Black Box 24/2/2016

Black Box 24/2/2016

- Μήπως είναι κάποιος από την Κυβέρνηση σε θέση να δώσει απάντηση στο πως θα φτάσουμε στο τέλος της αξιολόγησης; Όλα παραμένουν ανοικτά και ουσιαστική πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει. Ξέρουν στην Κυβέρνηση κάτι που δεν ξέρουμε ή πάμε ακάθεκτοι προς τον τοίχο;

- Συνεχίζεται στην αγορά η φημολογία για επικείμενες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες αναζητούν στελέχη από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές -όπως προβλέπει ο νόμος- χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

- Ο λόγος είναι πολύ απλός: οι προσφερόμενες αμοιβές είναι χαμηλές, εξαιρετικά χαμηλές,  για τα μέτρα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα λόγω κρατικής βοήθειας, ανακεφαλαιοποίησης κλπ οι αμοιβές τόσο των στελεχών όσο και των μελών των διοικητικών συμβουλίων  έχουν πλαφόν. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε οι αμοιβές μειώνονται ακόμη περισσότερο. Κανένα  επιτυχημένο στέλεχος με καταξιωμένη  πορεία στον χρηματοοικονομικό χώρο από το εξωτερικό δεν «ξεσπιτώνεται» για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Τόσο απλά.

- Συνεχής και αδιάλειπτη θα είναι το επόμενο διάστημα η πίεση  του SSM  στις ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.  Η «συνταγή» που δίνει η Φραγκφούρτη  είναι «πουλήστε ή δώστε σε τρίτο τη διαχείριση τους». Αναμένονται σύντομα  εξελίξεις.  

- Πάντως το ΚΚR ήδη συζητά με ελληνικές τράπεζες  για συγκεκριμένα deals. Όχι αγορές πακέτων, αλλά συγκεκριμένες δουλειές που αφορούν μεγάλες ελληνικές εταιρίες. 

- Οι καχύποπτοι στην αγορά αναρωτιούνται αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων διαδέχθηκε η κυοφορούμενη εδώ και μήνες δίωξη κατά του ΔΟΛ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, αλλά η κλιμάκωση των υποθέσεων που εμπλέκονται τα ΜΜΕ ευνοεί την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι  ποιο είναι τώρα το επόμενο βήμα;