Ο Φορτούνης «άσος στο μανίκι» εναντίον της Αρσεναλ

Ο Φορτούνης «άσος στο μανίκι» εναντίον της Αρσεναλ

Ο ρόλος του Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό δεν είναι ο ίδιος με το παρελθόν. Ο αυξημένος ανταγωνισμός και τα συνεχόμενα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων», άρα και η ανάγκη για ευρύτερο ροτέισον, τον έχουν φέρει στη θέση να έχει από τις 31 συμμετοχές του αυτή την σεζόν 16 ως βασικός και 15 ως αλλαγή. Κάτι παρόμοιο συνέβη και την περασμένη αγωνιστική περίοδο με τον Ελληνα διεθνή μεσοεπιθετικό να παίζει εννιά φορές βασικός και 12 ως αλλαγή. Ωστόσο, δείχνει να έχει προσαρμοστεί καλύτερα στις νέες απαιτήσεις.

Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αποδίδει καλύτερα. Φάνηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ολυμπιακού από τη φάση των ομίλων του Champions League, αλλά και στα ματς με την Αϊντχόφεν για τους «32» του Europa League. Και, ίσως, αυτή η ικανότητά του να αποδειχθεί σημαντική στην σειρά με αντίπαλο την Αρσεναλ για τους «16» της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Στη νίκη με 1-0 επί της Μαρσέιγ, ο Φορτούνης μπήκε στο 78' κι έδωσε πράγματα στην ομάδα του που σκόραρε στο 89'. Στο πρώτο ματς με την Αϊντχόφεν πάτησε στον αγωνιστικό χώρο για πρώτη φορά στο 75' και ήταν καθοριστικός για να φτάσουν οι «ερυθρόλευκοι» στην επικράτηση με 4-2, ενώ στο δεύτερο ματς με τους Ολλανδούς ο προπονητής Πέδρο Μαρτίνς τον εμπιστεύτηκε από το 46' και έκανε την ενέργεια που οδήγησε στο γκολ της πρόκρισης του Ολυμπιακού.

Ο Φορτούνης μπορεί να κάνει ζημιά στον αντίπαλο με τη δημιουργική ή και την εκτελεστική ικανότητά του και επιπλέον βοηθά την ομάδα του να πάρει ανάσες και... ψυχολογία σε δύσκολα σημεία των αγώνων που ενδεχομένως να δέχεται πίεση ή να μην βγαίνει ορθολογικά στην επίθεση. Ο Μαρτίνς εκτιμά πολύ αυτά τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή του. Κόντρα στην Αρσεναλ (11 και 18 Μαρτίου), η οποία - λογικά - θα κυριαρχήσει στην κατοχή της μπάλας, ο Φορτούνης μπορεί ν' αποδειχθεί «άσος στο μανίκι» του Πορτογάλου κόουτς. Αλλωστε, παίκτες σαν κι αυτόν που αυτοσχεδιάζουν, ενώ μένουν στα όρια μιας τακτικής – στρατηγικής είναι χρήσιμοι εναντίον ποιοτικότερων ομάδων. O Φορτούνης αυτή την σεζόν έχει πέντε γκολ και δέκα ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

AP PHOTO

Οι «κανονιέρηδες», οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν την Λέστερ για την Premier League (14:00, COSMOTE TV SPORT 3), έχουν δεχθεί 40 γκολ σε 39 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις αυτή την σεζόν – η άμυνά τους είναι ευάλωτη. Από αυτά τα 40 γκολ, τα 19 έχουν σημειωθεί στα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων τους κι από αυτά τα 19, τα δέκα έχουν μπει στο τελευταίο 20λεπτο των παιχνιδιών τους. Αυτό είναι το διάστημα όπου ο Φορτούνης εκμεταλλεύτηκε τα κενά στην οπισθοφυλακή της Αϊντχόφεν. Αν του δοθεί η ευκαιρία ίσως να μπορέσει να κάνει κάτι αντίστοιχο και κόντρα στην Αρσεναλ.