Black Box 11/3/2016

Black Box 11/3/2016

- Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα περάσει από  πολλά στάδια. Μπορεί να φανεί ότι καταρρέει, ότι  βαλτώνει για λίγες ημέρες, ότι δεν  καταγράφεται πρόοδος, αλλά όλα φαίνεται ότι είναι συμφωνημένα όσον αφορά την μεγάλη εικόνα και η συζήτηση ουσιαστικά επικεντρώνεται μόνον στο μίγμα των μέτρων. Και όταν λέμε μεγάλη εικόνα εννοούμε ότι ο λογαριασμός των συνολικών μέτρων στο τέλος θα είναι 4,3 δισ.

- Ο στόχος είναι να ζήσουμε μια διαπραγμάτευση εξπρές, όπου όλα θα κλείσουν κατά τη βούληση των θεσμών, το αργότερο μέχρι τις 21 Απριλίου. Και αυτό επειδή στις 22/4 είναι προγραμματισμένο το Εurogroup το οποίο  θα κληθεί να εγκρίνει την αξιολόγηση. Βέβαια το όλο εγχείρημα είναι τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο, ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, οπότε δεν είναι απίθανο να έχουμε καθυστερήσεις.

- Ωστόσο, η  σαλαμοποίηση της αξιολόγησης είναι επίσης γεγονός, καθώς η ατζέντα σε αυτόν το γύρο περιλαμβάνει δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις.  Για τα δύο τελευταία δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και γενικώς, το κουαρτέτο δεν δείχνει πρόθυμο να κάνει εκπτώσεις.  Εργασιακά και λοιπά θέματα θα συζητηθούν αργότερα.

- Το αδιέξοδο του ΜEGA συνεχίζεται. Από το χθεσινό -άνευ αποτελέσματος – ΔΣ, για να αντιληφθείτε και το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση, η στήλη στέκεται σε δύο σημεία:   Στην  πρόταση Βαρδινογιάννη να γίνει αύξηση κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ που όλοι έσπευσαν να απορρίψουν και στην έντονη λογομαχία  που είχαν Ψυχάρης-Βαρδινογιάννης. 

- Πόση ζημία έχουν κάνει τα capital control στην οικονομία; Η καταστροφή που προκάλεσαν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Για παράδειγμα θύματα  των κεφαλαιακών περιορισμών το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ήταν και οι χρηματιστηριακές εταιρίες καθώς οι συναλλαγές αρχικά πάγωσαν και μετά περιορίστηκαν δραστικά. Αυτό επηρέασε και τους ξένους παίκτες  και μάλιστα φαίνεται στα αποτελέσματα που βγάζουν οι χρηματιστηριακές. Η Εuroxx είδε τον τζίρο της από τα 17,7 εκατ. το 2014, να υποχωρεί στα 14,7 εκατ. το 2015 και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αντίστοιχα από τα 12,9  εκατ. στα 6,6 δισ.

- Πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, οι τραπεζίτες συζητούν για τις περιπτώσεις  που θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες, όταν διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο  για τα δάνεια. Περιπτώσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι  πεδίο τέτοιων εγχειρημάτων φέρεται να είναι η Axon Συμμετοχών η οποία έχει δάνεια άνω των 346,5 εκατ. και  αρνητικά ίδια κεφάλαια 175,9 εκατ. και  η Βωβός  με συνολικό δανεισμό 417 εκατ. και αρνητική καθαρή θέση 278,5 εκατ.

Διαβάστε Περισσότερα