Ανάλυση: Η προσπάθεια «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφή
Shutterstock
Shutterstock

Ανάλυση: Η προσπάθεια «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφή

Η άποψη πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια «νέα Αυστρία και Φινλανδία», να γίνει δηλαδή «ουδέτερη» έχει πολλούς υποστηρικτές, όπως τον Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνει σε άρθρο του στο 19fortyfive.com ο δρ. Ρόμπερτ Φάρλεϊ, καθηγητής σε θέματα ασφαλείας και διπλωματίας στo πανεπιστήμιο Πάτερσον, τονίζοντας όμως πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι «καταστροφή».

Η διαφορά Αυστρίας με την Ουκρανία

Η Αυστρία μεταπολεμικά έγινε ουδέτερη και σε μεγάλο βαθμό αποστρατιωτικοποιημένη αλλά σε αντίθεση με την Ουκρανία, είχε συμμετάσχει με ενθουσιασμό στον πόλεμο εξόντωσης κατά των Εβραίων.

Οι Ουκρανοί αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως θύματα και όχι ως θύτες της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ διαφορετικό ρητορικό περιβάλλον.

Ο Πούτιν θεωρεί ως τα πατρογονικά εδάφη της Ρωσίας την Ουκρανία και αυτό θα έθετε μια ουδέτερη, αφοπλισμένη χώρα σε πολύ πιο επικίνδυνη θέση από την Αυστρία του Ψυχρού Πολέμου.

Μπορεί η Ουκρανία να γίνει Φινλανδία;

Η Φινλανδία δεν βρισκόταν ακριβώς στην ίδια θέση με την Αυστρία (η πολεμική πολιτική της Φινλανδίας ήταν αρκετά μετρημένη και γενικά οι Φινλανδοί απέφυγαν να συμμετάσχουν στο Ολοκαύτωμα), αλλά παρ' όλα αυτά, η συνεργασία με τους Ναζί ήταν «βαρίδι» για τη χώρα.

Η ευχέρεια της Φινλανδίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας περιορίστηκε σημαντικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φινλανδοί αγάπησαν τόσο πολύ τη φινλανδοποίηση, ώστε η Φινλανδία υπέβαλε αμέσως αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόλις άρχισε αυτός ο πόλεμος.

Τι θα κάνει το Κίεβο;

Η ΕΣΣΔ και οι Δυτικοί Σύμμαχοι επέβαλαν την ουδετερότητα στην Αυστρία και τη Φινλανδία με τη δύναμη των όπλων αλλά οι Ουκρανοί δεν θα αποδεχθούν αυτή την απόφαση, ενώ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα απέχει από τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική παρέμβαση στην Ουκρανία στο μέλλον.

Οι Ουκρανοί σε όλη την κοινωνία μισούν τη Ρωσία και δεν θα δεχθούν μια συμφωνία που μειώνει ή εξαλείφει την ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει τον εαυτό της. Οι «ρεαλιστές» θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να σκεφτούν την πραγματική δυναμική της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προτού εκφραστούν για το πώς να περιορίσουν και να περιορίσουν την Ουκρανία.