Ο Νίκος Γκάλης θυμάται τις «μάχες» του αλλά και τι έλειψε από τον Αρη για το ευρωπαϊκό «στέμμα»

Ο Νίκος Γκάλης θυμάται τις «μάχες» του αλλά και τι έλειψε από τον Αρη για το ευρωπαϊκό «στέμμα»

Υπήρχαν στιγμές που ακόμη και η «πλούσια» ελληνική γλώσσα δεν πρόσφερε λέξεις πολλές ή ικανές να περιγράψουν αυτά που έκανε ο Νίκος Γκάλης στο παρκέ και στον... αέρα. Ο άλλοτε κόουτς της Μακάμπι, Ρουντ Χάρεβαϊν, είχε δηλώσει πως «έχω βρει τρόπο να τον σταματήσω. Θα τον κλειδώσουμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο του!». Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Πολωνίας, Βόϊτσεκ Κραϊόφσκι, είχε αναζητήσει πιο πνευματικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι «λέω στους παίκτες μου πως θα μαρκάρουμε τους άλλους τέσσερις Ελληνες και για τον Γκάλη θα κάνουμε μόνο την προσευχή μας!».

Αν ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ θεωρούσε τον εαυτό του ως κάτι σαν «Σούπερμαν», μάλλον ήξερε ο ίδιος ποιος θα μπορούσε να γίνει ο «κρυπτονίτης», το «αντίδοτό» του. Ο Γκάλης ήταν σαφώς ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους παίκτες όλων των εποχών και ένας χαρακτηριστικός πρωταγωνιστής της δεκαετίας του ’80. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα του φημισμένου ισπανικού περιοδικού «Gigantes del Basket» για τα «80’s» και στη συνέντευξή του αποκάλυψε τον δυσκολότερο αντίπαλό του...

Ο «Gangster» τόνισε πως «πάντα με δυσκόλευαν ο Ιγνάσιο Σολοθάμπαλ και ο Αριο Κόστα, οι οποίοι έπαιζαν και δυνατά, αλλά και αθλητικά». Ομως. δεν στάθηκε απλώς στον Ισπανό γκαρντ και τον Ιταλό σέντερ αντίστοιχα. Ο «Νικ», όπως επαναλάβει και στο παρελθόν, θυμήθηκε τον καλό φίλο του, «τον Γάλλο παλαίμαχο γκαρντ/φόργουορντ της Λιμόζ, Ρισάρ Ντακουρί». Ο Γκάλης ρωτήθηκε επίσης για τα σπουδαία ματς του Αρη με τη Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» και αναπόλησε εκείνο «που είχαμε κερδίσει με 89-88», στο οποίο στις 3 Δεκεμβρίου 1987 είχε σκοράρει 45 πόντους!

Από εκείνα τα μεγάλα ματς με τους Καταλανούς δεν ξεχνά ούτε τον θηριώδη σέντερ της «Μπάρτσα» (και μετέπειτα και του Περιστερίου), Οντι Νόρις. Ο Αμερικανός σέβεται τόσο πολύ τον Ελληνα σούπερ σταρ που έχει βαφτίσει τον γιο του «Νίκο»! Ο παλαίμαχος γκαρντ σχολίασε πως «είναι μεγάλη τιμή η αναγνώριση από έναν τεράστιο παίκτη και καλό φίλο. Τον γνώρισα πως έναν δυνατό αντίπαλο, ένα “βουνό” στη ρακέτα και αναπτύχθηκε μεταξύ μας μία όμορφη φιλία, κάτι που μόνο με τον αθλητισμό μπορεί να συμβεί». Μάλιστα, ο Γκάλης εξήγησε πως ο Αρης δεν κατόρθωσε να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών «επειδή μας έλειπε ένας ψηλός – “φόβητρο” όπως ο Νόρις ή ο Μαγκί της Μακάμπι».