Black Box 16/2/2016

Black Box 16/2/2016

-Σε κάλυψη άτυπου short αποδίδουν έγκυρες  πηγές  την χθεσινή ανοδική έκρηξη του υπερπουλημένου ελληνικού χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα το ράλι των τραπεζικών μετοχών. Η πρακτική αυτή φαίνεται ότι έγινε ευρύτερα χθες στην ευρωπαϊκή αγορά  και καθ υπερβολή στο ΧΑ λόγω της ρηχότητας της αγοράς μας.

-Τα hedge funds προσεγγίζουν  μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα που έχει pool  μετοχών. Δανείζονται μετοχές χωρίς να το δηλώσουν και τις πουλούν χωρίς να έχουν υποχρέωση να τηρήσουν τον κανόνα του up tick, να βγουν δηλαδή πωλητές σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη από την τρέχουσα στο Χρηματιστήριο. Όταν υποχωρήσει η τιμή, βγαίνουν αγοραστές στη μετοχή που πούλησαν και παίρνουν πίσω τις μετοχές σε χαμηλότερη τιμή. Πληρώνουν το  «ενοίκιο» στον δανειστή των μετοχών και καρπώνονται  τη διαφορά στην τιμή.

-Τέτοια trading γίνονται πολύ συχνά από hedge funds που κινούνται συστηματικά και πολύ σταθμισμένα για να βγάλουν «μεροκάματο». Φυσικά αυτά τα trading δεν ανακοινώνονται και δεν τα παίρνουν είδηση ούτε οι εποπτικές αρχές, αλλά συχνά είναι η αιτία για τις ακραίες διακυμάνσεις στο ΧΑ.

-Μη μασάτε. Πολύ νωρίς ακόμη να συζητούμε για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς. Ούτε η short list δεν έχει καταρτιστεί ακόμη.

- Eίναι γεγονός; Αληθεύει ότι συναντήθηκαν  πρόσφατα ο Β. Μαρινάκης και ο Δ. Μελισσανίδης σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ τους, όπως φημολογείται έντονα  στην αγορά; Η στήλη διερωτάται, γιατί τα όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ μετά το ματς με τον Ολυμπιακό  δείχνουν ότι το χάσμα όχι μόνον δεν γεφυρώνεται, αλλά αντιθέτως μεγαλώνει.