Black Box 19/2/2016

Black Box 19/2/2016

- Έχει ενδιαφέρον πως ξαφνικά μερικές απαξιωμένες χρηματιστηριακά εταιρίες αποκτούν αξία και. περιεχόμενο. Ο λόγος για την Hellenic Sea Ways. Η ναυτιλιακή εταιρία που παλαιότερα ενσάρκωσε το επιχειρηματικό όνειρο του μακαρίτη Σφηνιά, ήταν στα αζήτητα της χρηματιστηριακής αγοράς, ένα ναυάγιο του χρηματιστηριακού ιλίγγου του 1999.

- Μέτοχοι είναι η Τράπεζα Πειραιώς (που πήρε το 40-41% που κατείχε η ΑΝΕΛ την περίοδο του Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη) και ο Εμμανουέλ Γκριμάλντι που ελέγχει περίπου το 34% της Hellenic Sea Ways μέσω των Μινωικών Γραμμών. Το υπόλοιπο 25% ήταν σε διάφορους μετόχους. Και όταν λέμε διάφορους μετόχους εννοούμε από κοσμικούς Αθηναίους φίλους του μακαρίτη, όπως π.χ. ο κοσμηματοπώλης Καίσαρης, μέχρι θεσμικούς επενδυτές.

- Για παράδειγμα, το 3,91% που αγόρασε την Τετάρτη ο Γκριμάλντι από την Ιντεραμέρικαν, ήταν οι μετοχές που κατείχε στο επιχειρηματικό εγχείρημα της Hellenic Sea Ways ο επίσης στενός φίλος του αείμνηστου Σφηνιά, Δ. Κοντομηνάς. Η ακτοπλοϊκή εταιρία από την πλήρη απαξίωση άρχισε για μια σειρά λόγων να αποκτά και πάλι επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

- Ο παράλογος ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα τελείωσε, ο αριθμός των εταιριών περιορίστηκε, έγινε εξορθολογισμός των δρομολογίων, τα τιμολόγια προσαρμόστηκαν και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν δραματικά. Η συγκυρία αυτή έκανε τον έναν βασικό μέτοχο και συγκεκριμένα τον Γκριμάλντι, να δει την εταιρία με άλλο μάτι. Άρχισε λοιπόν να μαζεύει ποσοστά.

- Ουσιαστικά έχουμε την πρώτη απόπειρα επιθετικής εξαγοράς στο Χ.Α. την περίοδο της κρίσης. Πήρε το ποσοστό της Ιντεραμέρικαν και έφθασε το 38%, μια ανάσα από την Πειραιώς. Η τράπεζα δεν είδε με καλό μάτι την πιθανότητα να χάσει τον έλεγχο της εταιρίας. Άλλωστε όποιος μέτοχος έφτανε πρώτος στο 51%, κρατά το κλειδί των εξελίξεων.

- Η Πειραιώς κινήθηκε άμεσα να κλείσει το δρόμο στον Γκριμάλντι, αλλά παρενέβη η DG Comp που είχε ενστάσεις να αγοράσει η τράπεζα μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς είναι σε διαβουλεύσεις με τη DG Comp για να λυθούν τα χέρια της και να προστατεύσει τα συμφέροντα της. Ο Γκριμάλντι στο μεταξύ κτυπά πόρτες και προτείνει να αγοράσει. Όταν ξεκίνησε την προσπάθεια της επιθετικής εξαγοράς οι προτάσεις του ήταν 1,30 ευρώ ανά μετοχή. Ο πήχης έφθασε ήδη στο 1,50 ευρώ όπως αποδείχθηκε με το πακέτο της Ιντεραμέρικαν και στην αγορά ακούγεται ότι ήδη έχει ανέβει και βρίσκεται στο 1,60 ευρώ. Είναι παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, το οποίο μόλις έχει ξεκινήσει. Οι μικροί μέτοχοι καλύτερα να κρατηθούν στην άκρη, μήπως τους πατήσουν τα βουβάλια.

- Είναι γεγονός: Ο νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν αλλάζει. Συνεπώς έρχονται μεγάλες αλλαγές στα ΔΣ Εθνικής, Αlpha, Πειραιώς και μικρότερες στο ΔΣ της Eurobank. Γιατί διαχωρίζει η στήλη τη Εurobank; Επειδή ήδη την ελέγχουν και συμμετέχουν στο συμβούλιο της ξένοι μέτοχοι. Και ο SSM θέλει να δει ξένους στις τράπεζες.