Απελευθερώθηκαν πάνω από 100 μετανάστες από εγκληματικούς διακινητές
AP Photo/Petros Giannakouris
AP Photo/Petros Giannakouris
Μεταναστευτικό

Απελευθερώθηκαν πάνω από 100 μετανάστες από εγκληματικούς διακινητές

Περισσότεροι από 100 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πέντε γυναίκες, απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία τους, μετά από απαγωγή από συμμορία στην ανατολική Λιβύη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

«Μια εγκληματική ομάδα που εμπλέκεται στην οργάνωση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, στερώντας τους την ελευθερία τους, εμπορεύεται και βασανίζει τους ίδιους, προκειμένου να αναγκάσει τις οικογένειές τους να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τo Reuters αναφέρει πως η Λιβύη έχει καταστεί διαδρομή διέλευσης για μετανάστες που φεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια προς την Ευρώπη, ακολουθώντας την επικίνδυνη διαδρομή που διασχίζει την έρημο και τη Μεσόγειο, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011.

Πολλοί μετανάστες που προσπαθούν απεγνωσμένα να περάσουν τη διαδρομή έχουν πέσει στα χέρια διακινητών. Οι απελευθερωμένοι μετανάστες κρατούνταν στην Ατζνταμπίγια, περίπου 160 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Βεγγάζη.

Πέντε ύποπτοι διακινητές από τη Λιβύη, το Σουδάν και την Αίγυπτο έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο γενικός εισαγγελέας και η διεύθυνση ασφαλείας της Ατζνταμπίγια δημοσίευσαν φωτογραφίες των μεταναστών στις σελίδες τους στο Facebook, οι οποίες, όπως ανέφεραν, είχαν ανακτηθεί από τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων.

Στις φωτογραφίες φαίνονται μετανάστες με δεμένα χέρια και πόδια και σημάδια από ξυλοδαρμό.

Τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον 28 πτώματα ανακτήθηκαν από έναν μαζικό τάφο στην έρημο βόρεια της πόλης Κούφρα. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια συμμορία είχε υποβάλει τους μετανάστες σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.

Αυτό συνέβη μετά την ανακάλυψη άλλων 19 πτωμάτων σε μαζικό τάφο στην Τζικχάρα, επίσης στη νοτιοανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την διεύθυνση ασφαλείας, η οποία κατηγόρησε ένα γνωστό δίκτυο λαθρομεταναστών.

Τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, στη Λιβύη είχαν καταγραφεί περίπου 825.000 μετανάστες από 47 χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση και υπουργοί από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα συναντήθηκαν με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, και συζήτησαν την μεταναστευτική κρίση.