Ο Μαρτσουλιόνις «κατήγγειλε» χρηματισμό στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και ο Φασούλας τού πρόσφερε μία «πληρωμένη» απάντηση

Ο Μαρτσουλιόνις «κατήγγειλε» χρηματισμό στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και ο Φασούλας τού πρόσφερε μία «πληρωμένη» απάντηση

Για χρόνια, ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις είχε προσφέρει τον σεβασμό του στην Εθνική Ελλάδας για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Λιθουανός παλαίμαχος σταρ και τότε παίκτης της Εθνικής της Σοβιετικής Ενωσης, είχε δηλώσει πως «στεναχωρηθήκαμε που χάσαμε το χρυσό, όμως όταν φύγαμε από γήπεδο και αντικρίσαμε από το πούλμαν όλους αυτούς τους Ελληνες στους δρόμους, γύρισα σε έναν συμπαίκτη μου και του είπα: “Χαλάλι τους!”».

Φαίνεται, ωστόσο, πως 34 χρόνια αργότερα, ο Μαρτσουλιόνις δεν θυμάται πια την ανωτερότητα με την οποία αντιμετώπισε την απρόσμενη ήττα από την παρέα του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη και αποφάσισε να προκαλέσει με μία αποκάλυψη, σε συνέντευξή του στο ισπανικό περιοδικό «Skyhook». Ο άλλοτε παίκτης των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στο ΝΒΑ τόνισε, χωρίς φυσικά να κατονομάσει είτε πρόσωπα είτε ιδιότητες, πως υπήρξε προσπάθεια δωροδοκίας της ομάδας του από Ελληνες...

«Κάποιοι Ελληνες μάς πρόσφεραν χρήματα, τα οποία βεβαίως κανένας μας δεν δέχτηκε», δήλωσε ο Μαρτσουλιόνις, θεωρώντας ότι παρά την ακεραιότητα των συμπαικτών του πως «αυτή η πράξη από μόνη της μας αποσυντόνισε και γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας...». Ο Λιθουανός επισήμανε ότι «το πρόβλημά μας είναι πως δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν ο προπονητής μας είχε οργανώσει μία συνάντηση και μας ρωτούσε το σκεφτόμαστε για την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Ελληνες! Αντίθετα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Πλέον, μπορώ να αστειεύομαι και να λέω ότι συμβάλλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ δίχως να τους κοστίσει τίποτα».

Ο αντίπαλός του σε εκείνον τον τελικό, παλαίμαχος σέντερ και υποψήφιος πρόεδρος της ομοσπονδίας, Παναγιώτης Φασούλας, ωστόσο, δεν γέλασε... Ο «Πάνι» αποφάσισε να απαντήσει διαδικτυακά στον Μαρτσουλιόνις με μία ανάρτησή του στο λογαριασμό του στην ιστοσελίδα Facebook, στην οποία ανέφερε: «Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ. Ηδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το ‘87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως “ντοπαρισμένους”. Αλλωστε, είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας, “Μαυριτανοί”, για την Εθνική μας ομάδα...».

Ο Παναγιώτης Φασούλας θύμισε στον Λιθουανό πως «στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το ‘89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης. Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού. Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά».