Μπρα – ντε – φερ της Ιταλίας με την Τουρκία για το EURO

Μπρα – ντε – φερ της Ιταλίας με την Τουρκία για το EURO

Μετά τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως η πολιτκή αναμειγνύεται με το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με αποκάλυψη της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν από τους Ιταλούς την πρεμιέρα του EURO στις 11 Ιουνίου. Το ματς μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας για τον πρώτο όμιλο του τουρνουά είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο «Ολίμπικο» της Ρώμης.

Η ιταλική πρωτεύουσα είναι μια από τις τέσσερις διοργανώτριες πόλεις – σε σύνολο 12 – που δεν έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την UEFA για να φιλοξενήσουν παιχνίδια μια και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο οι αρχές θα καταφέρουν να ανοίξουν τις κερκίδες για το κοινό. Οι οχτώ που έχουν... προκριθεί είναι το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη, το Βουκουρέστι, η Βουδαπέστη, το Μπακού, το Αμστερνταμ, η Αγία Πετρούπολη και η Γλασκώβη.

Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει τη διάθεση να υποδεχθεί φιλάθλους, αλλά ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί τα πρωτόκολλα. Στις 19 Απριλίου, η UEFA αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της. Πέραν της Ρώμης, κινδυνεύουν να... κοπούν το Δουβλίνο, το Μπιλμπάο και το Μόναχο, αν και το τελευταίο παρουσίασε χθες πλάνα για πληρότητα ως και 50%.

Η Κωνσταντινούπολη, πάντως, δεν είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Η Αγγλία επίσης θέλει περισσότερα ματς, η Βουδαπέστη, που κάνει σχέδια για 100% πληρότητα επίσης θέλει το παιχνίδι και έχει εξαιρετικές σχέσεις με την UEFA, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο τραπέζι και η υποψηφιότητα της Ρωσίας.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει δύο πλεονεκτήματα σε περίπτωση που η UEFA κληθεί να μεταφέρει τα παιχνίδια της Ιταλίας για τον πρώτο όμιλο (11/6 με Τουρκία, 16/6 με Ελβετία και 20/6 με Ουαλία) και το ένα για τα νοκ άουτ που επίσης είχε υπολογιστεί να γίνει στο «Ολίμπικο» (προημιτελικά, 3/7). Αφενός στις 29 Μαΐου θα διοργανώσει τον τελικό του Champions League στο «Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης και με κόσμο στις εξέδρες και αφετέρου με τα υπόλοιπα ματς του πρώτου γκρουπ να γίνονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, θα μειωθούν και οι αποστάσεις για τα ταξίδια των ομάδων.