Αφγανιστάν: Δεν ενημερώθηκαν οι μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων
Shutterstock
Shutterstock

Αφγανιστάν: Δεν ενημερώθηκαν οι μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων

Άνοιξαν σήμερα για το νέο ακαδημαϊκό έτος τα σχολεία στο Αφγανιστάν, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα καθώς οι μαθητές δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και εκατοντάδες χιλιάδες μαθήτριες παραμένουν αποκλεισμένες από την φοίτησή τους.

Το Αφγανιστάν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα κορίτσια απαγορεύεται να φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει μια αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, μετά την απόσυρση των υπό τις ΗΠΑ ξένων δυνάμεων, οι οποίες υποστήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε κάποια δημόσια ανακοίνωση ως προς το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων, όπως είπαν πολλοί καθηγητές και αξιωματούχοι στο AFP.

«Ο διευθυντής μάς έδωσε μια επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Παιδείας για να ανοίξει και πάλι σήμερα το σχολείο, αλλά αφού δεν προηγήθηκε κάποια δημόσια ανακοίνωση, δεν ήρθαν μαθητές», είπε ο Μοχάμαντ Οσμάν Ατάγι, ένας καθηγητής στο Γυμνάσιο Αρρένων Saidal Naseri στην Καμπούλ.

Δημοσιογράφοι του AFP επισκέφθηκαν επτά σχολεία στην Καμπούλ και είδαν μόνο λιγοστούς εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να προσέρχονται, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα.

Σχολεία άνοιξαν εκ νέου σε επαρχίες μεταξύ των οποίων και οι Χεράτ, Κουντούζ, Γκάζνι και Μπανταχσάν, αλλά ούτε εκεί πραγματοποιήθηκαν μαθήματα.

Η σημερινή έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους συμπίπτει με το Νεβρόζ, το Ιρανικό Νέο Έτος, το οποίο εορταζόταν ευρέως στο Αφγανιστάν πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αλλά οι νέοι ηγέτες της χώρας δεν το αναγνωρίζουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες έφηβα κορίτσια στο μεταξύ απαγορεύεται να φοιτήσουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η απαγόρευση στα κορίτσια να παρακολουθούν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ώρες μετά το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων για αγόρια και κορίτσια από το υπουργείο Παιδείας.

Η ηγεσία των Ταλιμπάν - που επίσης απαγόρευσε στις γυναίκες να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο - έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα ανοίξει εκ νέου τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια όταν οι «συνθήκες» θα είναι κατάλληλες - από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης έως την προσαρμογή του σχολικού προγράμματος με βάση τους ισλαμικούς κανόνες.

Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση μια σημαντική προϋπόθεση στις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας και την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τους Ταλιμπάν ως νόμιμους ηγέτες του Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν υπό την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι «η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο» για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι γυναίκες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την δημόσια ζωή, απομακρυνθεί από τις περισσότερες κυβερνητικές θέσεις ή πληρώνονται μόνο ένα τμήμα του μισθού τους προκειμένου να μένουν στο σπίτι τους.

Επίσης τους απαγορεύεται να πηγαίνουν σε πάρκα, πανηγύρια, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά και στις δημόσιες εμφανίσεις τους πρέπει να φορούν το χιτζάμπ.