Black Box 1/3/2016

Black Box 1/3/2016

- Mεγάλες απογοητεύσεις επιφυλάσσουν για τους επενδυτές τα αποτελέσματα των τραπεζών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις που θα καλύπτουν  τα αποτελέσματα του Asset Quality Review (AQR) τωνstress test.

- Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις θα είναι αισθητά αυξημένες και συνεπώς αισθητά διογκωμένες οι ζημίες της χρήσης 2015. Υπενθυμίζεται ότι στα stress test την καλύτερη θέση στα AQR είχε επιτύχει η Εurobank, συνεπώς είναι πιθανόν να έχει αναλογικά μικρότερες προβλέψεις από τις άλλες τράπεζες.

- Μαίνεται στο παρασκήνιο ο πόλεμος για τον έλεγχο της Hellenic Sea Ways. Ο Εμ. Γκριμάλντι των Μινωικών Γραμμών φέρεται  κατά τις φήμες της αγοράς να εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς για μικρότερο ποσοστό από την απόλυτη πλειοψηφία της εταιρίας.

- Ξεκινά σήμερα η αξιολόγηση των μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τους δανειστές για αυτόν το λόγο.  Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ανώδυνη εξέλιξη,  αλλά επί της ουσίας είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που θα καταλήξει τον Ιούνιο με την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.

- Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις θυγατρικές τους τράπεζες στην Κύπρο. Θα διατηρήσουν την  παρουσία τους αλλά με μορφή καταστημάτων και όχι θυγατρικής.

- Οι δανειστές το ξεκαθάρισαν προς μεγάλη θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης: Δεν υπάρχει  καμία περίπτωση να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει περικοπές στις συντάξεις.

- Συνεχίζεται η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας για λογαριασμό του Οικονομικού Εισαγγελέα για τα δάνεια των media. Λέτε να έχουμε νέο κύκλο διώξεων;

- Σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε πριν λίγες ημέρες για το θέμα των VLTs του ΟΠΑΠ. Συσκέψεις, συζητήσεις αλλά ουσιαστική πρόοδος που θα άρει το αδιέξοδο δεν φάνηκε. Όχι ακόμη…