Η άνοιξη των Ναυπηγείων, τα «χρυσά» malls της Lamda και η ανάπτυξη της Real

Επιβεβαιώνεται το καλύτερο σενάριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως αυτό εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της ONEX, Πάνο Ξενοκώστα, καθώς ορίστηκε δικάσιμος για τις 15 Φεβρουαρίου του 2023, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τις προβλέψεις του Π. Ξενοκώστα για την επικύρωση της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο την άνοιξη του 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο που θα φέρει τα Ναυπηγεία σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι λοιπόν αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ναυπηγείου το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που το βαραίνουν, υποχρεώσεις που συνολικά σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα των 450 εκατομμυρίων. Ήδη δε, ειδική ομάδα της ΟΝΕΧ  έχει ξεκινήσει τις ενέργειες αποτύπωσης της κατάστασης και προετοιμασίας της επανεκκίνησης των Ναυπηγείων μέσω των αναγκαίων βελτιώσεων και εκσυγχρονισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δημιουργία άλλων 1.400 σε ορίζοντα τριετίας.

Το σημαντικό όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι ότι έχει καταρτιστεί και πλήρες χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων που ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει αποδοθεί στους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν 1,2 εκατ. ευρώ ή 2.000 ευρώ έκαστος τα Χριστούγεννα, που φαντάζει σαν Χριστουγεννιάτικος μποναμάς μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, και με βάση τον σχεδιασμό το Δώρο του Πάσχα θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη.

---

Με συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) των εμπορικών κέντρων που ανήκουν στην Lamda Malls στο 1 δισ. ευρώ μετά την ενοποίηση του νεοαποκτηθέντος Designer Outlet Athens , η 100% θυγατρική της Lamda Development φαίνεται ότι θα αποτελέσει με το νέο χρόνο, όπου τοποθετείται χρονικά η εισαγωγή της στο ταμπλό του ΧΑ, σημαντική πηγή ρευστότητας για την εισηγμένη

Με αυτήν την αξία, αλλά και τα EBITDA των Εμπορικών Κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens να φθάνουν στα 48,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 54% έναντι του 2021, η αποτίμηση της προς εισαγωγή εταιρείας εκτινάσσεται. Η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο εισόδου νέου στρατηγικού επενδυτή και ασφαλώς της περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της, ώστε να καταστεί ακόμα πιο ελκυστική για το επενδυτικό κοινό.

Με βάση προηγούμενες αναφορές της διοίκησης της Lamda Development, στόχος της εισηγμένης είναι να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% μετά την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις ίδιες αναφορές η εισηγμένη προσδοκούσε στην άντληση ενός ποσού της τάξεως των 340-370 εκατ. ευρώ, χωρίς το νέο απόκτημα, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί και η εξαγορά του ποσοστού της Varde Partners. Πλέον το ποσοστό που θα διατηρήσει στην εταιρεία των Malls η Lamda, έπειτα από μια δημόσια εγγραφή των μετοχών της θυγατρικής της, ενδέχεται να είναι χαμηλότερο, αλλά και η αποτίμηση μεγαλύτερη.

Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό ότι μελλοντικά, στόχος της Lamda Development είναι η προσθήκη στην Lamda Malls και των εμπορικών κέντρων που θα αναπτύξει στο Ελληνικό. Το Vouliagmenis Mall θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό της χώρας, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. (από 58.000 τ.μ. του The Mall Athens) και ύψος επένδυσης της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ το Marina Galleria θα αποτελεί επένδυση ύψους 100-125 εκατ. ευρώ, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 19.000 τ.μ.

---

Σε σημαντική μείωση του τραπεζικού του δανεισμού έχει προχωρήσει το Real Group τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα ο όμιλος, παρά την οικονομική κρίση και τις αντιξοότητες στον δημοσιογραφικό κλάδο, έχει καταβάλλει ποσό που υπερβαίνει τα 9,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας δραστικά τον δανεισμό του από τα 13,7 εκατ. Ευρώ το 2012 σε 4 εκατ. ευρώ σήμερα.

Παράλληλα με την αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των δανείων προς τις τράπεζες το Group έχει αποπληρώσει έως σήμερα περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ σε Leasing και απομένει ποσό ύψους 1,4 εκατ. Ευρώ για την απόκτηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει σήμερα τα 3 εκατ. ευρώ.

