To super deal για τα δάνεια, οι επιχειρηματίες που βάζουν το χέρι στην τσέπη, οι εκλογές γεμίζουν τα ταμεία και η διόρθωση στο ΧΑ

Κερδοφόρος εταιρεία της Βορείου Ελλάδας πέτυχε μια αξιοσημείωτη μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Μέλος του διοικητικού της συμβουλίου αποχώρησε προσφάτως και μετά από την επίτευξη του super deal κατευθύνεται σε άλλη εταιρεία της Βορείου Ελλάδας, η οποία είναι επίσης κερδοφόρα και η οποία θα επιθυμούσε, επίσης, μία γενναία μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Μια ρύθμιση δηλαδή! Η στήλη στοιχηματίζει ότι και αυτό θα πάει καλά!


Η διόρθωση στο Χρηματιστήριο φαίνεται πως συνεχίζεται μετά την ολοκλήρωση του Σεπτεμβρίου, ο οποίος έφερε σημαντική πτώση. Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει άστατο, αλλά η εγχώρια αγορά δείχνει έτσι κι αλλιώς μία απροθυμία να ξεφύγει από τις 1.200 μονάδες. Ο τζίρος χθες κινήθηκε σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, ενώ οι επενδυτές μάλλον επέλεξαν να «τιμωρήσουν» μετοχές εταιρειών που δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

Το πρώτο που βλέπει κάποιος διαβάζοντας τις λογιστικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου, είναι η σημαντική αύξηση των τόκων που κατέβαλαν οι όμιλοι. Κάποιες μετοχές πιέστηκαν χθες και γι’ αυτό το λόγο. Οι τράπεζες δέχθηκαν και πάλι πίεση λόγω του επικείμενου placement της Εθνικής Τράπεζας. Οι επενδυτές έδειξαν πάντως να θέλουν να βελτιώσουν ρευστότητα απ' όπου μπορούν και έτσι ακόμα και μετοχές εταιρειών όπου είχαν καλές ανακοινώσεις κερδών και βελτιωμένες εκτιμήσεις για τη συνέχεια, υποχώρησαν.


Έχει γίνει μία καλή διόρθωση στην εγχώρια αγορά και ίσως γι’ αυτό κάποιοι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να βγάζουν αγορές, στηρίζοντας τις μετοχές τους και δείχνοντας πως τις πιστεύουν. Ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέσω εταιρείας του ξεκίνησε κοντά στα 10 ευρώ να αγοράζει μετοχές της Aegean Airlines, η οποία αναμένεται για το 2023 να έχει κέρδη ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά είχε κερδοφόρο εξάμηνο.

Στη Σαράντης οι βασικοί μέτοχοι στηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό τη μετοχή τους και πρόσφατα αύξησαν το ποσοστό τους μέσω και διαγραφής ιδίων μετοχών, ενώ συνεχίζουν και με απευθείας αγορές μετοχών.

Στην ΕΧΑΕ έχουμε δει τον Γιάννο Κοντόπουλο να αγοράζει μετοχές, ενώ από τις μικρότερες εισηγμένες ξεχώρισε η εντολή αγοράς 200 χιλ. τεμαχίων που είχε βγάλει ο Νέστωρ Παπαθανασίου, πρόεδρος της Έλτον, όταν η μετοχή βυθιζόταν λόγω της επαναδημοσίευσης αποτελεσμάτων 2022, κατόπιν εφαρμογής λογιστικού προτύπου που υποχρέωνε την εταιρεία λόγω πληθωρισμού να αποτυπώσει τη ζημιά στα περσινά αποτελέσματα. Εκείνες τις μέρες πτώσης αγόρασε πάνω από 100 χιλ. τεμάχια σε δύο συνεδριάσεις.


Εξετάζοντας όλες τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, έχουν ξεχωρίσει αρκετές, καθώς εντυπωσίασαν την επενδυτική κοινότητα με τις επιδόσεις τους. Η Αegean Airilines εμφάνισε καθαρά κέρδη 38,2 εκατ. ευρώ από ζημία 26,6 εκατ. ευρώ και η διοίκηση ενημέρωσε για μία εξαιρετική χρονιά σε κέρδη αλλά και σε ρευστότητα.

Η Austriacard είχε επίσης ισχυρό εξάμηνο και είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της η διοίκηση. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 12,3 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ.

Η Cenergy εμφάνισε επίσης ισχυρή κερδοφορία (23,6 εκατ. ευρώ από 18,4 εκατ. ευρώ) και ένα πολύ υψηλό ανεκτέλεστο.

