Οι τράπεζες με πατημένο γκάζι, τα τετ α τετ Μυτιληναίου, το growth της Lamda, το νέο deal στη Ρουμανία, τα οικόπεδα στη Μύκονο, η χρυσή σοκολάτα, οι εφοπλιστές στο ταμπλό και η μάχη κατά της Intel

Συνεχίζουν οι αναλυτές να δημοσιεύουν θετικές εκθέσεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και να σημειώνουν πως είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Το είδαμε και με τα αποτελέσματα άλλωστε που δημοσίευσαν οι συστημικές και με τις εκτιμήσεις που έδωσαν οι διοικήσεις.

Στο ταμπλό οι μετοχές βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους, με την καλύτερη συμπεριφορά να φαίνεται πως την έχει η Εθνική Τράπεζα, ενώ βλέπουμε και κάποια συσσώρευση λόγω προφανώς της αλλαγής σκυτάλης μεταξύ επενδυτών σε όλες τις τράπεζες. Είναι μεγάλα τα κέρδη που έχουν δημιουργηθεί και είναι λογικό κάποιοι να θέλουν να κατοχυρώσουν τις υπεραξίες.

Η Bank of America ξεκίνησε την κάλυψη των τραπεζών δίνοντας σύσταση αγοράς για την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνει πως ο κλάδος θα βρίσκεται στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζει την Εθνική και την Alpha Bank «turnaround story». Δίνει τιμή στόχο τα 4,65 ευρώ για την Πειραιώς, τα 2,45 ευρώ για τη Eurobank, τα 7,2 ευρώ για την Εθνική και τα 1,72 ευρώ για την Alpha Bank.

Η Euroxx από την πλευρά της έχει δώσει σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς για όλες τις συστημικές και αύξησε την τιμή στόχο για την Εθνική στα 9,80 ευρώ από 9,40 ευρώ, στα 5,40 ευρώ από 5,30 ευρώ για την Πειραιώς και διατήρησε τα 2,50 ευρώ για την Eurobank και τα 2,40 ευρώ για την Alpha Bank. Σημειώστε πως την περασμένη Παρασκευή η Optima Bank είχε επαναλάβει τα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,41 ευρώ για την Eurobank, τα 9,20 ευρώ για την Εθνική τράπεζα και τα 5 ευρώ για την Πειραιώς διατηρώντας τις συστάσεις αγοράς.


Πριν λίγο καιρό η μετοχή της Lamda Dev. είχε προσπαθήσει να σπάσει μία σημαντική αντίσταση, αλλά δεν τα κατάφερε και πλέον έχει γυρίσει πέριξ των 6,75 ευρώ. Η τιμή αυτή αποτελεί μία επιβεβαιωμένη στήριξη και πολλές φορές στο παρελθόν έχει δώσει αντίδραση μέχρι τα 7,40 ευρώ. Κάποιοι δηλαδή που παρακολουθούν τα διαγράμματα, τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα για να κερδίσουν από μία τεχνική αντίδραση. Το στόρι εδώ είναι γνωστό και όσο αρχίζουν τα έργα να δίνουν μορφή στο Ελληνικό, θα βλέπουμε σταδιακά να αποτυπώνεται και στη μετοχή αυτή η πρόοδος.

Όπως έχει πει και ο Οδ. Αθανασίου, CEO του ομίλου, χρειάζεται υπομονή. Εδώ κάποιος δεν αγοράζει απλά μία εταιρεία που έχει το καλύτερο φιλέτο στην Ελλάδα, αλλά και μία εταιρεία με τα καλύτερα εμπορικά κέντρα, τα οποία κάποια στιγμή θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

Αναφορικά με το Ελληνικό σημειώνεται πως η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί άνω του 75% του συνολικού όγκου των 400.000 m3 χώματος και η σκυροδέτηση τοίχων άνω του 45%. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση άνω του 55% της πλάκας βάσης.

Με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χιλιομέτρων από την παραλία Αλίμου μέχρι το ύψος της Μαρίνας Αγίου Κοσμά, θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς καταργούνται 6 σηματοδότες και δημιουργούνται 6 λωρίδες κυκλοφορίες (τρεις από την άνοδο και τρεις από την κάθοδο). Το σύνολο της έκτασης που καλύπτει σήμερα η παραλιακή, θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου που θα ενοποιεί το Μητροπολιτικό Πάρκο με την παραλία, ενώ από το σημείο θα διέρχεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος.


Τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Καναδά τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και στον τομέα των μη σιδηρούχων μετάλλων συζήτησαν ο CEO της Mytilineos Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και του Καναδά Τζάστιν Τριντό, στο πλαίσιο συνάντησής τους με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην επένδυση του ομίλου στην Αλμπέρτα του Καναδά με εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW από την Westbridge Renewable Energy. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 1,16 δισ. ευρώ για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η συνεργασία του Καναδά ευρύτερα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς  ο κ. Μυτιληναίος τελεί και Πρόεδρος της Eurometaux, του φορέα που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, των οποίων τα μέλη έχουν 500.000 άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η συνάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου με τον Prem Watsa, πρόεδρο και CEO της Fairfax Financial Holdings, που εδρεύει στο Τορόντο, ο οποίος διαθέτει σημαντικές επενδυτικές θέσεις στη χώρα, μεταξύ των οποίων και στη Mytilineos, όπου είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος, εκτός της οικογένειας Μυτιληναίου.


Ο κλάδος της πληροφορικής εδώ και μήνες, για να μη γράψουμε χρόνια είναι στο επίκεντρο. Πολλές από τις εταιρείες που τον απαρτίζουν έχουν δώσει αφορμές, μέσω ειδήσεων για άνοδο των αποτιμήσεων. Εσχάτως είχαμε την εξαγορά της Entersoft σε μία υψηλή αποτίμηση και φυσικά, οι επενδυτές ευλόγως υπέθεσαν πως αφού εξαγοράζονται εταιρείες σε αυτές τις αποτιμήσεις, οι δείκτες αποτίμησης για τον κλάδο θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Τώρα, η Q&R, μία πολύ μικρή εταιρεία πληροφορικής βρέθηκε στο επίκεντρο και έχει ενισχυθεί σημαντικά η αποτίμηση λόγω εισόδου εφοπλιστικών κεφαλαίων.

Είναι γνωστό πως τα εφοπλιστικά κεφάλαια είναι πολλά αυτήν την εποχή και προφανώς κάνουν και αυτοί τις επενδύσεις τους και μέσα από το Χρηματιστήριο. Εδώ τα σχέδια είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο όμιλο που θα λαμβάνει έργα και θα βελτιώνει τα μεγέθη του. Προς το παρόν η αποτίμηση έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ ο τζίρος που είδαμε στο πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά χαμηλός. Έχει όμως πάρει κάποια έργα και μένει να δούμε στα ετήσια αποτελέσματα αν θα φανεί κάποια βελτίωση. Με καλή άνοδο και μεγάλο όγκο χθες και η μετοχή της CPI, όπου και εκεί ακούγονται σενάρια μετοχικών αλλαγών.


Δύο πλειστηριασμοί που αφορούν τρία οικόπεδα στη Μύκονο τα οποία ανήκουν στις εταιρείες Μάρσα Οικοδομική Κατασκευαστική Τεχνική και στη Ρόδος Ελλάς πραγματοποιούνται σήμερα.

Το πρώτο οικόπεδο είναι ένα αγροτεμάχιο 14 στρεμμάτων που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Μυκόνου, στη θέση «Σταροβούρλα-Φανάρι» και βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1.433.000 ευρώ. Το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο και βρίσκεται εντός της περιοχής στην οποία επιτρέπεται η δόμηση.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά δύο οικόπεδα στην ίδια περιοχή (Φανάρι). Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο, οικοδομήσιμο, με έκταση, 4.196 τετραγωνικά μέτρα. Το δεύτερο αντίστοιχο αγροτεμάχιο είναι και αυτό οικοδομήσιμο και έχει έκταση 4.208 ττετραγωνικά μέτρα.


Επεκτείνεται και ισχυροποιείται το αποτύπωμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της εταιρείας Land Power s.r.l στη Ρουμανία, η οποία ανήκε στις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil.

Η Land Power κατέχει στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στις περιοχές Dorobantu και Topolog με το καλύτερο αιολικό δυναμικό της χώρας, ένα αιολικό πάρκο  με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 MW, παραγωγικής δυνατότητας 200 kWh ετησίως.

Με τη συγκεκριμένη εξαγορά η ΔΕΗ πραγματοποιεί  ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος, με απώτερο στόχο να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες.

Η Kommunalkredit Austria AG ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP και Milbank LLP ως νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΣΕ και της Land Power είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιούλιο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε με την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), κάτι το συνηθισμένο σε τέτοιου είδους συναλλαγές.


Η τιμή του κακάο συνέχισε την ξέφρενη άνοδο φτάνοντας στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των $10.000 ο τόνος την Τρίτη. Το ράλι του κακάο έχει οδηγήσει την τιμή σε νέα ιστορική κορυφή στη Νέα Υόρκη καθώς η παγκόσμια συρρίκνωση της προσφοράς αυξάνει το κόστος, πιέζοντας ανοδικά και την τιμή της σοκολάτας. Στην αγορά των futures η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος καθώς η μειωμένη παραγωγή στη Δυτική Αφρική σημαίνει τρίτη συνεχή χρονιά με ελλειμματική προσφορά στην παγκόσμια αγορά.

