Black Box 18/3/2016

Black Box 18/3/2016

- Σιωπηλός αγώνας στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη  αυτήν την περίοδο στις τράπεζες προκειμένου να αποφευχθούν δύο μεγάλα κανόνια. Το ένα το γνωρίζουν όλοι και δεν είναι άλλο από το MEGA. Oι τραπεζίτες ήδη έθεσαν τους όρους και ζήτησαν από τους μετόχους να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους ως την Τρίτη. Διαφορετικά θα καταγγείλουν τα δάνεια.

- Η στήλη επιμένει και  σημειώνει ότι ορισμένοι στις τράπεζες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Οι φήμες θέλουν την κυβέρνηση να πιέζει τουλάχιστον για εσωτερικές ανακατατάξεις μεταξύ των μετόχων, δηλαδή  να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να απομακρυνθούν οι… ενοχλητικοί μέτοχοι. Κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς την Τρίτη θα γνωρίζουμε.

- Στο δεύτερο μέτωπο, ευτυχώς τα πράγματα εξελίσσονται  καλύτερα. Ο λόγος για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, η οποία έχει δρομολογηθεί και οι τράπεζες «κλειδώνουν» το σχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση της εταιρίας με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, ώστε να γεμίσουν και πάλι τα ράφια. Οι τραπεζίτες μιλούν για ελληνική Lehman Brothers στην περίπτωση που η αλυσίδα σούπερ μάρκετ αφηνόταν να πτωχεύσει, καθώς έχει χιλιάδες προμηθευτές που θα έχαναν τα χρήματα τους.

- Συνωστισμός ενδιαφερομένων για το Χίλτον της Αθήνας. Η Citigroup που έχει αναλάβει τη διαδικασία συγκέντρωσε κατ'' αρχήν περισσότερους από 20 ενδιαφερόμενους οι οποίοι  εξέφρασαν ενδιαφέρον για το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών και  αρκετοί που ασχολούνται με τον τουρισμό, ωστόσο  η στήλη ξεχωρίζει έναν μεγάλο διεθνή παίκτη που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη χώρα μας.

- Ο λόγος για τον πολυεθνικό κολοσσό από τη Νέα Υόρκη, ένα από τα μεγαλύτερα private equity, την  Blackstone. Σημειώστε ότι η Blackstone στο παρελθόν έχει κάνει διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες με την Χίλτον, που είναι ο operator του ξενοδοχείου της Αlpha Bank.

- Γιατί καθυστέρησαν οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας για τα αποτελέσματα του 2015; Ποια ήταν τα διαδικαστικά προβλήματα; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μέλος του ΔΣ που είναι εξουσιοδοτημένο να ελέγχει τις λογιστικές καταστάσεις πριν δημοσιοποιηθούν, τις πήρε στα χέρια του -ενώ μάλιστα λέγεται ότι βρισκόταν στο εξωτερικό- μόλις δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου. Ο άνθρωπος αντέδρασε  και αρνήθηκε να εγκρίνει fast track τις καταστάσεις, οπότε η διοίκηση αναγκάστηκε να καθυστερήσει για λίγες ημέρες τις ανακοινώσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.

- Παρά τα συνεχή προβλήματα της τελευταίας στιγμής, στο ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζουν να αισιοδοξούν για τον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης και υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο θα  εισπράξει 95 εκατ. από την πώληση της μονάδας.