Η Coca Cola με καθαρά κέρδη 385,7 εκατ. ευρώ από 152,9 εκατ. ευρώ εντυπωσίασε με την πορεία της, ενώ η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω και τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο της χρονιάς.

Οι ισχυρές επιδόσεις της Jumbo οδηγούν σε ένα ακόμα υψηλό μέρισμα και αναθεώρηση εκτιμήσεων παρά τις ανησυχίες για ύφεση. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 106,4 εκατ. ευρώ από 78,5 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές επιδόσεις και από την Ιntrakat με ανεκτέλεστο που «ζαλίζει» και επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία μετά από χρόνια.

Η βελτίωση του WACC απογείωσε τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ και ανήλθαν στα 29,1 εκατ. ευρώ από 11,9 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά πήγε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λόγω του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου (καθαρά κέρδη 54,7 εκατ. ευρώ από 34,3 εκατ. ευρώ), ενώ ισχυρές είναι και οι προοπτικές μετά την απόκτηση της Αττικής Οδού.

Η ΔΕΗ εμφάνισε επίσης καλή κερδοφορία 175,6 εκατ. ευρώ και είναι σε καλό δρόμο ώστε να πετύχει το στόχο του EBITDA και να δώσει μέρισμα μετά από πολλά χρόνια.

Η Μυτιληναίος επίσης έχει βάλει ψηλά τον πήχη μετά τα κέρδη ύψους 268,1 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε.

Από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων πολύ καλά πήγαν Κρι-Κρι, Ιατρικό Αθηνών, ΟΛΠ, Πετρόπουλος και Πλαστικά Κρήτης.


Σημαντικά είναι τα ποσά που εισρέουν στα ταμεία όσων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται για τις εκλογές. Αρκεί να θυμηθούμε από τη δεκαετία του ’80 τα έσοδα εταιρειών, όπως η Philips για τη φωτιστική κάλυψη προεκλογικών συγκεντρώσεων ή η Βιοσώλ, η οποία με σκαλωσιές και άλλες μεταλλικές κατασκευές διαμόρφωνε κατάλληλα χώρους για προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις.

Η εταιρεία, όμως, που κατέχει τα πρωτεία στα έσοδα από εκλογικές αναμετρήσεις είναι από το 1981, για 42, δηλαδή χρόνια, η Singular Logic.

Η ιστορία της εταιρείας είναι λίγο - πολύ γνωστή. Προέκυψε από τη συγχώνευση τριών εταιρειών, της Singular, της LogicDIS και της Δέλτα. Η εταιρεία, σήμερα είναι θυγατρική της Space Hellas και στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται  τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνίων, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως, καλός πελάτης της είναι και το ελληνικό κράτος, καθώς, επί σειρά ετών είναι η μόνη εταιρεία Πληροφορικής που επιλέγεται για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία η Singular Logic έχει βάλει στο ταμείο της σημαντικά ποσά. Έτσι, από τη μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων από δυο αναμετρήσεις το 2012 η εταιρεία εισέπραξε 5,1 εκατ.ευρώ.

Στις τριπλές εκλογές του 2014 (αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές) έβαλε στα ταμεία της 3,8 εκατ.ευρώ. Για τις εκλογές του 2015 έλαβε 3,13 εκατ.ευρώ, ενώ για την μετάδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του Ιουλίου έλαβε 2,4 εκατ.ευρώ.

Για φέτος, η Singular Logic αναμένεται να βάλει στο ταμείο της πάνω από 15 εκατ.ευρώ μόνο από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Και αυτό γιατί το εκλογικό συμβόλαιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέρχεται σε 5,5 εκατ.ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, το συμβόλαιο για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ήταν 5,7 εκατ.ευρώ, ενώ για τον Ιούνιο ήταν 5,33 εκατ.ευρώ.


H γερμανική υποδηματοποιία Birkenstock στοχεύει σε αποτίμηση έως τα $9,2 δισ. στη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Γύρω στα 32,6 εκατ. μετοχές θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό σε εύρος $44 - $49 έκαστη, ώστε να αντληθούν $1,58 δισ. Η Birkenstock προχωρά με τη δημόσια εγγραφή παρά τη μεικτή εικόνα των τελευταίων τριών εισαγωγών από πλευράς επιδόσεων τον Σεπτέμβριο. Η μάρκα της εταιρείας είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την άνεση και τη λειτουργικότητα και λιγότερο με τις εκάστοτε τάσεις της μόδας. Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley είναι οι ανάδοχοι.

