαν επιστολικά ή δια ζώσης ξεχωριστά, είναι σαν να βλέπει διαφορετικές αναμετρήσεις. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ προηγείται σε αυτές τις πολιτείες, υπάρχουν αρκετές επιστολικές ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί προς το παρόν. Μόλις γίνει αυτό, το αποτέλεσμα θα αλλάξει σημαντικά.

Δεύτερον, στις δύο από τις τρεις πολιτείες τα μεγάλα αστικά κέντρα καθυστερούν παραδοσιακά στο να βγάλουν αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της παραμέτρου είναι ότι οι Δημοκρατικοί τείνουν να υπερισχύουν συντριπτικά στα αστικά κέντρα. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί υπερισχύουν συντριπτικά στην επαρχία και ξεκάθαρα στα περισσότερα προάστια.

Συνυπολογίζοντας κανείς τους δύο παραπάνω παράγοντες οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έπεσαν τραγικά έξω. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με τις προβλέπεις των δημοσκοπήσεων κέρδισε με άνεση τις πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο και του Τέξας, ενώ μάλλον κερδίζει Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα. Παράλληλα μετέτρεψε σε ντέρμπι τις τρεις μεσοδυτικές πολιτείες που αναφέραμε παραπάνω ότι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα, ενώ οι δημοσκόποι προέβλεπαν άνετη επικράτηση του Μπάιντεν. Αν ένας χαρακτηρισμός ταιριάζει στις maintsream δημοσκοπήσεις, αυτός είναι «παταγώδης αποτυχία».

Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει κερδίσει, ενώ δεν υπάρχει ένδειξη για νοθεία. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μέρες μέχρι και εβδομάδες, ενώ η κίνηση Τραμπ στην πραγματικότητα ναρκοθετεί την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, και η πόλωση είναι πλέον βαθιά στο εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή είναι πάρα πολύ πιθανό οι Ρεπουπλικανοί να διατηρήσουν την πλειοψηφία στην Γερουσία, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.

Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ είναι πλέον ιδιαίτερα περίπλοκο, γεγονός που αυξάνει την ήδη εκτεταμένη ανασφάλεια λόγω της πανδημίας, ενώ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ακόμα και ακραία σκηνικά πόλωσης, που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας και κατ’ επέκταση του υπόλοιπου κόσμου.