Tι συζήτησε ο Στάσσης στη Ρουμανία, μαγνήτης η Πειραιώς, οι πτήσεις της Helleniq Energy, το upside της Ideal, τα εμβληματικά σφυριά, ο μίτος της Αριάδνης, οι ταύροι της Goldman Sachs και οι ακριβοί πειρατές

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μετοχή που παραμένει εδώ και καιρό στο επίκεντρο με τα βλέμματα που συγκεντρώνει να αυξάνονται αυτήν την εβδομάδα λόγω του επικείμενου placement, το οποίο ξεκινά τις επόμενες μέρες. Τα μεγέθη και οι προοπτικές της τράπεζας, έχουν αποτελέσει μαγνήτη για τους επενδυτές ανά τον κόσμο και η διάθεση του πακέτου μετοχών από το ΤΧΣ θεωρείται πως έχει εξασφαλισμένη επιτυχία και υπερκάλυψη. Τα όσα ακούγονται επηρεάζουν την πορεία της μετοχής, αλλά και της αγοράς.

Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρουν πως η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι συσσώρευσης, αφού οι επενδυτές ετοιμάζονται για το επικείμενο placement. Το ποσοστό διάθεσης έχει περάσει από… «σαράντα κύματα». Στην αρχή έλεγαν οι πληροφορίες ότι θα διατεθεί όλο, μετά υποχώρησε στο 20% από 27%, μετά στο 22% και τώρα πάλι αναφέρουν ότι στόχος του ΤΧΣ είναι να διατεθεί όλο το ποσοστό, ώστε και η Πειραιώς να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Να σημειωθεί πως εκτός του ΤΧΣ που διαθέτει το 27%, ο John Paulson ελέγχει το 18,62% και το fund Helikon το 9,377%. Η τιμή διάθεσης επίσης είναι ένα θέμα που απασχολεί την αγορά και επηρεάζει την πορεία της μετοχής. Ένα discount μάλλον θα πρέπει να αναμένεται γι΄ αυτό και είδαμε τη μετοχή να υποχωρεί από τα υψηλά των 4 ευρώ. Όμως σε κάθε περίπτωση στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρουν πως όπως είδαμε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, της HelleniQ Energy, αλλά και του Ελ.Βενιζέλος, η ζήτηση θα είναι ανάλογη και θα οδηγήσει σε βελτίωση της αποτίμησης.


Σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει ο επικεφαλής μιας ελληνικής επιχείρησης να συναντάται με τον Πρωθυπουργό μιας χώρας για να τον ενημερώσει σχετικά με τις επενδύσεις που προτίθεται να κάνει. Κι όμως, χθες ο CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu για να του παρουσιάσει τις σημαντικές επενδύσεις που δεσμεύεται να υλοποίησει η επιχείρηση στη γειτονική χώρα μετά και την εξαγορά της Enel Romania.

Επενδύσεις που θα αφορούν σε νέο ανταγωνιστικό δίκτυο παραγωγής και διανομής καθαρής ενέργειας. «Η Ρουμανία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, για τις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε σε απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση του τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας- Ρουμανίας είναι βασικό στοιχείο επιτυχίας!», γράφει στην ανάρτηση του ο Γ. Στάσσης. Στην πράξη αναφέρεται στη σημασία του ενεργειακού διαδρόμου των Βαλκανίων για τη ΔΕΗ και τις πόρτες που μπορεί να της ανοίξει στην ΝΑ Ευρώπη.

Πατώντας πάνω στις διεθνείς διασυνδέσεις των χωρών, όπου αποκτά παρουσία, και έχοντας ως βαρύ πυροβολικό τις ΑΠΕ, όπου χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στη Βαλκανική, με στόχο 8,9 GW το 2026, ο ελληνικός όμιλος βάζει πλώρη να φτάσει να εξάγει μεγάλους όγκους καθαρής ενέργειας στην καρδιά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.


Η HelleniQ Energy είναι η επόμενη εισηγμένη του FTSE 25, η οποία δημοσιεύει αποτελέσματα και συγκεκριμένα στις 29 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές περιμένουν πως τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2022 θα έχουν συνέχεια και τα EBITDA θα ξεπεράσουν και πάλι το 1 δισ. ευρώ. Η Optima Bank αύξησε την τιμή στόχο στα 10,70 ευρώ από 9,20 ευρώ και σημειώνει πως το ύψος του 1 δισ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας γίνεται η νέα κανονικότητα και οδηγείται από τα δυνατά περιθώρια διύλισης και τις προσθήκες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η τράπεζα περιμένει EBITDA 1,22 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένη βάση και 629,3 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. Αναμένει συνολικό μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Η βελτιωμένη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής έχει επισημανθεί από τη στήλη και αυτό που βλέπουμε είναι πως οι αναλυτές έχουν αρχίσει και παρακολουθούν ξανά τη μετοχή.


Αύριο,Τετάρτη, θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2023 η Ideal. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities τα προσαρμοσμένα EBITDA μετά τις μισθώσεις θα ανέλθουν στα 55,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% και τα έσοδα στα 394,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 9% λόγω της ισχυρής πορείας του κλάδου λιανικού εμπορίου και πληροφορικής.

Στα τελευταία 3,5 έτη η μετοχή έχει καταγράψει ένα μνημειώδες ράλι και από επίπεδα κάτω του 1 ευρώ έχει πάει στα 6,5 ευρώ. Μάλιστα σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αξιόλογη διόρθωση και η μετοχή στέκεται με εξαιρετική ευκολία στα πολυετή υψηλά της (23 ετών). Αυτό προφανώς και έχει να κάνει με τις προοπτικές του ομίλου και τις κινήσεις που κάνει η διοίκηση. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα άντλησε μέσω εταιρικού ομολόγου 100 εκατ. ευρώ, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έχει δώσει δίκαιη τιμή τα 8,1 ευρώ και η Eurobank Equities τα 7,90 ευρώ.


Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι πλειστηριασμοί εμβληματικών ακινήτων που ανήκαν σε βιομηχανίες ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός ακινήτου επί της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο στέγαζε το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Athenaeum Palace & Luxury Suites και σταμάτησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από πυρκαγιά, η οποία οφείλονταν σε εμπρησμό. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 15,57 εκατ. ευρώ.

Μετά τον πλειστηριασμό που αφορούσε το επαγγελματικό ακίνητο της οικογένειας Τσαντίλη στο Θησείο, για την ίδια ημερομηνία έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός της εξοχικής κατοικίας της οικογενείας στην Αυλίδα Χαλκίδας. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 475.000 ευρώ.

Στις 28 Φεβρουαρίου, επίσης έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του βιομηχανικού συγκροτήματος της Καπνική Μιχαϊλίδη στο Κιλκίς, της άλλοτε 4ης μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας καπνού στον κόσμο. Η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο που περιλαμβάνει γήπεδο έκτασης 200.876,61 τετραγωνικών μέτρων με κτιριακές εγκαταστάσεις έχει οριστεί σε 6.491.000 ευρώ.

Για την επόμενη ημέρα έχει προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός του ακινήτου της ΡΑΑΕΥ, στον Πειραιά, επί της οδού Πειραιώς, το οποίο ανήκει στις εταιρείες Αναστηλωτική AΤΕ και Έντεχνος ΑΕ. Η συνολική τιμή για το ακίνητο έχει οριστεί σε 2,63 εκατ. ευρώ. 


Ως το τέλος του ερχόμενου Απριλίου έχει οριστεί η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών σχημάτων να αποκτήσουν ποσοστό 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», η οποία είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, με ικανότητα μεταφοράς 1 GW συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στο ποσό του 1.184 εκατ. ευρώ και ο φορέας υλοποίησης του έργου, δηλαδή Αριάδνη Interconnection, μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 588 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για τη μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές.  Το έργο αυτό προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025.

Μέσω της σχετικής πρόσκλησης παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με τη διεξαγωγή της 2ης φάσης του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα θα δοθεί στους ενδιαφερομένους  πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), το οποίο περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.


Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν περιθώρια να επεκτείνουν την άνοδό τους μετά τις νέες κορυφές, αν οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμείνουν θετικές και οι επενδυτές τοποθετήσουν μετρητά σε μετοχές που πρόσφατα έμειναν πίσω στην κούρσα, εκτιμούν οι strategists της Goldman Sachs.

O δείκτης S&P 500 σημείωσε νέα ιστορική κορυφή και οι τοποθετήσεις των επενδυτών ήταν συνωστισμένες στις «περίφημες 7» μετοχές. Αυτό μπορεί να  δημιουργεί ένα ρίσκο διόρθωσης, ωστόσο, υπάρχει χώρος για τους «ταύρους» αν παρατηρηθούν σημαντικές εισροές σε μετοχές από τα μετρητά που βρίσκονται εκτός αγοράς, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν μείνει πίσω στο πρόσφατο ράλι.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά φέτος καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια παρά τις αντοχές που δείχνουν οι οικονομίες. Το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών οφείλεται στην άνοδο των μετοχών τεράστιας κεφαλαιοποίησης στον κλάδο της τεχνολογίας.


