Ο Εμπαπέ είναι το κέντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου

Ο Εμπαπέ είναι το κέντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου

Ο αθλητικός διευθυντής της Παρί Σεν Ζερμέν, Λεονάρντο, θα ήθελε μια απάντηση εδώ και καιρό. Τέσσερις προτάσεις έχει κάνει στον Κιλιάν Εμπαπέ για την ανανέωση του συμβολαίου του, αλλά δεν έχει λάβει ένα «ναι» ή ένα «όχι». Δημοσίως δείχνει κατανόηση. «Το σκέφτεται ακόμη. Δεν είναι εύκολη απόφαση γιατί ξέρει πως αν υπογράψει θα περάσει ουσιαστικά όλη του την καριέρα εδώ», είπε.

«Θα ήταν χαζό ν' αποφασίσω το μέλλον μου εξαιτίας ενός αγώνα. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να σκεφτώ σε βάθος χρόνου. Πάντοτε λέω πως είμαι χαρούμενος εδώ. Αυτού τους είδους τα παιχνίδια είναι που με κάνουν περισσότερο χαρούμενο. Η φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν έχει μια θέση στην καρδιά μου», δήλωσε ο Γάλλος σταρ μετά την πρώτη του πραγματικά μεγάλη ευρωπαϊκή νύχτα όπου έκανε χατ τρικ στο 4-1 επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου», στην πρώτη τους αναμέτρηση για τους «16» του Champions League. Αν μη τι άλλο έμοιαζε με... μήνυμα στον Λεονάρντο: να περιμένει κι άλλο.

Για όσους βρίσκονται έξω από τον... χορό, η Παρί Σεν Ζερμέν μοιάζει η μοναδική ομάδα που «τσεκάρει» όλα τα κουτάκια των απαιτήσεων του Εμπαπέ. Εντός αγωνιστικού χώρου του προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πρότζεκτ. Εφτασε στον τελικό του Champions League την περασμένη σεζόν, δείχνει διάθεση να ενισχύσει την ομάδα και παράλληλα «δένει» τον Νεϊμάρ με συμβόλαιο ως το 2026, ενώ ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο είναι πιο... ταιριαστός προπονητής σ' αυτό το εγχείρημα παρά ο Τόμας Τούχελ.

Στον Εμπαπέ, λέγεται, προσφέρονται οι ίδιοι οικονομικοί όροι: τουλάχιστον 37 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χωρίς τα μπόνους – παραπάνω από τα διπλάσια, δηλαδή, που παίρνει τώρα. Ο 22χρονος Γάλλος αμείβεται με 18 εκατομμύρια. Αν υπογράψει, θα γίνει ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Πάνω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο (30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο) και κάτω από τον Λιονέλ Μέσι (περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ μεικτά). Σύμφωνα με το Forbes, είναι ο 36ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής για το 2020. Μεταξύ της Π.Σ.Ζ. και των χορηγών του παίρνει κάτι παραπάνω από 28 εκατομμύρια τον χρόνο.

Το «θέλω» του είναι η ομάδα του να διεκδικεί κάθε χρόνο της καριέρας του τα μεγάλα τρόπαια. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να του το εξασφαλίσει αυτό σε βάθος δεκαετίας. Η εύκολη απάντηση είναι πως με την οικονομική στήριξη του Κατάρ και την αποφασιστικότητά των παραγόντων της για να πετύχουν, μοιάζει εφικτό. Η άλλη όψη του νομίσματος δείχνει πως το γαλλικό ποδόσφαιρο έχει χάσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια λόγω του κορονοϊού και η Π.Σ.Ζ. είχε απώλειες άνω των 200 εκατομμυρίων την περασμένη σεζόν.

Με εμφανίσεις σαν κι αυτές κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο, το κασέ του ανεβαίνει. Ακόμη και στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Εμπαπέ έχει ξεπεράσει και τον συμπαίκτη του στην εθνική Γαλλίας και άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά, ως ο πιο «marketable» ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ο Εμπαπέ είναι το κέντρο του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Σε κάθε άκρη του υπάρχει κάτι που να συνδέεται με το «νέο φαινόμενο».

Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάρο εμφανίστηκε το «Mbappe Burger», στη Βουλγαρία ένας ράπερ έγινε γνωστός επειδή έβγαλε ένα τραγούδι με το όνομα του Εμπαπέ, στην Κόστα Ρίκα έχουν αυξηθεί κατά 900% από το 2018 τα νεογέννητα που τα βαφτίζουν Κίλιαν! Στην Ασία κάνει θραύση και θα ανεβάσει τη δημοτικότητά του κι άλλο αν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι αμέσως μετά το EURO. Πιέζει την Παρί Σεν Ζερμέν ν' αποδεχθεί την επιθυμία του.

