Το φαινόμενο Τσαμάζ (και) η δυναμική του ΟΤΕ, οι προβολείς σε Alpha Bank, Eurobank, αναρριχάται η Helleniq Energy, το δικαστικό θρίλερ της Viva Wallet, τα καλά νέα για ΑΔΜΗΕ, η BofA, και η μάχη στα είδη ένδυσης

Ένας μεγάλος κύκλος κλείνει σε λίγες εβδομάδες στον ΟΤΕ με την αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της διοίκησης. Μετά από 13,5 χρόνια και 54 τηλεδιασκέψεις, ο Μιχάλης Τσαμάζ, παραδίδει τη θέση του στον Κώστα Νεμπή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος αποχαιρέτησε τους αναλυτές κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη λέγοντας πως είναι η τελευταία ενημέρωση που γίνεται από αυτόν και οι αναλυτές τον ευχαρίστησαν και του ευχήθηκαν καλή συνέχεια. Ο κ.Τσαμάζ όλα αυτά τα χρόνια ισχυροποίησε τον Οργανισμό συμμαζεύοντας τα οικονομικά του, τον ψηφιοποίησε και τον έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια έδωσε σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών 3,5 δισ. ευρώ, ενώ διπλασιάστηκε η αποτίμηση στο χρηματιστήριο. Οι επενδύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια ήταν τεράστιες και παρόλα αυτά ο καθαρός δανεισμός είναι ελάχιστος και σημαντικά μικρότερος έναντι των ανταγωνιστών. Μόνο για το 2024 οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 610-620 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 470 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο παράγει χρήμα για επενδύσεις, αλλά παράγει τόσο χρήμα που και επενδύει και μοιράζει κεφάλαια στους μετόχους. Υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2023 το μέρισμα είναι ύψους 0,71 ευρώ ή συνολικά 297 εκατ. ευρώ, ενώ για αγορές ιδίων μετοχών θα δαπανήσει 153 εκατ. ευρώ. Το μήνυμα της διοίκησης ήταν θετικό για τη συνέχεια και βλέπει ανάπτυξη, ειδικά από τον κλάδο της κινητής.

Για τον ανταγωνισμό στη σταθερή ο κ.Τσαμάζ είπε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως οι ανταγωνιστές συχνά κάνουν μειώσεις τιμών αλλά βλέπουν ότι δεν μπορούν να παρέχουν σωστές υπηρεσίες και μετά παίρνουν το μάθημά τους και αλλάζουν στρατηγική. Αναλυτές σημειώνουν πως η μετοχή διαπραγματεύεται με discount έναντι των ομοειδών σε όρους EV/EBITDA, αλλά είναι σημαντικά υπομοχλευμένος με καθαρό δανεισμό προς EBITDA μόλις 0,5 φορές έναντι 2,5 φορών των ομοειδών.


Ξανά στο επίκεντρο θα βρεθούν λόγω αποτελεσμάτων οι τράπεζες με την Alpha Bank και την Eurobank να δημοσιεύουν αύριο 16/5. Για την Alpha Bank περιμένουν ένα σταθεροποιητικό τρίμηνο οι αναλυτές, με μία μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω του κόστους χρηματοδότησης, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 193 εκατ. ευρώ. Η μετοχή παίζει σύμφωνα με  αναλυτές με σημαντικό discount έναντι των ελληνικών τραπεζών. Έχει δηλαδή σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Για την Eurobank αναμένεται ένα ισχυρό τρίμηνο λόγω και της συνεισφοράς της Ελληνικής Τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 275 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η μετοχή παίζει 0,8 φορές τα εκτιμώμενα ενσώματα ίδια κεφάλαια του 2025 και θα μπορούσε εύκολα να έχει δείκτη πάνω από 1,2 φορές.


Σε υψηλά τεσσάρων και πλέον ετών κινείται η μετοχή της HelleniQ Energy έχοντας το τελευταίο διάστημα μία πιο δυνατή παρουσία στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αναλυτές αποδίδουν την κίνηση στην ισχυροποίηση του κλάδου και στο γεγονός ότι εντοπίζουν περιθώριο ανόδου. Περιμένουν μάλιστα την ενημέρωση για την πορεία των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου η οποία θα γίνει αύριο (16/5).

Οι αναλυτές περιμένουν ισχυρά αποτελέσματα λόγω των καλών περιθωρίων και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα σχόλια της διοίκησης για τις προοπτικές του περιβάλλοντος διύλισης, αλλά και την ενεργειακή μετάβαση. Τα περιθώρια διύλισης θα είναι καλύτερα από αυτά του τελευταίου τριμήνου 2023, αλλά όχι όπως ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται στα 300 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 164 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η αγορά επίσης περιμένει νεότερα για τη στρατηγική αναφορικά με την Elpedison και τις πληροφορίες που θέλουν να εξαγοράζει το ποσοστό της Edison στην κοινοπραξία.


«Μάχη» μεταξύ του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη και της JP Morgan διεξάγεται σε δικαστήριο του Λονδίνου για την αποτίμηση των μετοχών της Viva Wallet, την οποία η αμερικανική τράπεζα χαρακτηρίζει ως κερδοσκοπική.

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι η Werealize, εταιρεία συμφερόντων Καρώνη - Αντύπα, προχώρησε σε κερδοσκοπική αποτίμηση ενόψει της ενδεχόμενης τότε εξαγοράς της Viva από αυτήν, τονίζοντας ότι ο Χάρης Καρώνης αντιλήφθηκε ότι η διαδικασία αποτίμησης των call options έθετε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, από αυτήν που υπολόγιζε. 

Σύμφωνα με την JP Morgan, η πλευρά Καρώνη επιχείρησε να την πιέσει προκειμένου να αναθεωρήσει τη συμφωνία, με ενέργειες όπως η κίνηση νομικών διαδικασιών στην Ελλάδα για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος στελεχών της Viva και τη διακοπή των επικοινωνιών με την JP Morgan.

Όπως αναφέρουν οι καταθέσεις στο δικαστήριο, η πλευρά Καρώνη δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την άσκηση των call options εφόσον η αποτίμηση είναι κάτω από 5 δισ. δολάρια. 

Η JP Morgan, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η Viva δεν θα αποτιμηθεί σύμφωνα με τις δραστηριότητές της, αλλά βάσει του πώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάτω από διαφορετική ιδιοκτησία. Η θέση της πλευράς Καρώνη, είναι πως η JP Morgan φέρεται να αξιοποίησε την Regulation K (κανονισμός της Fed για τη δραστηριότητα μιας τράπεζας στις ΗΠΑ) προκειμένου να μειώσει την αποτίμηση της Viva, υποθέτοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας του εν λόγω κανονισμού.


Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου (Great Sea Interconnector - GSI) μετά τη θέση  της ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ σχετικά με τη μεθοδολογία εσόδου.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί πριν τα τέλη Μαΐου, καθώς ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις του σχετικά  με τη μεθοδολογία που είχε αρχικά εισηγηθεί στον Ρυθμιστή.

Μάλιστα ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ κρίνεται ως κρίσιμος καθώς ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης του έργου τον Οκτώβριο του 2023, σε ένα χρονικό σημείο όπου το έργο αντιμετώπισε μεγάλη κρίση. Με την κίνηση αυτή, την οποία υποστήριξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, διασφαλίστηκε η επιβίωση του έργου.

Για να είναι βιώσιμο το έργο, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αποφάσεις που εκκρεμούν από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Κάθε επιπλέον καθυστέρηση θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και των δύο χωρών. Επιπλέον, ο Φορέας Υλοποίησης είναι επιφορτισμένος και προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εκπόνηση της μελέτης κόστους/οφέλους που ζήτησε το κυπριακό υπουργείο ενέργειας, από τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν από τον Φορέα Υλοποίησης στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου εντός Μαΐου.


Τα αργοπορημένα κατά ένα μήνα στοιχεία για την κατανάλωση που ανακοινώνει η χώρα, οι έρευνες καταναλωτών που δείχνουν ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης δεν κινούνται ανοδικά, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό ή βαίνει μειούμενο, αλλά και η μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι φαίνεται να συμβαίνει και του τι πραγματικά συμβαίνει αποτελούν τις τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η Wood & Company, η οποία και επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός, όπως τον αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές, και οι μισθοί δείχνουν μια εικόνα που δεν είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα και σε περίπτωση που αυτό το κλίμα δεν αντιμετωπιστεί θα υπάρξουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη φέτος.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται και βελτίωση στην καταναλωτική πίστη, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση το β τρίμηνο. Παρόλα αυτά σε ό,τι αφορά το μέγεθος των κερδών των επιχειρήσεων και τον ρυθμό της ανάκαμψης, μέχρι να καταγραφούν σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού μεταξύ των νοικοκυριών, η ομαλοποίηση της κατανάλωσης φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ, φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 η κατανάλωση συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση, μετά από μια ζωηρή ανάκαμψη κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ συνεχίζει την επέκτασή της το β’ τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με την Wood & Company.


Oι προσδοκίες για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, περισσότερο από την αισιοδοξία για την κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων, έχει κάνει τους επενδυτές «ταύρους» στον υψηλότερο βαθμό από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της BofA σε θεσμικούς διαχειριστές κεφαλαίων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των διαχειριστών εκτιμά ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την Fed θα λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ το 78% θεωρεί ότι μία ύφεση είναι απίθανη το επόμενο 12μηνο.

