Black Box: Kυβερνητικό στοίχημα για Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ανταμείβει μετόχους ο ΟΠΑΠ, το παρασκήνιο του deal με Coca Cola και το Μετρό πάει Πειραιά

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας που αφορά στην αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ συνδράμει και στην ενεργειακή και όχι μόνο σταθεροποίηση της περιοχής, κερδίζει το κυβερνητικό επιτελείο με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα». Το νομοσχέδιο επιδιώκει την παροχή εξουσιοδότησης στον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για την ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή στην επιχειρούμενη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η κίνηση αυτή λύνει κάβους για τον κλάδο που οδεύει σύντομα να έχει σε πλήρη λειτουργία και τις τρεις μονάδες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Δηλαδή το Νεώριο, το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα. Μόνο το Νεώριο από αυτές της εταιρίες είναι σε λειτουργία, ενώ οι άλλες δύο πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία για να προχωρήσουν επενδύσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να επανατοποθετηθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά ναυπήγησης η Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί από κυβερνητικά στελέχη ο κλάδος της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας πρέπει να αποτελεί βασικό παράγοντα της ναυτιλιακής υποδομής της Ελλάδας, καθώς είναι οξύμωρο η χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία παγκοσμίως να στερείται των υποδομών για την υποστήριξη του στόλου της.  

Το σχέδιο για την Ελευσίνα συζητείται στη Βουλή και με την ολοκλήρωση της ψήφισής του, θα ακολουθήσει η δικαστική μάχη της εξυγίανσης. Το σχέδιο αυτό εκπονείται υπό την ONEX, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC και τη συμμετοχή της ιταλικής Fincantieri. Πέρα από τις άμεσες θέσεις εργασίας και το δημοσιονομικό θετικό πρόσημο - συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη-, η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμάται θα ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας σε εγχώριους προμηθευτές και στην ευρύτερη ελληνική βιομηχανία κεφάλαια ύψους 1,6 -1,8 δισ. ευρώ.  Αναφορικά με το αμυντικό σκέλος, όπως π.χ. αυτό των κορβετών, υπάρχει τεράστια δυνατότητα ευέλικτων και μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων μέσω iταλικών χρηματοοικονομικών κρατικών οργανισμών που διασφαλίζουν λύσεις. 

---

Σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, η μετοχή του ΟΠΑΠ, αποδεικνύεται ότι έχει εξαιρετικές αντοχές. Ο τίτλος, εκτός του ότι ισορροπεί στα πολυετή υψηλά του (από τους ελάχιστους της υψηλής κεφαλαιοποίησης), έχει δώσει το μέρισμα των 0,50 ευρώ και στις 29 Ιουλίου κόβει και την επιστροφή κεφαλαίου των 0,90 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχει δώσει και προμέρισμα 0,10 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του μερίσματος και θελήσουν να το επανεπενδύσουν μπορούν να πάρουν μετοχές που θα εκδώσει ο Οργανισμός στα 13,79 ευρώ, άρα έχουν και ένα μικρό bonus 3% έναντι της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής των προηγούμενων συνεδριάσεων, το οποίο βέβαια προσθέτουν στη συνολική απόδοση η οποία ξεπερνά το 10%. Με βάση την πορεία της μετοχής τα τελευταία χρόνια, οι επανεπενδύσεις ωφέλησαν τους μετόχους. Από την άλλη η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA άνω των 720 εκατ. ευρώ το 2022, εξασφαλίζοντας έτσι και μία ακόμα γενναία επιστροφή για τους μετόχους το 2023 με βάση τα φετινά κέρδη.

---

«Two Cents Plain» έλεγαν στις ΗΠΑ όταν ζητούσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929 ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό. Κόστιζε δύο σεντς και αν κάποιος ήθελε να έχει κάποια γεύση έπρεπε να πληρώσει ένα ακόμα σεντ. Έτσι προέκυψε η Three Cents που ανήκει πλέον κατά 100% στην IDEAL και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να ενηλικιωθεί και να περάσει σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγορά την 3Ε (Coca-Cola). 

Η συμφωνία μπορεί να μην έχει επισήμως ανακοινωθεί, ωστόσο σίγουρα το τίμημα δεν θα είναι 3 σέντ. Η συγκεκριμένη εξαγορά έχει αρκετά σημεία που δείχνουν ότι έχει και ουσία, αλλά και προστιθέμενη αξία και για τις δύο πλευρές.  