Ο Εμπαπέ που έχει σπόνσορα τη Nike και τη δική του σειρά ρούχων και ποδοσφαιρικών παπουτσιών, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στη δημιουργία παπουτσιού μπάσκετ. Με τον Νεϊμάρ να πηγαίνει στην Puma, έγινε ο κύριος λόγος που η Nike, σπόνσορας της Παρί, έβαλε στη φανέλα και το σήμα του Jordan brand. Τα ρούχα της φίρμας του Μάικλ Τζόρνταν είναι ιδιαιτέρως αρεστά στις νεαρές ηλικίες κι ο Εμπαπέ είναι το είδωλο της νέας γενιάς των ποδοσφαιρόφιλων και μη. Την κολεξιόν του την φοράει μέχρι κι ο Τζέιμς! Ο Εμπαπέ στο ποδόσφαιρο κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο μπάσκετ είναι πλέον τα βαριά χαρτιά της νέας εποχής της αμερικάνικης εταιρίας.

Ο Τζέιμς εμφανίζεται και με άλλον τρόπο στην ζωή του Εμπαπέ πέραν της σχέσης τους μέσω της Nike. Ο «βασιλιάς» έχει το 5% της Λίβερπουλ κι ο Γάλλος στο παρελθόν έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, αλλά και για τον Γερμανό κόουτς με τον οποίο φέρεται να έχει επαφή κατά διαστήματα. Οι «κόκκινοι» από εκεί που έμοιαζαν με μακρινό αουτσάιντερ ξαφνικά έγιναν φαβορί για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του αν έμενε ελεύθερος το 2022. Βοηθάει πως και εκείνοι, πλέον, ανήκουν στην οικογένεια της Nike.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι κι αυτή στην κούρσα. Με τα όσα έχουν διαρρεύσει, οι «μπλάνκος» φτάνουν μέχρι τα 21 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μα του εξασφαλίζουν τέτοια προβολή που όμοιά της δεν υπάρχει, αφού η Μπαρτσελόνα είναι εκτός... μάχης. Ο Εμπαπέ, παρεμπιπτόντως, είχε συμφωνήσει και με τις δύο το 2017! Ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, τελικά αρνήθηκε γιατί έβλεπε στον Γκάρεθ Μπέιλ τον επόμενο μεγάλο άσο της ομάδας του όταν θα έφευγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πρώην πρόεδρος των «μπλαουγκράνα», Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, δεν τον ήθελε γιατί δεν είχε το στιλ του Νεϊμάρ που μόλις είχε φύγει.

Τώρα, το κατά πόσο είναι εφικτό να πάει στη Ρεάλ με τα περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ χρέη και ένα γερασμένο σύνολο που θέλει... ανακατασκευή είναι άλλη κουβέντα. Εκείνη πάντως τον ονειρεύεται ως το επόμενο μεγάλο «7άρι» της που θα συνεχίσει την παράδοση του Ραούλ και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ποια τον ήθελε πολύ, αλλά δεν την ήθελε ο Εμπαπέ; Η Μάντσεστερ Σίτι. Πέραν του Κλοπ, ο Εμπαπέ φέρεται να μιλάει και με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο τηλέφωνο. «Είπα όχι στην Σίτι, δεν αρνήθηκα τον Γκουαρδιόλα», έλεγε αργότερα ο Γάλλος. Ωστόσο, η Σίτι λόγω του Καταλανού παρουσιάζεται ως προορισμός. Επιπλέον, είναι μια από τις λίγες που μπορεί να πληρώσει τον Εμπαπέ. Βέβαια, μόνο ως ελεύθερος θα πήγαινε εκεί. Είναι απίθανο να υπάρξει μεταγραφή από μια ομάδα που ελέγχει το Κατάρ σε μια που ελέγχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ να πλησιάζει.

Ο Εμπαπέ ξέρει πως το 2021 είναι γεμάτο προκλήσεις. Από τη μια, η προσπάθεια κατάκτησης του Champions League, ακολουθεί το EURO, θέλει να ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχοντας κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, θέλει κι άλλα. Το συμβόλαιο κι ο Λεονάρντο μπορούν να περιμένουν. Η ποδοσφαιρική βιομηχανία ξέρει πως η επόμενη δεκαετία του ανήκει, ήδη πολλοί θεωρούν πως είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη.