Ωδή στο ποδόσφαιρο και πρόκριση για την Ισπανία!

Ωδή στο ποδόσφαιρο και πρόκριση για την Ισπανία!

Η Ισπανία προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του EURO. Νίκησε με 5-3 την Κροατία στην παράταση στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης και στην επόμενη φάση θ' αναμετρηθεί με την Ελβετία στις 2 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη. Ηταν το καλύτερο ματς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως τώρα κι ένα που αμέσως θα πρέπει να θεωρείται από τα «κλασικά» της διοργάνωσης. Κλισέ το «τα είχε όλα», αλλά και αληθινό.

Από το πρώτο σφύριγμα, η «Λα Ρόχα» άρχισε να κυκλοφορεί τη μπάλα και να «κόβει» από όλες τις μεριές την αντίπαλη άμυνα. Ενα χαμένο τετ α τετ του Κόκε και μια σωτήρια επέμβαση πάνω στη γραμμή του Βίντα σε κεφαλιά του Μοράτα ήταν οι πρώτες απειλές. Από το... πουθενά, όμως, η Κροατία μπήκε μπροστά στο 20'. Ο Πέδρι γύρισε τη μπάλα πίσω στον τερματοφύλακα Σιμόν, εκείνος έκανε λάθος κοντρόλ και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του! Οι Κροάτες έχασαν δύο καλές ευκαιρίες προτού ανασυγκροτηθούν οι παίκτες του Λουΐς Ενρίκε κι αρχίσουν το καρουσέλ από πάσες που τους οδήγησαν στην ισοφάριση με τον Σαράμπια στο 38'.

Εχοντας τον απόλυτο έλεγχο, οι Ισπανοί ολοκλήρωσαν την ανατροπή στο 57' με την κεφαλιά του Αθπιλικουέτα και στο 77' ο Φεράν Τόρες έγραψε το 3-1. Το ματς έμοιαζε «τελειωμένο», αλλά... όχι. Οι αλλαγές που έκανε ο Λουΐς Ενρίκε αποδιοργάνωσαν την ομάδα και σε συνδυασμό με το «όλα για όλα» του Ζλάτκο Ντάλιτς που έφτασε να παίζει με έξι επιθετικούς, οι ισορροπίες ταράχτηκαν. Κι αυτά παρά την απουσία του έμπειρου Ιβάν Πέρισιτς που έλειψε καθώς νοσεί με Covid-19. Ο «δαιμόνιος» Ορσιτς έκανε το 3-2 στο 85' και στο 90'+2' ο Πάσαλιτς ισοφάρισε σε 3-3 στέλνοντας το ματς στην παράταση και με το μομέντουμ υπέρ της Κροατίας.

Μια σωτήρια επέμβαση του Ουνάι Σιμόν σε εξ επαφής σουτ του Κράμαριτς «ξύπνησε» την Ισπανία στο έξτρα μισάωρο. Στα δύσκολα, δε, οι Ισπανοί έκαναν ότι ξέρουν καλύτερα. «Πάγωσαν» τον ρυθμό κι άρχισαν τις πάσες. Ο Πέδρι, ο πιο μικρός σε ηλικία που έχει παίξει σε νοκ άουτ ματς του EURO (18 ετών και 215 ημερών), ανεπηρέαστος από το περιστατικό του αυτογκόλ κι έχοντας «σβήσει» προηγουμένως τον Λούκα Μόντριτς για 85' έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παράταση ανοίγοντας χώρους και βγαίνοντας μπροστά αναγκάζοντας τους Κροάτες να μαζευτούν πίσω. Στο 100' η σέντρα του Ντάνι Ολμο συνάντησε τον Αλβαρο Μοράτα στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό και την... ψυχή του για το 4-3. Ο κακός της φάσης των ομίλων για τις χαμένες ευκαιρίες έγινε ήρωας δίνοντας μια ακόμη διαφορετική διάσταση σ' αυτή την ωδή στο ποδόσφαιρο. Παραδόθηκαν οι Κροάτες και στο 103' ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ έγραψε το τελικό σκορ. Η Ισπανία που «δεν έχει γκολ» μετράει δέκα στα δύο τελευταία παιχνίδια της και παρά τις αδυναμίες της βάζει υποψηφιότητα για να φτάσει μακριά.

ΚΡΟΑΤΙΑ (4-3-3): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς (74' Μπρέκαλο), Βίντα, Τσαλέτα-Καρ, Γκβάρντιολ – Μόντριτς (114' Ιβάνουσετς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79' Μπούντιμιρ) - Βλάσιτς (79' Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46' Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67' Ορσιτς).

ΙΣΠΑΝΙΑ (4-3-3): Ουνάι Σιμόν – Αθπιλικουέτα, Ερικ Γκαρθία (71' Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77' Τζόρντι Αλμπα) - Κόκε (77' Φαμπιάν), Μπουσκέτς (101' Ρόδρι), Πέδρι – Φεράν Τόρες (88' Ογιαρθάμπαλ), Μοράτα, Σαράμπια (71' Ντάνι Ολμο).