Η Palo Alto Networks (PANW NASDAQ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Στους πελάτες της κατασκευάζει αυτό που λέμε firewall, δηλαδή ένα τείχος προστασίας από τις απειλές στο διαδίκτυο, μαζί με το λογισμικό που απαιτείται για την σωστή λειτουργία τους. Προσφέρει και συνδρομητικές υπηρεσίες, προστατεύοντας έναντι μηνιαίας αμοιβής τα ηλεκτρονικά συστήματα των πελατών της από κάθε είδους απειλές.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2005 και τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει συνεχώς, προσελκύοντας και το ενδιαφέρον των επενδυτών που αντιλαμβάνονται την σημασία της κυβερνοασφάλειας στην εποχή μας. Σε γενικές γραμμές, η μετοχή της εταιρείας έχει ανταμείψει όσους την εμπιστεύθηκαν, καθώς ακολουθεί σαφώς ανοδική πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ή, για να είμαστε πιο σωστοί, ακολουθούσε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων το βράδυ της Τρίτης 20ης Φεβρουαρίου συνοδεύτηκε από δηλώσεις της διοίκησης της επιχείρησης που προκάλεσαν μάλλον έκπληξη και ανησυχία, οδηγώντας την μετοχή της εταιρείας σε πτώση της τάξης του 28% την αμέσως επόμενη μέρα, 21 Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Eric Savitz του Barron’s, η πτώση αυτή μείωσε την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια και παρέσυρε και αρκετές άλλες μετοχές εταιρειών με παρεμφερές αντικείμενο, όπως η Crowdstrike (CRWD NASDAQ), η Zscaler (ZS NASDAQ), η Fortinet (FTNT NASDAQ) και η Sentinel One (S NYSE).

Τα αποτελέσματα μάλλον δεν ήταν τόσο καλά όσο θα ήθελαν οι επενδυτές, κυρίως λόγω μίας αδυναμίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε κρατικές οντότητες. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν αυτό, ήταν κάτι πολύ πιο σοβαρό. Ο διευθύνων σύμβουλος Nikesh Arora είπε στους επενδυτές πως η εταιρεία έχει αρχίσει να παρατηρεί μία σχετική «κόπωση» όσον αφορά στις δαπάνες στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Όπως διευκρίνισε, οι πελάτες προσπαθούν να βρουν τρόπο να πετύχουν καλύτερη απόδοση για τα χρήματα που ξοδεύουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Για να το πούμε κάπως αλλιώς, δεν  θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα παρά το γεγονός πως χρειάζονται τις υπηρεσίες της Palo Alto Networks και των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι δεν δείχνουν και μεγάλη προθυμία να αγοράσουν τα νέα προϊόντα της PANW αν δεν εκτιμήσουν πως η νέα τους επένδυση θα έχει και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις τους.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως δεν είναι πολύ πρόθυμοι να παραγγείλουν οπωσδήποτε τα νέα προϊόντα της Palo Alto, πράγμα που έχει ως φυσική συνέπεια την χαμηλότερη ανάπτυξη των πωλήσεων της εταιρείας. Τα πράγματα όμως έγιναν χειρότερα όταν ο Arora περιέγραψε στους επενδυτές και τους αναλυτές το σχέδιό του για την βελτίωση της κατάστασης.

Αυτό το σχέδιο στην ουσία περιλαμβάνει την προσέλκυση νέων πελατών με δέλεαρ (εκτός από τα πολύ καλά υφιστάμενα και νέα προϊόντα της) και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών για κάποιους μήνες σε όσους νέους πελάτες εγκαταλείψουν τους ανταγωνιστές της Palo Alto πριν την λήξη των συμβάσεών τους με αυτές.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές, οι οποίοι αντέδρασαν ξεφορτώνοντας την μετοχή της Palo Alto. Ίσως γιατί θεωρούν, όπως επισήμανε ο αρθρογράφος του Barron’s, πως αυτή η κίνηση θα πλήξει την κερδοφορία της εταιρείας χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος πως θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε μερικούς μήνες θα αρχίσει να φαίνεται αν οι πωλήσεις αυτές ήταν υπερβολικές ή όχι.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.