---

Τέσσερα κτίρια που είναι δυνατόν να διαμορφωθούν κατάλληλα για να λειτουργήσουν ως κέντρα λήψης βιομετρικών δεδομένων μεταναστών αναζητά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Από αυτά τα τρία θα πρέπει να είναι στην Αττική (κέντρο Αθήνας, Ανατ.Αττική και Πειραιάς), ενώ το τέταρτο θα πρέπει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας, τα Κέντρα Λήψης Βιομετρικών Δεδομένων θα στελεχωθούν αρχικά με 50 άτομα, με στόχο τη διεκπεραίωση 35.000 λήψεων ανά μήνα.

Κατά τη δεύτερη φάση λειτουργίας των κέντρων λήψης βιομετρικών δεδομένων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, το απασχολούμενο προσωπικό προβλέπεται να μειωθεί κατά το ήμισυ ανά Κέντρο Λήψης, καθώς εκτιμάται ότι ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων θα έχει μειωθεί δραστικά και πλέον θα αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι τρέχουσες υποθέσεις. Η αναγκαιότητα των τεσσάρων αυτών κέντρων λήψης, σχετίζεται με το γεγονός ότι σήμερα έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος αδιεκπεραίωτων αιτήσεων στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Πρόκειται για έργο 6,4 εκατ. ευρώ που έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 9 Ιανουαρίου.

---

Αυξήθηκε ο αριθμός των ηλεκτρικών φορτιστών τα τελευταία οκτώ χρόνια. Καιρός ήταν. Όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος  από το 2014 -τότε ο ίδιος ήταν υφυπουργός Μεταφορών- έως το 2019 υπήρχαν μόλις 58 φορτιστές. Σήμερα ανέρχονται σε 2.000 σε όλη την Ελλάδα και ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να φτάσουν τους 25.000 φορτιστές, καθώς δημιουργούνται συνεχώς σημεία φόρτισης. Το θέμα με τους ηλεκτρικούς φορτιστές είναι να αντέχει και η υποδομή του ηλεκτρικού δικτύου. Αφορμής δοθείσης, να πούμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αλλάζει. Μία από τις αλλαγές που θα ήθελαν αρκετοί παραβάτες του ΚΟΚ να υπάρχει σχετίζεται με την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας που «απενεργοποιεί» το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να το στερούνται όλα τα μέλη της οικογένειας. Έτσι, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει ότι με το που πληρώσει ο παραβάτης την κλήση, οι πινακίδες θα επιστρέφονται, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο και για το δίπλωμα οδήγησης που θα κρατείται από την Τροχαία.

---

Μικρή αύξηση εσόδων και προ φόρων κερδών εμφάνισε η ACS στο εννεάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καθώς τα δύο αυτά μεγέθη αυξήθηκαν κατά 4%, σε 102,8 εκατ. ευρώ και κατά 6%, σε 98,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το εννεάμηνο του 2021, ήτοι ανήλθε σε 11,5 εκατ. ευρώ. Η ήπια ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η μητρική εταιρεία Quest, οφείλεται κυρίως στην πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2021, οπότε υπήρχε πολύμηνο lockdown στα φυσικά καταστήματα. Την ίδια στιγμή, τα φετινά έξοδα είναι αυξημένα, κυρίως λόγω της ανόδου των μεταφορικών δαπανών. Τι αναμένεται για το σύνολο της χρονιάς; Ελαφρά αύξηση εσόδων και κερδοφορίας, έναντι του 2021. Μη ξεχνάμε ότι η περίοδος όπου οι online αγορές προϊόντων κατέγραφαν το ένα μετά το άλλο ρεκόρ, λόγω κορονοϊού, ευτυχώς έχει περάσει.