Η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μεγαλοεπενδυτών όπως το Ταμείο Πλούτου της Νορβηγίας, ο επενδυτικός οίκος Τ.Rowe Price και ο Γάλλος δισεκατομυριούχος Bernard Arnault. H εταιρεία σχεδιάζει να αποπληρώσει χρέος με ένα μέρος των εσόδων της δημόσιας εγγραφής. Η μετοχή θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο NYSE στις 11 Οκτωβρίου.


Η επέλαση της Σαουδικής Αραβίας σε διάφορους τομείς του παγκόσμιου αθλητισμού είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή. Ένα άθλημα στο οποίο η εμφάνισή της προκάλεσε αίσθηση είναι το γκολφ. Η επιθετική της εμφάνιση στον χώρο του εξαιρετικά δημοφιλούς σε πολλές χώρες του κόσμου αθλήματος είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αρκετές αρνητικές αντιδράσεις. Τελικά, η μεγαλύτερη αμερικανική ομοσπονδία, η PGA Tour «υπέκυψε» στην γοητεία των σαουδαραβικών ριάλ φοβούμενη ίσως πως δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό με την LIV Golf, την αντίπαλη ομοσπονδία που είχε δημιουργήσει η Σαουδική Αραβία .

Αυτή η συμφωνία έκανε πάταγο σε όλο τον κόσμο και ακόμα δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως ολοκληρωθεί, εξαιτίας των αντιδράσεων από μέρος του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ. Έχοντας πιθανώς αυτό στο νου τους, φαίνεται πως μερικοί από τους πιο ισχυρούς αμερικανούς επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ετοιμάσουν μία δική τους πρόταση προς την PGA Tour προκειμένου αυτή να εγκαταλείψει τα σχέδια για την «συγχώνευσή» της με την LIV Golf.

Όπως διαβάσαμε σε άρθρο του Bloomberg, στην ομάδα των επιχειρηματιών που φέρονται να ετοιμάζουν την δική τους πρόταση περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα, όπως ο Henry Kravis, συνιδρυτής της μεγάλης επενδυτικής επιχείρησης KKR (KKR NYSE) με προσωπική περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η εταιρεία Fenway Sports η οποία είναι ιδιοκτήτρια της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Liverpool και της αμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox.

Η Fenway Group, η οποία διοικείται από τους ιδρυτές της John Henry, Thomas Werner Mike Gordon, έχει την υποστήριξη προσωπικοτήτων όπως ο αστέρας του μπάσκετ LeBron James, ο θρύλος των hedge funds Seth Klarman της Baupost αλλά και πολιτικά πρόσωπα.  

Ενδιαφέρον φέρεται επίσης να έχει επιδείξει η εταιρεία Endeavour Group Holdings (EDR NYSE), η οποία ασχολείται με την αντιπροσώπευση καλλιτεχνών και αθλητών ενώ συμμετέχει και σε ομοσπονδίες που οργανώνουν διάφορα αθλητικά γεγονότα. Η Endeavor ελέγχεται από τον Ari Emanuel, αδελφό του Ram Emanuel, πρώην δημάρχου του Σικάγου και στενού συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως επισήμανε το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, οι επιχειρηματίες αυτοί, από κοινού ή από μόνοι τους, αναμένεται πως θα προτείνουν στην PGA Tour να την ενισχύσουν οικονομικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον σαουδαραβικό ανταγωνισμό και να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας της με την LIV Golf.

Το φημολογούμενο ενδιαφέρον επιβεβαίωσε, χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά σε λεπτομέρειες, ένας εκπρόσωπος του PGA Tour ο οποίος δήλωσε πως παρά το γεγονός πως η οργάνωση έχει εστιάσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την σαουδαραβική πλευρά, έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων και από άλλους επενδυτές.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα χαλάσει η αμερικανό – σαουδαραβική συμφωνία. Το ενδεχόμενο αυτό σαφώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι όμως αρκετά πρόωρο να πούμε κάτι σχετικά. Πιο πιθανή ίσως είναι, όπως αναφέρουν και οι συντάκτες του άρθρου, μία τροποποίηση αυτής της συμφωνίας έτσι ώστε στο νέο σχήμα να μην συμμετέχουν μόνο η PGA Tour και η LIV Golf αλλά και κάποιοι από τους αμερικανούς επιχειρηματίες που αναφέραμε. Λογικά δεν θα αργήσουμε να μάθουμε.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.