Ανατροπή στη Γαλλία: Οι αντίπαλοι του Μακρόν ενώνουν τις δυνάμεις τους
Politico

Ανατροπή στη Γαλλία: Οι αντίπαλοι του Μακρόν ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μόνο μια μέρα αφότου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι δύο κυριότερες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας ξεκίνησαν συνομιλίες για να  σχηματίσουν συμμαχία εναντίον του, ενόψει των επικείμενων πρόωρων εκλογών, σε μια αναμέτρηση που πρόκειται να αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, αφότου η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» νίκησε το φιλελεύθερο κόμμα του «Αναγέννηση» στις εκλογές της ΕΕ, με διαφορά 31,4% έναντι 14,6%. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος παίζει όλα του τα χαρτιά για να ανακόψει το κύμα εθνικιστών, αντιμεταναστευτικών δεξιών στις εθνικές εκλογές, την ίδια στιγμή οι αντίπαλοί του «δοκιμάζουν τα νερά» για ένα ενιαίο μέτωπο.

Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η επικεφαλής υποψήφια για το κόμμα «Η Ανακατάληψη» (Reconquest) κατά τις εκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υποψήφια για την προεδρία του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης και θεία της, Μαρίν Λεπέν και τον πρόεδρο του κινήματος Τζόρνταν Μπαρντελά για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Η πρώην βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε γυρίσει την πλάτη της στη θεία της για να ενταχθεί στις παρυφές της «Ανακατάληψης», ενός κόμματος που ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ, πριν από την προεδρική κούρσα του 2022.

Αν και το κόμμα της είναι πολύ μικρότερο από την Εθνική Συσπείρωση και την Κυριακή ξεπέρασε μόνο το όριο του 5%, που απαιτείται στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί κρίσιμο σε μια στενή εθνική αναμέτρηση.

Από το βράδυ των εκλογών, η Μαρεσάλ πιέζει ώστε το νέο της κόμμα να σχηματίσει συμμαχία με το παλιό της. «Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ιστορική νίκη», έγραψε ο Μαρεσάλ σε ανάρτηση τη Δευτέρα στην πλατφόρμα X. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, ήθελα να συναντήσω τη Μαρίν Λεπέν και τον Τζόρνταν Μπαρντελά για να αδράξω την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μαζί έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Πρόεδρος γκωλικού κόμματος: «Ναι» στη συνεργασία με Λεπέν - Μπαρντελά

Ο Ερίκ Σιοτί επικεφαλής των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών του γκωλικού κόμματος ( Les Republicains), δήλωσε την Τρίτη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια τέτοια συμμαχία.

«Μπορούμε είτε να αγνοήσουμε αυτό που συμβαίνει… είτε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση για τη χώρα», είπε ο Σιοτί. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι έχει μιλήσει τόσο με τη Λεπέν όσο και με τον Μπαρντελά, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κίνησή του επιδιώκει να εγγυηθεί την τύχη των απερχόμενων βουλευτών του.

Βασικά στελέχη του Les Republicains, ένα κόμμα που κυριάρχησε στη γαλλική δεξιά για δεκαετίες με προέδρους όπως οι Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συμμαχία. «Δεν θα δεχτώ ποτέ κανέναν συμβιβασμό με τα άκρα, τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσουν τη Γαλλία σε χρεοκοπία και χάος», δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος το 2022 και πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές.

«Γνωρίζουμε ότι ο Ερίκ Σιοτί δεν θα είχε περάσει το κανάλι το 1940», έγραψε στο  X ο Julien Dive, βουλευτής των Les Républicains και αντιπρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενος στη μετακίνηση του Σαρλ ντε Γκωλ στη Βρετανία για να ηγηθεί ενός γαλλικού κινήματος αντίστασης κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κυοφορούμενες συζητήσεις και οι εχθρότητες

Σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη συνάντηση, η Λεπέν είπε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών αρχηγών προκειμένου να «χτίσει την πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει εάν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της.

Η Λεπέν σημείωσε, επίσης, ότι η Εθνική Συσπείρωση θα ήταν πρόθυμη να μην προτείνει υποψηφίους ενάντια σε απερχόμενους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος Les Republicains εάν καταλήξουν σε συμφωνία με το κόμμα της.

Ενώ η Μαρεσάλ έχει κάνει ξεκάθαρες νύξεις για ενότητα, παραμένει αβέβαιο, εάν ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός της, Ζεμούρ, ενστερνίζεται τις ίδιες απόψεις. Υπονοώντας ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων εντός του Reconquest, ο Μπαρντελά επαίνεσε την «εποικοδομητική στάση» της Μαρεσάλ «σε αντίθεση με αυτήν του Ερίκ Ζεμούρ».

Σημείωσε, ότι η Μαρεσάλ και ο  Ζεμούρ, οι οποίοι έλαβαν το 7% των ψήφων στην προεδρική κούρσα του 2022, φέρεται να είχαν αντίθεση κατά την προεκλογική εκστρατεία της ΕΕ. Την Κυριακή, ο Ζεμούρ, ζήτησε την οικοδόμηση «του μεγαλύτερου δεξιού συνασπισμού» χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα την Εθνική Συσπείρωση ως πιθανό εταίρο.

Το Politico παρατηρεί ότι η Μαρεσάλ και η Λεπέν δεν έχουν επίσης ανταποκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι ευρωβουλευτές τους συμμετέχουν σε αντίπαλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει το δρόμο σε μια πολυδιαφημισμένη υπερομάδα ακροδεξιών ευρωβουλευτών, οι οποίοι επί του παρόντος είναι διασκορπισμένοι σε όλη την ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, την ακροδεξιά ομάδα ID και το μη εγγεγραμμένο τμήμα της Ευρωβουλής.  

Συσπειρώνονται οι αριστερές δυνάμεις

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι τέσσερις κύριες γαλλικές αριστερές πολιτικές δυνάμεις, οι σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι κομμουνιστές της χώρας και το πιο ριζοσπαστικό κόμμα France Unbowed σε κοινή τους ανακοίνωση έκαναν έκκληση δημοσίευσαν σε πλατφόρμα κοινή δήλωση ότι «επιθυμούν» να παρουσιάσουν κοινό υποψήφιο.

Πριν από δύο χρόνια, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο με ένα κοινό μανιφέστο, επιτρέποντας στη γαλλική αριστερά να υπερδιπλασιάσει το σύνολο της στην Εθνοσυνέλευση και να εμποδίσει τον Μακρόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Ωστόσο, η συμμαχία δεν επιβίωσε στη δοκιμασία του χρόνου και κάθε δύναμη συμμετείχε χωριστά στις ευρωπαϊκές εκλογές, αποκαλύπτοντας τις διαφωνίες τους σε θέματα, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία, τη Γάζα και την ενσωμάτωση χωρών στην ΕΕ.