Η αφρόκρεμα του επιχειρείν στο κάλεσμα Θεοδωρόπουλου, τα ρεκόρ της Lamda, οι υψηλές πτήσεις της Aegean, η προίκα της Ηλέκτωρ, η ανησυχία για Mr. Jumbo, οι μεγάλες απώλειες στις μικρομεσαίες, το σφυρί για το hotel και ο εμπορικός πόλεμος

Κοσμοσυρροή από όλα τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου χθες στο κάλεσμα του Σπύρου Θεοδωροπούλου για μια φιλική συζήτηση ενόψει των εκλογών στον ΣΕΒ. Ήταν όλοι εκεί! Σχεδόν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και οι πρώην πρόεδροι έδωσαν το παρών και η εκδήλωση ήταν τελικά μια πρόγευση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στις 18/6!

Στην πρώτη γραμμή ο Πρόεδρος ΔΣ Δ. Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθ. Βιδάλης. Πρώην Πρόεδροι όπως Θ Φέσσας. Οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ: Ευ. Μυτιληναίος, Ευτ. Βασιλάκης, Γ. Γιώτης. Μέλη όπως: Μάρκος Βερέμης, Πάνος Λώλος, Βασίλης Ψάλτης, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Γιάννης Καραγιάννης, Μιχάλης Τσαμάζ. Μέλη συνδέσμων από όλη την Ελλάδα. Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν, αλλά το κέντρο της προσοχής ήταν φυσικά ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μίλησε στο ακροατήριο για την επόμενη μέρα του Συνδέσμου. Στα ακόμα πιο θετικά της ημέρας, η εκδήλωση αυτή έδειξε έναν ΣΕΒ ενωμένο που κατανοεί πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.


Εξαιρετικές οι επιδόσεις της Lamda Development το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα EBITDA να πενταπλασιάζονται σε σχέση με το 2023 φτάνοντας τα 40,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα μεγέθη συνέβαλαν οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων, των μαρίνων και του Ελληνικού. Μάλιστα η εταιρεία κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ κερδών των τεσσάρων εμπορικών κέντρων που διαχειρίζεται, καθώς έφτασαν τα 22,5 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα ρεκόρ είχαμε και στα EBITDA για τις μαρίνες που έφτασαν τα 4,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του ομίλου ξεκίνησαν το 2024 επιτυγχάνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας. Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικού συνεχίζουν να αυξάνονται με πάνω από €670 εκ. εισπράξεις μέχρι σήμερα. Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη σχεδόν σε όλες τις αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο, συγκεκριμένα στο Riviera Tower, στα Cove Residences, στα Cove Villas, στο Park Rise, στο Sports Complex και στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Οι προοπτικές; Ακόμα πιο θετικές καθώς η εταιρεία αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση των κατασκευαστικών εργασιών στο Ελληνικό, καθώς και την έναρξη των εργασιών στη Riviera Galleria και στο The Ellinikon Mall, τα οποία κατά την ολοκλήρωσή τους θα διπλασιάσουν σχεδόν την κερδοφορία EBITDA του ομίλου Lamda Malls.


Ανησύχησε κάπως η αγορά χθες, για το στοίχημα του Mr Jumbo και για το αν θα καταφέρει να πετύχει αύξηση πωλήσεων 8-10% στο σύνολο του έτους. Γκρίνια έβγαλε και πάλι ο κ. Βακάκης στο δελτίο τύπου, για την ακρίβεια, τους πολέμους αλλά και για τα ναύλα που αυξάνονται. Η μετοχή κατέγραψε σημαντική υποχώρηση και πλέον είναι κάτω από την τιμή που έγινε το placement (27,20 ευρώ πούλησε ο κ. Βακάκης το 3% της εταιρείας) καθώς ίσως ανησύχησαν οι επενδυτές από αυτά που διάβασαν. Ότι δηλαδή θα περιμένει και τις πωλήσεις Ιουνίου για να αξιολογήσει εκ νέου την εκτίμηση που έχει δώσει.

Οι αναλυτές πάντως αναφέρουν πως δεν ανησυχούν και η πορεία πωλήσεων 8% στους πέντε μήνες είναι εντός των εκτιμήσεων που έχει κάνει η διοίκηση, αλλά και οι ίδιοι. Άλλωστε περιμένουν το άνοιγμα νέων καταστημάτων και την επαναλειτουργία των 2 που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες. Το ένα ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί. Η αγορά της Ρουμανίας πάντως πάει εξαιρετικά, με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων. Υπενθυμίζεται πως έχει δώσει προσωρινό μέρισμα 0,60 ευρώ και θα δώσει άλλο 1 ευρώ τον Ιούλιο, με την πλειονότητα των αναλυτών να περιμένει και τρίτη διανομή τον Δεκέμβριο.


Αρκετή συζήτηση γίνεται τελευταία στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια μεταξύ στελεχών της αγοράς αλλά και επενδυτών για την πορεία των μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το ενδιαφέρον όχι μόνο έχει ατονήσει, αλλά πολλές μετοχές καταγράφουν μεγάλες απώλειες από τα υψηλά τους.

Τα θεμελιώδη δεν άλλαξαν. Αυτό που άλλαξε είναι ο Κανονισμός του Χ.Α.. Στελέχη της αγοράς τονίζουν πως βγαίνουν πωλήσεις και από θεσμικούς επενδυτές και από μικρούς επενδυτές σε πολλές μετοχές γιατί φοβούνται ότι θα βγουν έξω από το χρηματιστήριο, επειδή δεν έχουν διασπορά. Και μπορεί να αργεί αρκετά η εφαρμογή του κανονισμού, αλλά κάποιοι θέλουν από τώρα να είναι έτοιμοι, μην πέσουν σε περίοδο χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και δεν μπορούν να πουλήσουν. Έτσι καλές εταιρείες βλέπουν τις αποτιμήσεις να υποχωρούν, με μοναδικό λόγο την πιθανότητα σε δύο χρόνια να είναι εκτός Χ.Α. Αντί να επιβραβεύονται οι εταιρείες με καλά θεμελιώδη, εμείς στην Ελλάδα τις τιμωρούμε.


 Για την Aegean Airlines και το πώς πάει η τουριστική περίοδος, η στήλη έχει γράψει αρκετές φορές. Η NBG βλέπει ακριβώς το ίδιο και αναβάθμισε την τιμή στόχο για την αεροπορική στα 19,20 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 66% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Όπως αναφέρει η νέα χρονιά ξεκίνησε καλά με βελτιωμένα EBITDA και κέρδη προ φόρων και τόκων, αφού το περιβάλλον είναι ευνοϊκό, οι τιμές καλές και η διοίκηση προσπαθεί να μαζέψει τα κόστη. Σημειώστε πως στην τιμή στόχο η μετοχή θα διαπραγματεύεται με p/e 11 φορές και με δείκτη EV/EBITDA 5,2 φορές. Για φέτος περιμένει EBITDA 431 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 404 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 156 εκατ. ευρώ. Καλό μέρισμα 0,75 ευρώ περιμένει από τα κέρδη της φετινής χρήσης που αντιστοιχεί σε απόδοση 6,5%.


Η ενίσχυση των επενδύσεων στον πυλώνα των εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας αποτελεί τον στόχο της εξαγοράς της Ηλέκτωρ, που ανήκε στον όμιλο Ελλάκτωρ από τον όμιλο Motor Oil. Η εξαγορά είναι μια στοχευμένη κίνηση στις συνεχείς πρωτοβουλίες του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2023, η Ηλέκτωρ ανέλαβε κατασκευαστικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. ευρώ και αντικείμενο λειτουργίας 28,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος σε συμβάσεις έργων ύψους 51,5 εκατ. ευρώ. Στις 31.12.2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευής έργων ύψους 75,1 εκατ. ευρώ και λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 ευρώ εκατ. και επιπλέον 61,5 εκατ. ευρώ (μετοχή της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης».

Μεταξύ των  έργων που ξεχωρίζουν ανήκουν η μελέτη, κατασκευή και πολυετής λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) των Άνω Λιοσίων στη Φυλή, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, εγκατεστημένης ισχύος 24 MW.


Ένα δημοφιλές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Αττικής, το Kinetta Beach το οποίο ανήκει στην εταιρεία «Παραλιακά Ξενοδοχεία ΑΕ» βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 18 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης τα 13,93 εκατ.ευρώ.

Το  Kinetta Beach βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 38.267,32 τετραγωνικών μέτρων στη θέση «Λάκκα Κινέττας» του Δήμου Μεγαρέων, στο 57ο χιλ. της ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο συνολικού εμβαδού 2.650,50 τ.μ., έντεκα διώροφα κτίρια δωματίων πελατών, εμβαδού 4.069,68 τ.μ., δεκαέξι ισόγεια κτίρια δωματίων πελατών, εμβαδού 1.601,61 τ.μ., κτίριο κοιτώνων υπαλλήλων ξενοδοχείου, αποθήκη αποσκευών, εμβαδού 38,08 τ.μ. και κτίριο υποσταθμού ΔΕΗ, εμβαδού 33 τ.μ.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά των υποχρεώσεων του Kinetta Beach Resort είχε εκδηλώσει ο ιρλανδικός όμιλος Κόμερ, ο οποίος ελέγχει το Καζίνο Λουτρακίου, ενώ από το 2019 εισήλθε και στην εγχώρια αγορά τουριστικών ακινήτων, με την απόκτηση μέσω πλειστηριασμού, του Mabely Grand Hotel στο Καμπί της Ζακύνθου. Παρ΄όλα αυτά δεν σημειώθηκε κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.


H πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» της Κίνας είχε αποδυναμώσει τη στήριξη για δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όμως, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας να απειλούνται, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θεωρεί σημαντική απειλή για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν ενημέρωσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες την Τετάρτη οτι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως 38,1% στις εισαγωγές αυτές από τον επόμενο μήνα, κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει αντίποινα από την Κίνα. Οι νέοι δασμοί θα έρθουν να προστεθούν στο τρέχον 10%, καθώς τα κινεζικά αυτοκίνητα ευνοούνται από επιχορηγήσεις που καθιστούν τον ανταγωνισμό άδικο και απειλούν την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανησυχίες για την αντίδραση της Κίνας στην απόφαση αυτή πίεσαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στα χρηματιστήρια με τις μεγάλες μάρκες όπως τη Volkswagen και τη BMW να ηγούνται της πτώσης με απώλειες 2,% και την Porsche να χάνει 7%. Η εντεινόμενη ανησυχία για την «πλημμύρα» εισαγωγών στην ΕΕ φτηνών κινεζικών προϊόντων που περιλαμβάνουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο στον εμπορικό πόλεμο της Δύσης με το Πεκίνο που ξεκίνησε με τους δασμούς της Ουάσιγκτον το 2018. Από την πλευρά της η Κίνα θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.


Μία αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας έκανε άνω κάτω την ίδια και την, εξαιρετικά πολύτιμο για την χώρα, αγροτική βιομηχανία. Η απόφαση ήταν μέρος ενός εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος Λούλα την Τρίτη 4 Ιουνίου και προέβλεπε σημαντικές αλλαγές σε ορισμένα φορολογικά ζητήματα. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλεται στο ότι οι αλλαγές αυτές στην ουσία αυξάνουν το κόστος για τις μεγάλες διεθνείς βραζιλιάνικες και διεθνείς επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Αν καταλαβαίνουμε καλά από ό,τι διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο, η αύξηση του κόστους είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των κανόνων βάσει των οποίων μπορούν αυτές οι εταιρείες να ζητήσουν και να πάρουν σημαντικές φορολογικές επιστροφές. Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα διαμαρτυρήθηκε έντονα υποστηρίζοντας πως θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, η επιχειρηματική ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου όπως οι τέσσερις διεθνείς γίγαντες (Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill, Louis Dreyfus) και αρκετές εγχώριες, υποστήριξε πως η απόφαση αυτή έδειξε έλλειψη σεβασμού από την μεριά της κυβέρνησης.

Από την μεριά τους, οι παραγωγοί στιγμιαίου καφέ υποστήριξαν πως η απόφαση της κυβέρνησης θα ανεβάσει κατά 7,4% το κόστος λειτουργίας τους και θα τους οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Η συνολική επιβάρυνση όλων των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα εκτιμήθηκε στα περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέσα στο 2024 και σχεδόν διπλάσια για το 2025. Στο σχετικό ρεπορτάζ του Reuters διαβάζουμε πως η ξαφνική αυτή απόφαση έχει άμεση σχέση με την υποχρέωση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά το ποσό που προαναφέραμε έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι φορολογικές απώλειες από ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που αποφασίστηκαν από το Κονγκρέσο της χώρας.

Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος Λούλα και ο υπουργός οικονομικών Χαντάντ πίστευαν πως η επιβάρυνση στις εταιρείες του αγροτικού τομέα θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτή από αυτές ή αν «τις έβαλαν στο μάτι» γιατί παραδοσιακά δεν έχουν καλές σχέσεις με αυτές. Το βέβαιο είναι πως οι αντιδράσεις βρήκαν και τους δύο απροετοίμαστους. Όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, το πιθανότερο είναι πως το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου δεν θα επικυρωθεί από το Κονγκρέσο εντός του προβλεπόμενου διαστήματος των 4 μηνών, κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ με την τωρινή του μορφή.

 Όπως έγινε γνωστό, η Γερουσία έστειλε το διάταγμα πίσω στον πρόεδρο αφού πρώτα η ηγεσία της ενημέρωσε τον Λούλα πως δεν υπήρχε καμία πιθανότητα επικύρωσης του διατάγματος. Αυτές οι εξελίξεις έλαβαν χώρα προχθές Τρίτη, δηλαδή μία εβδομάδα μετά την έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος και είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουν άμεση σχέση με τις πληροφορίες που δημοσίευσε την ίδια ημέρα το Bloomberg. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, από την στιγμή που εκδόθηκε το διάταγμα και μετά, η Κίνα αύξησε κατά πολύ τις αγορές αμερικανικής σόγιας, αγοράζοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες από τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Το Bloomberg ανέφερε στο ίδιο ρεπορτάζ τις εκτιμήσεις ειδικών των αγορών αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα στράφηκε πάλι προς τις ΗΠΑ γιατί η αγορά της Βραζιλίας ξαφνικά «πάγωσε», καθώς οι μεγάλοι διεθνείς έμποροι σταμάτησαν τις αγορές από τους αγρότες λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος τους εξαιτίας των προβλέψεων του εκτελεστικού διατάγματος. Ό,τι και να είχαν στο μυαλό τους ο πρόεδρος Λούλα και ο υπουργός Χαντάντ την 4η του μηνός, είναι βέβαιο πως βλέποντας τον μεγαλύτερο αγοραστή βραζιλιάνικων αγροτικών προϊόντων να στρέφεται προς τον «μεγάλο αντίπαλο» θα κατάλαβαν πως έκαναν ένα σημαντικό λάθος.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.