Αβέβαιο το ταξίδι Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη -  Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας Τραμπ
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία

Αβέβαιο το ταξίδι Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας Τραμπ

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς δεν είναι βέβαιο αν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μετά το 2019.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και ανέφερε: «Περιμένουμε κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα, η πρόταση είναι στο τραπέζι. Πρόκειται για μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός, αρκετά μακράς διάρκειας ώστε να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για διπλωματία, η οποία θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη πολύ πιο κοντά. Θα βρίσκομαι στην Τουρκία την Πέμπτη, 15 Μαΐου, και θα περιμένω τον Πούτιν αυτοπροσώπως.»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι τα τελεσίγραφα από την Ευρώπη προς τη Ρωσία είναι «απαράδεκτα» και δεν είναι ορθό να μιλάει κανείς στη Ρωσία με αυτόν τον τρόπο, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κατάπαυση του πυρός.

Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει εκδώσει επίσημη θέση για τις συνομιλίες, αν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα καλέσει τις δύο πλευρές να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ πρότεινε στον Ζελένσκι να αποδεχτεί την πρόσκληση για συνάντηση ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις του Πούτιν. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το θετικό αποτέλεσμα: «Αρχίζω να αμφιβάλλω αν η Ουκρανία θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν, ο οποίος είναι απασχολημένος με τους εορτασμούς της Νίκης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία δεν θα είχε κερδηθεί χωρίς τις ΗΠΑ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!!»

 

Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε ο Τραμπ. «Σκεφτόμουν να πάω εκεί αεροπορικώς. Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να βρεθώ εκεί, αν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.

Μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Τραμπ στις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα «αποφύγει τη συνάντηση». «Θα εκτιμούσαμε όλοι στην Ουκρανία αν ο πρόεδρος Τραμπ μπορούσε να είναι μαζί μας στη συνάντηση στην Τουρκία. Αυτή είναι μια καλή ιδέα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ.

Τέλος, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Ερντογάν: Ελπίζουμε να μην πάει χαμένη η ευκαιρία

Για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για «ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει με τις πρόσφατες επαφές».

«Ως χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δύο μερών, έχουμε πει πως είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις συνομιλίες και ότι θα χαρούμε να τις φιλοξενήσουμε. Βλέπουμε ότι ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει με τις πρόσφατες επαφές και πιστεύουμε ότι η ευκαιρία που αξιοποιήθηκε αυτή τη φορά δεν θα πάει χαμένη», τόνισε ο Ερντογάν.

Ακόμα ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο και ενθάρρυνε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες επαφές για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προάγει την ειρήνη στην Ουκρανία. 

«Ως μια χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων πλευρών, εκφράσαμε τη διάθεσή μας να συμβάλουμε στις συνομιλίες και να φιλοξενήσουμε τις διαδικασίες», ανέφερε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας που προγραμματίζεται να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

«Με τις πρόσφατες επαφές έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη», δήλωσε ο Ερντογάν, μετά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Χ, αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης στην Τουρκία.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουμε τις βασικές λεπτομέρειες της συνάντησης στην Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου. Είμαι ευγνώμον για την υποστήριξη και την προθυμία του να διευκολύνει τη διπλωματία σε υψηλό επίπεδο. Συμφωνούμε από κοινού στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.

Είναι επίσης απαραίτητο οι εταίροι μας να διασφαλίσουν την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός. Είμαστε έτοιμοι για άμεσες συνομιλίες με τον Πούτιν. Είναι κρίσιμο για εμάς στην Ευρώπη να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας. Θα παραμείνουμε σε συνεχείς επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την εξασφάλιση της ειρήνης».

Κομισιόν: Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη

Αμετάκλητη παραμένει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα: «η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες».

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίμπνερ, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο τη Δευτέρα (12/05), σημειώνοντας ωστόσο, ότι «η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει» τι θα πράξει.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «αν η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, αν δεν έχουμε εκεχειρία, δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο σημείωσε ότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι «ο Ζελένσκι είναι αυτός που δέχεται να κάνει το επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δεν βλέπουμε αυτό να είναι αμοιβαίο. Αναμένεται η απάντηση του Κρεμλίνου».

Ερωτηθείσα τι είδους κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από πλευράς ΕΕ, πέραν του ήδη υπό συζήτηση 17ου πακέτου κατά της Μόσχας που στοχεύει το «σκιώδη στόλο», η εκπρόσωπος Π. Πίνιο απάντησε ότι σύμφωνα με την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, μία επιλογή είναι να ληφθούν μέτρα κατά της κοινοπραξίας του NorthStream2.

Με αυτό τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς στον NorthStream2, ο οποίος ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε λειτουργία, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος.