Μην υποτιμάτε τους Κινέζους: Το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο HiPhi Α έχει 1305 ίππους!

Μην υποτιμάτε τους Κινέζους: Το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο HiPhi Α έχει 1305 ίππους!

Το εντυπωσιακό τετραθέσιο hypercar “HiPhi Α” που μοιάζει να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι κατασκευασμένο στην Κίνα, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση αυτοκινήτου της Γκουανγκζού και διαθέτει την απίστευτη ισχύ των 1305 ίππων. Πρόκειται δε να παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων.

Ως υπεραυτοκίνητο (hypercar) επόμενης γενιάς χαρακτηρίζει η κινεζική εταιρία HiPhi το μοντέλο της “A”, που αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αρχίσει να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής και να παραδίδεται στους λίγους, καθώς θα έχουμε να κάνουμε με παραγωγή περιορισμένης κλίμακας, αγοραστές του το πρώτο τρίμηνο του 2025. Και είναι το HiPhi A προϊόν της συνεργασίας από τη μια μεριά, όπως είναι φυσικό, της HiPhi και από την άλλη της WESAIL New Energy Automotive που βρίσκεται και πίσω από ένα άλλο ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο, το Apollo.

Ως hypercar το HiPhi A δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει ακραίες επιδόσεις, με 0-100 km/h σε λίγο περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα σχεδόν 300 km/h. Πρόκειται δε για το πρώτο όχημα με σύστημα κίνησης υψηλών επιδόσεων που έχει εξελίξει η ίδια η HiPhi – και αυτό αφορά τόσο τις μπαταρίες όσο και τους κινητήρες. Βασισμένο σε πλατφόρμα 800V, το συγκρότημα κίνησης υιοθετεί μία διάταξη με έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός και δύο ηλεκτροκινητήρες στον πίσω άξονα, και με τη συνολική μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 1.305 PS. Οι ηλεκτροκινητήρες υιοθετούν έναν κορυφαίο ρότορα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, σε συνδυασμό με τεχνολογία πλήρους ψύξης ελαίου και άμεσης ψύξης μαγνητικού πηνίου κυλίνδρου, κάτι που επιτρέπει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες περιστροφής (της τάξης των 22.000 σ.α.λ.) και εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας - περισσότερο από 30 λεπτά - απόδοση υψηλής ισχύος. Ταυτόχρονα, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, οι κινητήρες του HiPhi A έχουν χαμηλό βάρος και μικρές διαστάσεις, ενώ είναι και εξαιρετικά αθόρυβοι και αναβαθμίσιμοι.

Το πακέτο μπαταριών είναι εξίσου καινοτόμο, ικανό να προσφέρει 1,5 MW, διαθέτει δε μια «αλεξίσφαιρη» ασπίδα κατασκευασμένη από ανθρακονήματα από κάτω και πυρίμαχο επάνω κάλυμμα κατασκευασμένο επίσης από ανθρακονήματα. Ενώ η HiPhi «ενισχύει» το εντυπωσιακό “A” με τεχνολογία ελέγχου των μπαταρίων μέσω cloud, προσφέροντας αυξημένη απόδοση και ασφάλεια.

Προηγμένες τεχνολογίες, όπως η ενεργός τετραδιεύθυνση, η συνεχής μεταβλητή απόσβεση CDC της ανάρτησης, καθώς και η αναλογία βάρους εμπρός / πίσω που βρίσκεται πολύ κοντά στο ιδανικό 50:50, παρέχουν τα θεμέλια για τα ανώτερα δυναμικά χαρακτηριστικά του HiPhi A, το οποίο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με την κορυφαία τεχνολογία ελέγχου torque vectoring HVC (HiPhi Vectoring Control) για τη βελτίωση του ελέγχου του οχήματος, με αποτέλεσμα 15% βελτίωση του κρατήματος στις στροφές και 10% βελτίωση στο φρενάρισμα.

Αν δε αναρωτιέστε από τι είναι κατασκευασμένο το φουτουριστικό hypercar, έχετε υπόψη ότι χρησιμοποιείται κράμα τιτανίου TC4 προερχόμενο από την αεροπορική βιομηχανία για μια σειρά εξωτερικές και εσωτερικές επενδύσεις του οχήματος, σε συνδυασμό με κράματα αλουμινίου υψηλής απόδοσης, νανοκεραμικά και άλλα υλικά στο σασί. 

Το που στοχεύει τώρα ως προϊόν το HiPhi Α φαίνεται από τα λόγια του David Ding, Ιδρυτή, Πρόεδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου της εταιρίας: «Οι τρέχουσες τάσεις θα συνεχίσουν πάντα να εξελίσσονται και να αλλάζουν με την πρόοδο της τεχνολογίας και το πέρασμα του χρόνου, ενώ η κλασική και εκλεπτυσμένη πολυτέλεια έχει μια διαρκή απήχηση. Από την εποχή των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως τη νέα εποχή της ευφυούς ηλεκτρικής κινητικότητας, τα κορυφαία hypercars οφείλουν να αντιπροσωπεύουν την κορυφή της τεχνολογικής καινοτομίας, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στα κλασικά, επιδεικνύοντας τη μεταμορφωτική φύση ως τρόπο να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Ο συνδυασμός της φιλοσοφίας των πολυτελών προϊόντων της HiPhi, με την υψηλού επιπέδου εξέλιξη και τις ανώτερες βιομηχανικές δυνατότητες, αλλά και τα στοιχεία του hypercar Apollo της WESAIL New Energy Automotive, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την καινοτομία του Shanghai Tech University, κάνουν το HiPhi A αυτό που είναι – ένα πραγματικό έργο τέχνης για αυτή τη νέα εποχή».

Σημειώστε ότι η HiPhi δημιουργήθηκε από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Human Horizons το 2017 και φέτος αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στην Ευρώπη, έχοντας ήδη ανοίξει καταστήματα στη Γερμανία και στη Νορβηγία. Πληροφορίες για την τιμή του HiPhi A δεν υπάρχουν, ωστόσο το μοντέλo “Z” της εταιρίας, από το οποίο προέκυψε το “A”, αναμένεται να κοστίζει περίπου 115.000 ευρώ.