Όσον αφορά στα trades όπου υπάρχει συνωστισμός, οι διαχειριστές εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι θέσεις long στις «υπέροχες 7» μετοχές στη Wall Street είναι το πιο συνωστισμένο, ενώ οι θέσεις αγοραστή στο αμερικανικό δολάριο το δεύτερο πιο συνωστισμένο trade, περισσότερο και από το σορτάρισμα κινεζικών μετοχών.


Η Κινεζική εταιρεία ένδυσης Shein έχει κατακτήσει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια και απειλεί να πάρει την θέση της μεγαλύτερης σε πωλήσεις εταιρείας ένδυσης από την ισπανική Inditex (ITX MADRID). Όπως μας είχε ενημερώσει το Black Box τον περσινό Νοέμβριο, η κινεζική επιχείρηση με τα πολύ φθηνά ρούχα, η βασίλισσα του fast fashion όπως την αποκαλεί μέρος του διεθνούς Τύπου, είχε αρχίσει την προετοιμασία για την εισαγωγή των μετοχών της σε ένα από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η διοίκηση της Shein σκόπευε να εισαγάγει τις μετοχές της σε ένα από τα δύο μεγάλα αμερικανικά χρηματιστήρια, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ή το Nasdaq, προσβλέποντας σε μία χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 80 με 90 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Έξι μήνες μετά, φαίνεται πως τα σχέδια της Shein έχουν αλλάξει, σύμφωνα με αποκλειστικό άρθρο του Reuters από την 10η Μαΐου. Αιτία για την αλλαγή αυτή είναι τα εμπόδια νομικής και εποπτικής φύσεως που έχουν εμφανιστεί στον δρόμο προς τα αμερικανικά χρηματιστήρια και οι πολύ αρνητικές αντιδράσεις από την μεριά αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών. Τα εμπόδια νομικής και εποπτικής φύσεως δεν προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες έχουν λόγο στο ζήτημα παρά το ότι η έδρα της εταιρείας έχει μεταφερθεί στην Σινγκαπούρη, λόγω του ότι πολλά κινεζικά εργοστάσια παράγουν ρούχα για την Shein.

Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CSRC) διαμήνυσε νωρίτερα φέτος στην Shein πως δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της για την εισαγωγή της εταιρείας σε αμερικανικό χρηματιστήριο. Κατά το διεθνές πρακτορείο, η Shein είχε προχωρήσει τελικά τον περσινό Νοέμβριο στην κατάθεση προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εμπιστευτικής αίτησης εισαγωγής σε αμερικανικό χρηματιστήριο, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τα σχέδιά της και την CSRC.

Στο άρθρο του Reuters περιλαμβάνεται και μία διεθνής αποκλειστικότητα, καθώς πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου υποστηρίζουν πως η Shein δεν θα αργήσει να υποβάλει αίτηση εισαγωγής των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), αναγνωρίζοντας πως η εισαγωγή της στις ΗΠΑ μέσα στο 2024 είναι μάλλον ανέφικτη. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση αλλά επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμο, δήλωσε πως η υποβολή της αίτησης δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στον Μάιο.

Το ίδιο πρόσωπο και μία άλλη ανώνυμη πηγή του πρακτορείου υποστηρίζουν πως οι επαφές με το LSE έχουν ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο 2024. Μία άλλη πηγή του Reuters με άμεση γνώση της κατάστασης δήλωσε πως η εταιρεία έχει ήδη έλθει σε επαφή με αρκετούς διαχειριστές κεφαλαίων που εδρεύουν στο Λονδίνο, στα πλαίσια της προετοιμασίας της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO) για την εισαγωγή της μετοχής της στο χρηματιστήριο της πόλης.

Αν οι πληροφορίες του Reuters επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για το LSE, το οποίο προσπαθεί εδώ και καιρό χωρίς μεγάλη επιτυχία να πείσει μεγάλες βρετανικές και διεθνείς επιχειρήσεις να εισαγάγουν τις μετοχές τους σε αυτό. Ακόμα και εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Arm Holdings (ARM NASDAQ), σνόμπαραν το LSE και πήγαν στις ΗΠΑ εκτιμώντας πως τα οφέλη για τους μετόχους τους είναι πιο μεγάλα στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει πρώτα να δοθεί η σχετική άδεια από την CSRC και άλλες κινεζικές εποπτικές αρχές, οι οποίες φαίνεται πως κρατούν τα κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα του LSE στην Shein. Αν η πόρτα ανοίξει θα πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του λονδρέζικου χρηματιστηρίου, έστω και «από σπόντα».

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.