Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε Χαμάς: Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο με το Ισραήλ
(Office of the Iranian Supreme Leader via AP)
(Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε Χαμάς: Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο με το Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεϊ ήταν ξεκάθαρος προς τους επικεφαλής της Χαμάς στη μεταξύ τους συνάντηση που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο με το Ισραήλ.

«Δεν μας προειδοποιήσατε για την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και δεν πρόκειται να εμπλακούμε στον πόλεμο» ανέφερε το ρεπορτάζ του Reuters.

Για την ακρίβεια, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε στον Ισμαήλ Χανίγια ότι το Ιράν - μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς - θα συνεχίσει να παρέχει στην ομάδα την πολιτική και ηθική υποστήριξή του, αλλά δεν θα παρέμβει άμεσα στον πόλεμο, όπως αποκάλυψαν αν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, Ιρανοί και οι αξιωματούχοι της Χαμάς που γνώριζαν για τις συζητήσεις.

Ο Χαμενεΐ πίεσε τον Χανίγιε να φιμώσει τις φωνές εκείνες στην τρομοκρατική ομάδα που καλούσαν δημοσίως το Ιράν και τον ισχυρό σύμμαχό του, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισραήλ με πλήρη ισχύ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ, επίσης, αιφνιδιάστηκε από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς καθώς τα μέλη της δεν βρίσκονταν καν σε επιφυλακή σε χωριά κοντά στα σύνορα που αποτέλεσαν γραμμές του μετώπου στον πόλεμο της με το Ισραήλ το 2006, και έπρεπε να κληθούν γρήγορα, δήλωσαν τρεις πηγές προσκείμενες στη λιβανέζικη ομάδα.

«Ξυπνήσαμε σε έναν πόλεμο», δήλωσε ένας διοικητής της Χεζμπολάχ.

Η κρίση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο λεγόμενος Άξονας της Αντίστασης -μια στρατιωτική συμμαχία που οικοδομήθηκε από το Ιράν επί τέσσερις δεκαετίες για να αντιταχθεί στην ισραηλινή και αμερικανική ισχύ στη Μέση Ανατολή- κινητοποιείται ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ κάλεσε τους συμμάχους της στον άξονα να συμμετάσχουν στον αγώνα. 

«Αδελφοί μας στην ισλαμική αντίσταση στο Λίβανο, το Ιράν, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία, αυτή είναι η μέρα που η αντίστασή σας ενώνεται με το λαό σας στην Παλαιστίνη«, είπε σε ηχητικό μήνυμα.

Λίγο αργότερο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 16 Οκτωβρίου ευχαρίστησε τη Χεζμπολάχ για τις μέχρι τώρα ενέργειές της, αλλά δήλωσε ότι «η μάχη απαιτεί περισσότερα»

Το Ιράν, σύμφωνα με το Reuters, δεν θα παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση, εκτός εάν το ίδιο δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές της Τεχεράνης.