Το Τόκιο ενισχύει τα μέτρα και για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων

Το Τόκιο ενισχύει τα μέτρα και για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον περασμένο Φεβρουάριο δεν είχαν πείσει πολλούς για τη δραστικότητά τους. Την Πέμπτη (29/4), οι οικοδεσπότες και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσαν το δεύτερο «βιβλίο» με τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις, στο πλαίσιο των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 που έθεσαν από τις προηγούμενες ημέρες την ιαπωνική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και τις πολλές περιπτώσεις μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Η βασική τροποποίηση είναι πως οι αθλητές που θα φτάσουν στο Τόκιο οφείλουν να εμφανίσουν δύο αρνητικά τεστ πριν από την πτήση τους προς την ασιατική χώρα, ενώ κατά την παραμονή τους θα ελέγχονται καθημερινά. Οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μόνο επίσημα οχήματα των Αγώνων, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να γευματίζουν μόνο σε περιορισμένες τοποθεσίες όπου θα υπάρχουν αντίμετρα ή να επιλέγουν τις υπηρεσίες δωματίου στα καταλύματά τους.

Προπονητές, κριτές και εθελοντές θα υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ για τις τρεις πρώτες ημέρες μετά την άφιξή τους και οι επόμενοι έλεγχοι θα διεξάγονται ανάλογα με τη λειτουργική φύση του ρόλου τους και το επίπεδο επαφής με αθλητές. Υπάρχει, παράλληλα, συμβουλή να αποφύγουν όλοι την παρακολούθηση δραστηριοτήτων εκτός του αγωνίσματός τους ή γενικά του πεδίου των απαραίτητων κινήσεών τους. Μία τρίτη έκδοση των κανονισμών θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, όταν – μετά την απαγόρευση παρουσίας ξένων θεατών – θα αποφασιστεί και η άδεια εισόδου στις εξέδρες και στους κατοίκους του Τόκιο.

Ενδεχόμενη απουσία φιλάθλων στις κερκίδες θα κοστίσει στους αμφιτρύωνες έσοδα 825 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είχαν υπολογιστεί από την πώληση περίπου δέκα εκατομμυρίων εισιτηρίων για τους Αγώνες. «Καθυστερούμε την ανακοίνωση για τους ντόπιους θεατές ώστε να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση», εξήγησε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο. Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε., Τόμας Μπαχ, θύμισε πως «τη δέσμευσή μας για πλήρη ασφάλεια και επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και την προστασία του ιαπωνικού λαού».