Black Box 2/6/2017

Black Box 2/6/2017

-Μυστήρια πράγματα. Στο Μαξίμου -παρά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα- εξακολουθούν να περιμένουν λύση για το χρέος. Ή γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε ή…

-Με τιμή στόχο τα 2,6 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση για αγορά υποδέχθηκε η Goldman Sachs τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Αlpha Bank.

-Το κεντρικό θέμα που θα δίνει τόνο στην επικαιρότητα το φθινόπωρο είναι οι πλειστηριασμοί. Υπολογίστε ότι τότε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι σε πλήρη λειτουργία και οι τράπεζες θα παλεύουν να πιάσουν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια. Επιπλέον σημειώστε ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος εκκρεμούν σήμερα προς έγκριση ακόμη επτά αιτήσεις εταιριών που θα διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια. Το φθινόπωρο θα είναι μια καλή περίοδος για να θυμηθούν κάποιοι το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

-Σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις από την Εθνική Τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική. Στην αγορά επικρατεί πλέον βεβαιότητα ότι η ΕΧΙΝ έχει κερδίσει τον διαγωνισμό. Η επιστολή του Ρος κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου των αμερικανικών πιέσεων. Αυτά που δεν δημοσιοποιήθηκαν ήταν πολύ χειρότερα.

-Στην τελική ευθεία μπήκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της Μυτιληναίος μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι χθεσινές γενικές συνελεύσεις του ομίλου και της ΜΕΤΚΑ. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα διαπραγματεύεται μια μετοχή που θα ενσωματώνει όλο τον όμιλο.

-Χθες ανέλαβαν καθήκοντα στο νεοσύστατο γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς οι κκ Κυριακόπουλος, Κόρμας και Χριστόπουλος. Στο μεταξύ συνεχίζεται η κινητικότητα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εντάσσεται ο Η. Μίλης και αποχωρεί από το Συμβούλιο ο Γ. Πουλόπουλος.

-Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι μετά τις ανακοινώσεις και των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, σε όλες τις τράπεζες επικρατεί η βεβαιότητα ότι οι φετινοί στόχοι όσον αφορά τα NPEs θα επιτευχθούν. Αντίθετα η μάχη στα NPLs θεωρείται από τώρα χαμένη.

-Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την ΠΗΓΑΣΟΣ. Οι τράπεζες έχουν στείλει την επιστολή με την οποία κάνουν απαιτητά τα δάνεια και θέτουν προθεσμία 30 ημερών. Η αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας καταγγελίας των δανείων. Η ΠΗΓΑΣΟΣ στο τέλος του 2016 είχε δανεισμό 161,96 εκατ. ευρώ και από αυτά, δάνεια 103,8 εκατ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Χθες οι εργαζόμενοι (πέντε μήνες απλήρωτοι) σε μια ακόμη θυελλώδη σύσκεψη αποφάσισαν να απεργήσουν μέχρι και την Τρίτη.