Ασχημα νέα για τους καταναλωτές, αν οι σοκολατοποιοί συνεχίσουν να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος ή μικρύνουν το μέγεθος στις μπάρες σοκολάτας ή μειώσουν την περιεκτικότητα σε σοκολάτα. Οι γιορτές είναι περίοδος που η κατανάλωση σοκολάτας κορυφώνεται. Το ράλι του κακάο έχει οδηγήσει την τιμή σε υπεραγορασμένη περιοχή από άποψη τεχνικής ανάλυσης, ωστόσο, η άνοδος συνεχίζεται. Σε δολαριακή βάση η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά $1.000 ο τόνος σε διάστημα δύο ημερών, κάτι που θα έπαιρνε τουλάχιστον ένα έτος στο παρελθόν. 


Ο Dan Loeb, ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές hedge funds, με μεγάλη έφεση και στον μετοχικό ακτιβισμό φαίνεται πως έχει βρει μία νέα δραστηριότητα: τη  χρηματοδότηση του δικαστικού αγώνα μίας μικρής εταιρείας από την Καλιφόρνια που σχεδιάζει μικροεπεξεργαστές εναντίον μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, της αμερικανικής Intel (INTC NASDAQ) αλλά και άλλων τεχνολογικών μεγαθηρίων. Το Third Point, το hedge fund του Loeb, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της R2 Semiconduct.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ένα ρεπορτάζ των Financial Times είχε αναφερθεί στον δικαστικό αγώνα της R2 εναντίον της Intel, με αφορμή μία απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της γερμανικής πόλης του Ντίσελντορφ. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της R2 εναντίον της Intel, δεχόμενο πως η ευρεσιτεχνία πάνω στην οποία βασίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά μίας σειράς επεξεργαστών της Intel είναι πνευματική ιδιοκτησία της. Η ευρεσιτεχνία αυτή έχει σχέση με τον τρόπο ρύθμισης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που περνά μέσα από τους μικροεπεξεργαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε προϊόντα της Hewlett Packard και της Dell.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στην Intel την χρήση αυτής της ευρεσιτεχνίας εντός της Γερμανίας και την διέταξε να ενημερώσει την αντίδικό της σχετικά με το πόσα microchips που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πουλήσει από τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου η R2 να μπορέσει να κάνει μία εκτίμηση της ζημιάς που έχει πάθει και προφανώς και της αποζημίωσης που θα ζητήσει.

Από την πλευρά της, η Intel επισήμανε πως οι περισσότεροι μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιούν την επίμαχη ευρεσιτεχνία έχουν αποσυρθεί, ενώ η νέα γενιά παρόμοιων microchips έχει πάψει να την χρησιμοποιεί. Χαρακτήρισε μάλιστα την R2 «εταιρεία κέλυφος» με μόνο αντικείμενο την κατάθεση αγωγών εναντίον τεχνολογικών επιχειρήσεων με την ελπίδα πως θα μπορέσει να τους αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά. Υπενθύμισε επίσης πως η υπόθεση ήδη είχε εξεταστεί από τα αρμόδια δικαστήρια των ΗΠΑ, με αρνητικό αποτέλεσμα για την R2.

Η R2 φυσικά απέρριψε όλους τους ισχυρισμού της Intel και θύμισε από την μεριά της πως το 2015 η Intel είχε πλησιάσει την R2 με σκοπό να αγοράσει μερίδιό της αλλά τελικά άλλαξε γνώμη. Πριν λίγες μέρες όμως, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με το οποίο μας ενημέρωσαν για την παρουσία και τον ρόλο του Dan Loeb, το όνομα του οποίου δεν είχε αναφερθεί στο άρθρο των Financial Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο Loeb καλύπτει τα νομικά έξοδα της R2, όχι μόνο εναντίον της Intel αλλά και εναντίον της Amazon Web Services, του τομέα της Amazon (AMZN NASDAQ) που ασχολείται με το cloud computing, και της ιαπωνικής Fujitsu (6702 TOKYO). Το επενδυτικό όχημα του Loeb, το Third Point, όχι μόνο κατέχει το 75% της R2 και καλύπτει όλα τα νομικά έξοδά της, αλλά θα καταβάλει και 79 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται να κατατεθούν ως εγγύηση για όσο διάστημα συνεχίζεται στα γερμανικά δικαστήρια η διαμάχη με την Intel, η οποία προφανώς δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα.

Η τελική απόφαση στην Γερμανία σχετικά με την ισχύ της ευρεσιτεχνίας της R2 αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο από το ομοσπονδιακό δικαστήριο ευρεσιτεχνιών, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται η έναρξη μίας ακόμα δίκης, αυτή την φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πλευρά R2 και Third Point έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα συνεχίσει την εκστρατεία της και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δύσκολο να πούμε ποιος θα δικαιωθεί τελικά και αν η νέα «επένδυση» του Dan Loeb θα αποδειχθεί το ίδιο επιτυχημένη με πολλές άλλες. Το βέβαιο είναι πως ένα πλήθος δικηγόρων θα έχει πολλή δουλειά για αρκετό καιρό.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.