Ξεκινώντας από την 3E, θα είναι η πρώτη εξαγορά εντός των πυλών και την βάζει σε μια αγορά η οποία είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη παγκοσμίως με έναν ήδη ισχυρό παίκτη, με παρουσία σε 34 χώρες που το 2021 έκανε ρεκόρ πωλήσεων  7,7 εκατ.  και EBITDA  1,5 εκατ., αν και είναι μόλις 8 ετών αφού ιδρύθηκε το 2014. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε αύξηση 143% στις πωλήσεις της, 343% στα EBITDA και 200% στα καθαρά κέρδη και στο εξάμηνο αναμένεται νέο ρεκόρ.  

Η Three Cents, εταιρεία premium mixers & tonics την οποία ίδρυσαν στη Μεγάλη Βρετανία οι Βασίλης Καλαντζής, Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος και Γιώργος Τσιρίκος, αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με αίσιο τέλος,  θα βρεθεί κάτω από την ομπρέλα της 3E, που με το «καλημέρα» θα συστήσει τα προϊόντα τους με προνομιακή παρουσία που της δίνει το όνομά της σε 30 χώρες. 

 Και για να επανέλθουμε στο τίμημα.  Αυτό αναμένεται να είναι υψηλό, καθώς εταιρείες σαν την Three Cents διεθνώς γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη και απολαμβάνουν αποτιμήσεις κατηγορίας Unicorn.  Για του λόγου το αληθές και για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης η στήλη θα αναφέρει ότι η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία με αντίστοιχη δραστηριότητα, η Fever Tree που το 2021 είχε πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ αποτιμάται περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ και διαπραγματεύεται 5 φορές το ύψος των πωλήσεων της. 

Το πόσο θα κλείσει το deal η IDEAL του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου μένει να φανεί, αλλά μάλλον το τίμημα θα κάνει αίσθηση.

---

Το κόστος στην οικοδομή καλά κρατεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις νέες οικοδομές να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Οι δύσπιστοι μπορεί να κάνουν μία βόλτα, για παράδειγμα, στο Γκάζι και στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού όπου οι νέες οικοδομές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Προφανώς οι developers κάτι θα γνωρίζουν ενόψει και της Διπλής Ανάπλασης που τροφοδοτεί ένα κύκλο ανόδου στο τοπικό real estate το οποίο βέβαια συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κάθε όμως, περίπτωση, η περιοχή, κατά τους ειδικούς, έχει σοβαρές προοπτικές με επίκεντρο την Ιερά Οδό όπου μεγάλοι παίκτες του real estate έχουν στα σκαριά σοβαρά projects για νέα κτίρια γραφείων. Ο εν λόγω άξονας μπορεί να είναι από τους πιο παραγνωρισμένους, αλλά η ύπαρξη σε αυτόν ή πολύ κοντά δύο σταθμών μετρό, του Ελαιώνα και του Κεραμεικού προσελκύει χρήστες στην περιοχή. Για να ξαναγυρίσουμε όμως, στα της οικοδομής, η ανάγκη για στέγαση παραμένει πολύ μεγάλη -παρά την υπογεννητικότητα- και όσο τα ενοίκια θα τραβούν την ανηφόρα, τόσο νέες κατοικίες και διαμερίσματα θα κάνουν την εμφάνισή τους, έστω και σε τιμές που δεν είναι χαμηλότερες από 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

---

Κάποτε ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Πλέον τον Σεπτέμβριο οι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό στον Πειραιά (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) θα είναι πραγματικότητα. Κι έτσι θα είναι εφικτό το θαύμα της συρρίκνωσης της χρονοαπόστασης από το αεροδρόμιο Αθηνών στον Πειραιά κάτω από το ψυχολογικό όριο της μίας ώρας, για την ακρίβεια σε 50 λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι η ύπαρξη ενός δικτύου σταθερής τροχιάς που να συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι είναι μεγάλη προστιθεμένη αξία για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Για παράδειγμα, ακόμη και μία μέρα να έχει στη διάθεσή του ένας τουρίστας, λόγω του μετρό θα μπορεί να επισκεφθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ή να συνδυάσει τη διαμονή του στην Αθήνα με μία εκδρομή σε κάποια από τα κοντινά στον Πειραιά νησιά. Όπως έχει αναφέρει και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, η επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά θα αλλάξει ένα μεγάλο κομμάτι της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. Εκτός των άλλων, το μετρό θα περιορίσει κατά 200.000 τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν, ημερησίως, στην Αθήνα, μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα κατά 880 τόνους.

---

Oι ισχυρές τουριστικές εισροές το καλοκαίρι θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία ώστε να μην εκτροχιαστεί, εκτιμά η ING. Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2022 σε ισχυρές βάσεις, με όλες τις συνιστώσες της ζήτησης να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο. Παρά την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ο ισχυρότερος μοχλός της ανάπτυξης, αντανακλώντας πιθανώς τον αντίκτυπο της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα δείχνουν ότι υπάρχει αισιοδοξία για τις εξελίξεις κατά τη θερινή περίοδο. Τα στοιχεία των διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι εισπράξεις ήταν πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019(προ Covid), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται.

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η εικόνα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται να έχει ωφεληθεί από τη συνδυασμένη επίδραση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού στα φορολογικά έσοδα. Η πρόσφατη διεύρυνση στα spread των ελληνικών ομολόγων που τροφοδοτήθηκε από την επιτάχυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Με μέση διάρκεια λήξης άνω των 18 ετών, τα σοκ των επιτοκίων μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ εύκολα και η επίδραση του πληθωρισμού στο χρέος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Μια μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 186% του ΑΕΠ από 193% το 2021 φαίνεται συνεπώς πολύ πιθανή.

---

Μεγάλη εβδομάδα για την Intel (INTC NASDAQ), τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών. Ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις, προχώρησε επιτέλους η ψήφιση από το Κογκρέσο του μεγάλου «πακέτου» στήριξης της αμερικανικής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει θερμά ο πρόεδρος Μπάιντεν, προβλέπει την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου των μικροεπεξεργαστών που σκοπεύουν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους εντός των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με αρκετούς ανταγωνιστές της Intel φαίνεται να είναι προσανατολισμένο κυρίως στην ενίσχυση της ίδιας, πράγμα που έχει κάνει ορισμένους από αυτούς να ενοχληθούν. Φαίνεται όμως πως οι αντιρρήσεις τους έχουν καμφθεί, ενώ επίσης φαίνεται πως οι Αμερικανοί νομοθέτες αντιλήφθηκαν πως δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεδομένης της μεγάλης προόδου των κινέζων ανταγωνιστών. Κάτι άλλο που λογικά θα είναι θετικό για την εταιρεία είναι η εισαγωγή μεγάλου μέρους των μετοχών της Mobileye, η οποία είναι το τμήμα της επιχείρησης που ασχολείται με τους μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης οχημάτων στο χρηματιστήριο.

Η διαδικασία έχει καθυστερήσει λίγο λόγω της κακής κατάστασης των χρηματιστηριακών αγορών αλλά όταν γίνει μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τους επενδυτές να γίνουν λίγο πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας. Τέλος, μία αρκετά θετική εξέλιξη, η οποία ταιριάζει και με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πατ Γκέλσινγκερ, του διευθύνοντος συμβούλου της, είναι η ανακοίνωση για τη συνεργασία με την ταϊβανέζικη MediaTek, η οποία σχεδιάζει μικροεπεξεργαστές.

Η MediaTek θα χρησιμοποιήσει τα εργοστάσια της Intel για να κατασκευάζει τους υψηλής τεχνολογίας μικροεπεξεργαστές της. Η αμερικανική εταιρεία θέλει να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες της Ταϊβάν που παράγουν μικροεπεξεργαστές για τους πελάτες τους, και η συνεργασία με την MediaTek είναι μία σημαντική κίνηση που έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

---

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken με έδρα το Σαν Φρανσίσκο φέρεται να υπόκειται σε έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για υποθέσεις που αφορούν το 2019. Ένα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε ότι η Kraken εξυπηρετούσε 1.522 χρήστες με κατοικίες στο Ιράν, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Είχε επίσης χρήστες στη Συρία και στην Κούβα. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken φέρεται να βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα επειδή φέρεται να επιτρέπει σε χρήστες στο Ιράν να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Το ανταλλακτήριο βρίσκεται υπό έρευνα από το Γραφείο Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) από το 2019 και ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις, σύμφωνα με την New York Times (NYT).  Ο επικεφαλής νομικός διευθυντής του Kraken, δήλωσε ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο δεν σχολιάζει συγκεκριμένες συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές και επεκτείνει την ομάδα συμμόρφωσής του. 

Σύμφωνα με τη διαρροή για τα στοιχεία των χρηστών, το Kraken είχε 1.522 χρήστες στο Ιράν, 149 χρήστες στη Συρία και 83 στην Κούβα. Το ίδιο έγγραφο φέρεται πως το ανταλλακτήριο είχε πάνω από 2,5 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και πάνω από 500.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Kraken, το οποίο αναζητούσε αποτίμηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το έτος για να ξεκινήσει τη δημόσια διαπραγμάτευσή του, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κυρώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων έβαλε πρόστιμο 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του ανταλλακτηρίου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.