Τα ρεκόρ σε κάρτες των Τζόρνταν, Μαχόουμς και η δημοπρασία των... 33 εκατ. δολ.!

Τα ρεκόρ σε κάρτες των Τζόρνταν, Μαχόουμς και η δημοπρασία των... 33 εκατ. δολ.!

Οι μεγάλοι σταρ των σπορ είναι οι επιτυχίες τους. Είναι οι χαρακτηριστικές στιγμές τους. «Παγωμένες» εικόνες, σε μία φωτογραφία ή σε μία κάρτα και αξίζουν, είτε πρόκειται για εν ενεργεία αθλητές είτε όχι. «Χρυσάφι». Και η τελευταία λέξη μπορεί σ αυτές τις περιπτώσεις να έχει κυριολεκτική έννοια.

Η εταιρία Goldin Auctions ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία συλλεκτικών καρτών του περασμένου Σαββατοκύριακου διέλυσε κάθε ρεκόρ, με συνολικές πωλήσεις που έφτασαν στο ποσό των 33 εκατομμυρίων δολαρίων! Δύο (ίδιες) κάρτες του Μάικλ Τζόρνταν, της σειράς «1986 Fleer» από τη ρούκι σεζόν του, οι οποίες είχαν λάβει «10» στην αξιολόγηση για τη γνησιότητα και την κατάστασή τους, πωλήθηκαν αντί 738.000 δολαρίων! Η τιμή είναι η κορυφαία επίδοση για προϊόντα της πρώτης χρονιάς του έξι φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ.

Οι κάρτες για τον παλαίμαχο σταρ των Μπουλς ανεβάζουν διαρκώς την αξία τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2016 μία αντίστοιχη είχε δημοπρατηθεί για 24.000 δολάρια. Το ντοκιμαντέρ «The Last Dance», όμως, για την τελευταία σεζόν του Σικάγο, το 1997-1998, «εκτόξευσε» το ενδιαφέρον, με τις τιμές για rookie cards του Τζόρνταν να αγγίζουν τον περασμένο Μάιο τις 100.000, για κάθε τεμάχιο. Παράλληλα, η φανέλα που φόρεσε ο «Air» στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, αγοράστηκε αντί 584.250!

Το άλλο ρεκόρ της δημοπρασίας της Goldin Auctions ήταν αυτό του περσινού πρωταθλητή του Super Bowl με τους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Πάτρικ Μαχόουμς. Μία κάρτα του με υπογραφή του από την παρθενική σεζόν του στο NFL πωλήθηκε αντί 861.000 δολαρίων. Είναι το υψηλότερο ποσό για κάρτα αμερικανικού φούτμπολ!

Μερικές μόλις ημέρες μετά το ρεκόρ όλων των εποχών, για συλλεκτική κάρτα του σταρ του μπέιζμπολ, Μίκι Μαντλ, αντί 5,2 εκατ., άλλη μια του θρύλου των Νιου Γιορκ Γιάνκις, με αξιολόγηση «8», κατέληξε σε χέρια συλλέκτη με κόστος 1.605.150 δολαρίων. Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκαν κάρτες παικτών που επίσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για συγκεκριμένους παίκτες, 

Η κάρτα του αείμνηστου Κόμπι Μπράιαντ  κόστισε 461.250 δολ., του Σλοβένου σταρ των Ντάλας Μάβερικς, Λούκα Ντόντσιτς, άλλες 799.500, του Στεφ Κάρι έφτασε τις 984.000 και του φόργουορντ/σέντερ των Λέικερς, Αντονι Ντέιβις κοστολογήθηκε στο 1.045.500! «Συλλέγω κάρτες όλη τη ζωή μου, όμως πρώτη φορά παρατηρώ τέτοιο ενδιαφέρον», σχολίασε ο ιδρυτής της Goldin Auctions, Κεν Γκόλντιν

Η πρόσφατη δημοπρασία, με τα έσοδα των 33 εκατομμυρίων, ξεπέρασε το παλαιότερο ρεκόρ των 21 εκατ. για ένα Σαββατοκύριακο. Η εταιρία του Κεν Γκόλντιν έχει προχωρήσει σε πωλήσεις που ξεπερνούν τα 275 εκατ., αλλά μόνο το 2020 οι συναλλαγές της έφτασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.