Αναμονή για τους εγχώριους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων...

Αναμονή για τους εγχώριους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων...

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο διαμορφώνει και καθυστερεί κάποιες βασικές αποφάσεις ενόψει των Ολυμπιακών του ερχόμενου Ιουλίου. Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, η οποία έχει ήδη απαγορεύσει την παρουσία ξένων θεατών στις εξέδρες, δεν έχει καταλήξει για το αν θα κάνει το ίδιο και με τους εγχώριους φιλάθλους. Η σχετική απόφαση αναμενόταν στο τέλος Απριλίου, ωστόσο η πορεία της πανδημίας θα καθυστερήσει την «ετυμηγορία», τουλάχιστον ως τα μέσα Ιουνίου...

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία τέθηκε για τρίτη φορά η πόλη υποχρέωσε τους διοργανωτές να αλλάξουν αρχικά τις συνθήκες τέλεσης του test event της 9ης Μαΐου. Η πρόθεση των οικοδεσποτών ήταν να επιτρέψουν την είσοδο 20.000 θεατών στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, ώστε να δοκιμάσουν πλήρως τις διαδικασίες κατά του ιού. Μονάχα που τα αυξημένα κρούσματα ανάγκασαν την επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή της «πρόβας» δίχως φιλάθλους. Η εκδήλωση θα αντικατόπτριζε τις συνθήκες των Αγώνων, όμως τα δεδομένα αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα.

Η οργανωτική επιτροπή επιθυμούσε να καταλήξει σε άδεια εισόδου Ιαπώνων, ώστε ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα να καθορίσει τον αριθμό των θεατών που θα επιτρέπονταν σε κάθε εγκατάσταση. Ωστόσο, η εξέλιξη των λοιμώξεων διαμόρφωσε ένα νέο χρονικό πλάνο, βάσει του οποίου η απόφαση για το αν τελικά οι Αγώνες θα διεξαχθούν μπροστά σε άδειες εξέδρες να παρθεί έναν και κάτι μήνα πριν από την Τελετή Εναρξης. Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, εξήγησε πως «ακόμη μελετάμε το χρονοδιάγραμμα» και τόνισε ότι «μία οριστική απόφαση μετά τα μέσα Ιουνίου είναι η ιδανικότερη επιλογή».

Οι διοργανωτές, πάντως, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κερδίσουν την κοινή αποδοχή των Αγώνων, καθώς τελευταία έρευνα έδειξε πως το 71% των κατοίκων του Τόκιο επιθυμεί τη νέα αναβολή ή και τη ματαίωση της διοργάνωσης... Στο μεταξύ, κι ενώ το πρώτο εγχειρίδιο των Ολυμπιακών του Τόκιο πρότεινε ελέγχους στους αθλητές κάθε τέσσερις ημέρες κατά την παραμονή τους στην ιαπωνική πρωτεύουσα, η νέα σκέψη κάνει λόγο για πιθανά τεστ κάθε ημέρα.