Black box 9/2/2016

Black box 9/2/2016

- Μην αναζητάτε τη συνομωσία της Σιών για τη χθεσινή δραματική βουτιά του χρηματιστηρίου. Απλώς οι ξένοι θεσμικοί, αυτοί που αγόρασαν στην  τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατάλαβαν ότι έχασαν τα λεφτά τους και βγαίνουν πωλητές. Όπως συμβαίνει πάντα, όταν το ΧΑ γυρνά άσχημα ανάποδα,  όλοι σπρώχνονται στην έξοδο από την ίδια πόρτα. Το επικίνδυνο στην υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, αλλά bail in. Αυτό το ξέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ και φοβούνται ακόμη περισσότερο.

- Οι ξένοι θεσμικοί  έβαλαν τα λεφτά τους και μέσα σε 20 ημέρες έχασαν τα μισά. Τα stop loss χτύπησαν και δεν θέλουν να ξανακούσουν ποτέ  για Ελλάδα. Τόσο απλό.

- Αν η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό -όπως είναι το πιθανότερο- τότε το χρηματιστήριο στα τρέχοντα επίπεδα προσφέρεται για αγορά. Το ζήτημα είναι ποιος έχει  συκώτι... (και μετρητά) να  αγοράσει.

- Η Κομισιόν επιμένει ότι η κυβέρνηση εύκολα θα μπορούσε να επιτύχει συμφωνία για το ασφαλιστικό. Αντίθετα η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο συγκρατημένη και το ΔΝΤ πιο απαισιόδοξο. Για  την αξιολόγηση  όμως πολλά όπως φαίνεται  θα κριθούν στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, στο οποίο λέγεται ότι θα διατυπωθούν  οι επίσημες αποφάσεις για τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

 - Αγορά: Μαύρα νέα και ανησυχία για αρκετές γνωστές επιχειρήσεις. Στη Μαρινόπουλος τα προβλήματα συνεχίζονται και παρά τη βοήθεια των τραπεζών, τα ράφια παραμένουν άδεια εντείνοντας την ανησυχία των προμηθευτών. Μια άλλη εταιρία λιανικής  που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι η Καλογήρου που ανήκει στην οικογένεια Λεμονή.

-Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, ότι υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά  του SSM με τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων  των τραπεζών. Η εποπτική αρχή ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να εκφέρει σύντομα -και συγκεκριμένα μάλιστα πριν το Μάρτιο- απόψεις για τη σύνθεση των ΔΣ των ελληνικών τραπεζών. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι απόψεις του SSM  για τις συνθέσεις του ΔΣ θα οδηγήσουν σε παραίτηση  τα μισά μέλη των σημερινών  ΔΣ.

- Μην βιάζεστε για την επίσκεψη της κ. Νουί στην Αθήνα. Θα χρειαστεί να περάσουν ημέρες μέχρι να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης. ΕΚΤ και SSM ανησυχούν ιδιαίτερα για τα κόκκινα δάνεια.