Βlack Box 4/11/2019

Βlack Box 4/11/2019

- Ο πρωθυπουργός λείπει στην Κίνα για δουλειές, η Saudi Aramco ξεκινά το μυστηριώδες (κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκινά και με ποια αποτίμηση) book building για τις μετοχές της κι όλα δείχνουν ότι είμαστε μπροστά σε μια εβδομάδα με πλούσια και ποικίλη ειδησεογραφία: Αναμένονται νέα επεισόδια στον πόλεμο κυβέρνησης-τραπεζών για τις προμήθειες που είναι αρκετά πιο σοβαρός από ότι φαίνεται, ενώ οι τραπεζίτες πέρασαν το Σαββατοκύριακο μελετώντας το προσχέδιο του νόμου για τον «Ηρακλή» καθώς προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το πήραν επιτέλους στα χέρια τους. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να μειώσει τη φορολόγηση στα ομόλογα και στα αμοιβαία κεφάλαια και μέσα σ'' όλα αυτά θα έχουμε και νέο επιχειρηματικό deal.

- Η ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως την αυριανή ετήσια συνάντηση του ομίλου Μυτιληναίου με τους αναλυτές, ενώ την Πέμπτη έχουμε την semi annual αναθεώρηση των δεικτών της MSCI. Την ίδια ημέρα θα γίνει και το Eurogroup το οποίο όμως δεν έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

- Στο υπουργείο Οικονομίας έχουν στρέψει με προσμονή τα βλέμματα προς την Moody''s, καθώς από εκεί φαίνεται ότι θα προέλθει η επόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

- Την Παρασκευή τελείωσε επιτυχώς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η εξαγορά συμμετοχής στην Stoiximan από τον ΟΠΑΠ.

- Στην Εθνική τράπεζα ασχολούνται με το πακέτο κόκκινων ναυτιλιακών δανείων, ύψους 300 εκατομμυρίων που είναι στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών. Το πακέτο διεκδίκησαν μεγάλα ονόματα όπως Oak hill, Cross Ocean Parthners, Varde, DK.

- Την άλλη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου είναι η μεγάλη μέρα υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το πακέτο Neptune της Alpha Bank, μεικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. που περιλαμβάνει δάνεια με εξασφαλίσεις 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν σας ενδιαφέρει η στατιστική, στα πακέτα δανείων με εξασφαλίσεις που έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες, οι τιμές που έκλεισαν οι συμφωνίες αντιπροσώπευαν από 28% έως 34% της αξίας τους.

- Εξαίρεση αποτέλεσε το ναυτιλιακό πακέτο ΝΕΜΟ της Πειραιώς που πουλήθηκε στο 47% της αξίας του, αλλά είχε και ενήμερα δάνεια. Για τα πακέτα δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, οι τιμές ήταν δραματικά χαμηλότερες καθώς πουλήθηκαν σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 9%, με την πλειοψηφία των συναλλαγών να είναι στο 5-6%.

- Κινητικότητα καταγράφεται στον χώρο της ακτοπλοΐας με τις Attica Group και ΑΝΕΚ να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων.

- Περιπλέκεται η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η θολή εικόνα που υπάρχει σήμερα. Άλλωστε η διαδικασία είχε μετατεθεί για το 2020.

- Διαβάζω στον Τύπο, πως την περασμένη Τετάρτη έγινε κοσμικό ντεφιλέ στην Αθήνα για την στήριξη του ιδρύματος Β.&M. Θεοχαράκη. Στη στήλη έκανε εντύπωση ότι από την εκδήλωση απουσίαζαν οι τραπεζίτες, μεγάλοι χορηγοί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Θεοχαράκη προφανώς επειδή οι σχέσεις διαταράχθηκαν για τον πλέον συνηθισμένο λόγο που μπορεί να διαταραχθεί η σχέση ενός τραπεζίτη και ενός δανειολήπτη.