Black Box 02/06/2016

Black Box 02/06/2016

-Tο μεσημέρι της Τρίτης ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι τρεις άνδρες γευμάτισαν στη μεγάλη αίθουσα που έχει για αυτό το λόγο η ΤτΕ και το μενού περιελάμβανε:

-Πρώτο πιάτο ήταν η συζήτηση για την ΕΚΤ, το waiver και τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ελπίδες και υποσχέσεις.

-Δεύτερο πιάτο, ήταν η διαπραγμάτευση, προαπαιτούμενα που απομένουν, ειδική συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια του Δημοσίου. Χειρισμοί, τακτικές και ισορροπίες.

-Κυρίως πιάτο, οι διοικήσεις των τραπεζών, οι προθέσεις της Κυβέρνησης, του SSM, ο νόμος και οι επικείμενες αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

-Επιδόρπιο: Λίγο οικονομία, λίγο οff shore, λίγο πολιτική.

 -ΜΕGΑ: Η στήλη επιμένει. Τα 3 εκατ. ευρώ πιθανότατα θα δοθούν από τους μετόχους, αλλά δεν πρέπει να αισιοδοξείτε για τη διάσωση του καναλιού. Σημειώστε ότι ούτε και στο… Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι για το μέλλον του ΜΕGΑ Channel.

- Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Τα συγκεκριμένα δάνεια δόθηκαν για αγροτικές, κτηνοτροφικές αποζημιώσεις, σε πυρόπληκτους, σε σεισμοπαθείς κλπ. Όπως συμβαίνει πάντα στη χώρα, έγιναν υπερβολές: Πήγαν εκεί που έπρεπε, αλλά βολεύτηκαν και αρκετοί στις τοπικές κοινωνίες επειδή είχαν τον κατάλληλο… μπάρμπα.

- Τα συγκεκριμένα δάνεια με εγγύηση δημοσίου (1,5 δις. τα κόκκινα σε σύνολο 6 δις.) δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν. Αλλά όταν οι τραπεζίτες αποφάσιζαν να ενεργήσουν, έπεφταν πάνω στους εκάστοτε υπουργούς που πάγωναν τις διαδικασίες. Αν τώρα πουληθούν σε funds τα δάνεια -όπως ζητά η τρόικα- το Δημόσιο πρέπει να τα πληρώσει γιατί διαφορετικά τα funds θα κάνουν στο Ελληνικό Δημόσιο ό,τι έκαναν στην Αργεντινή. Αν για παράδειγμα πληρώσει 1 δις. ευρώ για τα δάνεια, θα πρέπει ταυτόχρονα να πάρει και νέα μέτρα ύψους 1 δις. Εφόσον το Δημόσιο υποχρεωθεί από τα funds να τα πληρώσει, θα πρέπει να στραφεί -σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις- και κατά των πολιτών που πήραν τα χρήματα και να τα διεκδικήσει. Προφανώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα, οπότε παρέπεμψαν τον γόρδιο δεσμό για τον Σεπτέμβριο.

- Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ. Τα στοιχήματα σχετικά με το waiver κλίνουν υπέρ του ότι θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά με ετεροχρονισμένη εφαρμογή όταν θα έχουμε κλείσει πλήρως τα προαπαιτούμενα.

- Ευτυχώς που η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης, πρέπει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική. Η θυγατρική έχει εξελιχθεί σε «μαύρη τρύπα» για την τράπεζα, καθώς διαχρονικά απαιτεί συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου. Στην αγορά φημολογείται ότι μετά τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που κόστισε στην Εθνική Ασφαλιστική η συμφωνία-συνεργασία που είχε γίνει επί διοικήσεως Τουρκολιά με τις αντασφαλιστές, τώρα με το χαρτοφυλάκιο της Ιnternational, η εταιρία θα χρειαστεί ακόμη περισσότερα κεφάλαια.