Black Box 26/5/2017

Black Box 26/5/2017

-Αγριεύουν οι τράπεζες με τους επιχειρηματίες που δεν ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα. Τα σχετικά περιστατικά πληθαίνουν και κυρίως διευρύνονται, καθώς αρχίζουν να ασκούνται πιέσεις και σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

-Την πολιτική των πιέσεων, όπου τα λόγια δεν πιάνουν τόπο, υιοθετεί και η Τράπεζα Πειραιώς υπό τη νέα της διοίκηση. Και δεν συζητούμε μόνον για συγκρούσεις με μικρομεσαίους έλληνες επιχειρηματίες. Η στήλη πληροφορείται ότι στην Πειραιώς έχουν εκνευριστεί ιδιαιτέρως με μεγάλη κυρία της ναυτιλίας, προσωπικότητα του κλάδου με διεθνή απήχηση.

-Τα δάνειά της είναι σε εκκρεμότητα και στην τράπεζα Πειραιώς δεν καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνει αυτό και έχουν εξοργιστεί με τη στάση της εγκρίτου δανειολήπτριας. Για αυτό και ξέθαψαν το τομαχόουκ, έβαλαν τα χρώματα του πολέμου και ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

- Τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στις τράπεζες επικρατεί χαλαρότητα σε σχέση με τα επερχόμενα stress test. Oπως λένε πηγές της ΤτΕ που έχουν γνώση του θέματος, δεν υπάρχει ανησυχία για τις επιδόσεις των συστημικών τραπεζών. Ίσως μια τράπεζα στο λεγόμενο «κακό σενάριο» να έχει πρόβλημα, αλλά και πάλι θα είναι περιορισμένο και θα καλυφθεί σχετικά εύκολα από ίδια μέσα χωρίς να χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.

-Σήμερα, Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από την Εxin Group και από την Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική. Η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται υπό την πίεση μιας σειράς άλλων γεγονότων και θέλει να ολοκληρώσει την πώληση το ταχύτερο δυνατόν με βασικό κριτήριο το υψηλότερο τίμημα. Ο στόχος είναι το θρίλερ με την Εθνική Ασφαλιστική να τελειώσει μέχρι την Τετάρτη.

-Σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κοντά στους λεγόμενους «53» άρχισαν χθες -μετά από πολύ καιρό- να γίνονται αόριστες συζητήσεις για ένα νέο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα που θα μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο μνημόνιο κλπ. Το θέμα αυτό μέχρι τώρα, δεν συζητιόταν ούτε ως ακραίο ενδεχόμενο.

-Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει καμφθεί από τις τελευταίες εξελίξεις με το χρέος. Καθοριστικής σημασίας θα είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το νέο μνημόνιο και ιδιαίτερα με τις αποκρατικοποιήσεις.

- Το Χ.Α. βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής προσοχής γιατί είναι παγκοσμίως η χρηματιστηριακή αγορά με την 4η υψηλότερη απόδοση σε όρους δολαρίου. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι ξένων funds, τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει μέχρι τώρα είναι λίγα και μπορεί να υπάρξει εντυπωσιακή συνέχεια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν έχουμε θλιβερά περιστατικά, όπως το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στον Λ. Παπαδήμο.