---

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες χώρες μέλη της να έχουν ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία και να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο πρόθυμες να ακολουθήσουν την σκληρή γραμμή των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα. Αυτό έχει γίνει φανερό και από τις ενέργειες των ηγετών των χωρών της Ένωσης, ιδιαίτερα της Γερμανίας. Το πρόσφατο ταξίδι του καγκελάριου Σολτς στο Πεκίνο, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπίας Γερμανών επιχειρηματιών ήταν αρκετά διαφωτιστικό. Το ίδιο και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν την προηγούμενη Παρασκευή, όταν δήλωσε πως ο χωρισμός σε δύο μεγάλα παγκόσμια μπλοκ δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, ακόμα και για τους δύο γίγαντες, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Έχοντας αυτά υπόψη μας, δεν κάνει καθόλου εντύπωση η στάση της Ολλανδίας, ο πρωθυπουργός της οποίας – τουλάχιστον σύμφωνα με το Bloomberg – προσπαθεί να οργανώσει την αντίδραση απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις στον τομέα των μικροεπεξεργαστών. Όπως ξέρουμε καλά, η αμερικανική ηγεσία έχει ήδη επιβάλει αρκετούς περιορισμούς, όχι μόνο στην πώληση μικροεπεξεργαστών τελευταίας τεχνολογίας προς την Κίνα αλλά και στην συνεργασία των δυτικών επιχειρήσεων με κινεζικές για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικροεπεξεργαστών στην Κίνα. Η κίνηση του Μαρκ Ρούτε δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη και οφείλεται στο γεγονός πως η μεγαλύτερη ίσως Ολλανδική εταιρεία, και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον κόσμο, η ASML δεν είναι καθόλου χαρούμενη από τους περιορισμούς που προσπαθεί να επιβάλει η αμερικανική ηγεσία στην πώληση εξοπλισμού προς την Κίνα. Η ASML (ASML AMSTERDAM, NASDAQ) κατασκευάζει τις λιθογραφικές μηχανές που είναι απαραίτητες σε κάθε εργοστάσιο κατασκευής μικροεπεξεργαστών και αποτελεί ένα είδος μονοπωλίου.

Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης Liesje Schreinemacher δήλωσε καθαρά πως η χώρα της δεν πρόκειται να ακολουθήσει τυφλά την αμερικανική «γραμμή» και θα υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια και τα οικονομικά της συμφέροντα. Η Schreinemacher είπε πως η Ολλανδία θα πάρει την δική της απόφαση στο ζήτημα των πωλήσεων εξοπλισμού για την κατασκευή εργοστασίων μικροεπεξεργαστών στην Κίνα και δεν θα εντάξει το ζήτημα σε μία συνολική διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως καταλαβαίνουμε, η ASML και κατ’ επέκταση η Ολλανδία, είναι πολύ ενοχλημένη γιατί οι ΗΠΑ την πιέζουν να μην πουλήσει στην Κίνα ούτε τις λιθογραφικές μηχανές τύπου DUV, οι οποίες ανήκουν στην προηγούμενη γενιά μηχανών. Η εταιρεία έχει ήδη δεχθεί, να μην πουλήσει στην Κίνα τις λιθογραφικές μηχανές EUV, οι οποίες είναι οι πλέον προηγμένες, ύστερα από πιέσεις που της άσκησε η ίδια η Ολλανδική κυβέρνηση. Φαίνεται όμως πως δεν έχει καμία όρεξη να πλήξει περισσότερο τις πωλήσεις της και τις σχέσεις της με την Κίνα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η ολλανδική εταιρεία, με την κυβέρνηση της χώρας της στο πλευρό της, θα καταφέρει να αντέξει στις αμερικανικές πιέσεις.

---

To ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance στοχεύει να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα για το ταμείο ανάκαμψης που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως με σκοπό να υποστηρίξει την αγορά εταιρειών κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά έχουν ισχυρή τεχνολογία. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Changpeng CZ Zhao σε συνέντευξή του στο Bloomberg.  «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερα», είπε ο CZ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο CZ υπήρξε το βασικό πρόσωπο στον κλάδο τους τελευταίους μήνες, εδραιώνοντας τη θέση του ως βασικός «ηγέτης», μετά την κατάρρευση του FTX. Οι συνέπειες της χρεοκοπίας της FTX έγιναν αισθητές σε ολόκληρο τον κλάδο, οδηγώντας και άλλες εταιρείες όπως το BlockFi στη διαδικασία της πτώχευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο CZ ανακοίνωσε ότι το Binance θα ξεκινήσει ένα ταμείο ανάκαμψης «για να βοηθήσει projects που κατά τα άλλα είναι ισχυρά, αλλά σε κρίση ρευστότητας». Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο θα επιτρέψει επίσης σε εξωτερικούς επενδυτές να συμμετέχουν.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.