Η «σφαλιάρα» του Ντεκ στη Ρεάλ και του... ΝΒΑ στην Ευρώπη

Η «σφαλιάρα» του Ντεκ στη Ρεάλ και του... ΝΒΑ στην Ευρώπη

Η «μισή» - λόγω τραυματισμών - Ρεάλ Μαδρίτης έκανε μία μεγαλοπρεπή βόλτα το βράδυ της Πέμπτης (8/4) στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο αποχώρησε από την Τουρκία και με... μισή χαρά. Η ισπανική ομάδα διέλυσε μεν τη Φενερμπαχτσέ με 93-67 και, έστω και την τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκα, προκρίθηκε στα προημιτελικά, αλλά στο ταξίδι της επιστροφής έμοιαζε πιο «πληγωμένη». Ενας (ακόμα) εκ των νέων σταρ της, αποφάσισε να την εγκαταλείψει...

Ο Γκάμπριελ Ντεκ άφησε ως «αποχαιρετιστήριο δώρο» τους 19 πόντους του, καθώς είχε ανακοινώσει λίγο πριν από το τζάμπολ ότι θα αποχωρήσει για να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ! Η απόφασή του αφήνει εκτεθειμένη τη «βασίλισσα», η οποία δεν έχει δικαίωμα προσθήκης παίκτη για τα πλέι οφς της Ευρωλίγκα και μπορεί να αναζητήσει αντικαταστάτη μόνο για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο 26χρονος Αργεντινός δεν προκάλεσε απλώς αγωνιστική «ζημιά» στην ομάδα του κόουτς Πάμπλο Λάσο, αλλά επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι το ΝΒΑ κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα επί του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η συζήτηση για το κατά πόσο έχει μικρύνει η «ψαλίδα» με την αμερικανική Λίγκα μοιάζει ανούσια σε οργανωτικό επίπεδο, όμως με τα νέα οικονομικά δεδομένα η «απόσταση» μάλλον μεγαλώνει.

Η ευκολία που μία, τουλάχιστον φέτος, «μικρομεσαία» ομάδα και αγορά των Η.Π.Α. «αρπάζει» έναν πρωταγωνιστή από ένα μέγεθος όπως η Ρεάλ, αποδεικνύει τον «νόμο των δυνατών» της Αμερικής. Κάτι που ο σύλλογος της Μαδρίτης κατάλαβε καλά και στα τέλη του 2020, όταν ο επίσης Αργεντινός Φακούντο Καμπάτσο άφησε την ισπανική πρωτεύουσα για τους Ντένβερ Νάγκετς, εν μέσω αγώνων σε ACB και Ευρωλίγκα.

Η απόφαση της άμεσης μετακίνησης του Ντεκ στην ομάδα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Αλεκσέι Ποκουσέφσκι έδειχνε χρονικά απρόσμενη, από τη στιγμή που η Ρεάλ παίζει για δύο στόχους, ενώ οι Θάντερ έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν μία χαμένη (βαθμολογικά) σεζόν δίνοντας χρόνο και ευκαιρίες στους νέους παίκτες τους. Οι προϋπολογισμοί δεν μπορούν καν να συγκριθούν – κοντά στα 25 εκατ. ευρώ για τη Ρεάλ και 89 εκατ. δολάρια για – και αυτό έκανε και πιο απλή την απόφαση του Αργεντινού.

Η Οκλαχόμα Σίτι πλήρωσε τη ρήτρα των δύο εκατομμυρίων στη Ρεάλ και, σύμφωνα με την εφημερίδα «AS», θα πληρώσει στον Ντεκ ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων μόνο ως το τέλος της σεζόν! Το δημοσίευμα τονίζει πως ο 26χρονος, με ετήσιο συμβόλαιο 500.000 ευρώ, ήταν ο προτελευταίος στη μισθοδοσία των Μαδριλένων, μπροστά μόνο από τον νεαρό Γκαρούμπα. Στην Ιβηρική αναφέρουν πως η Ρεάλ θα επιχειρήσει να αποκτήσει τον Μάριους Γκριγκόνις της Ζάλγκιρις Κάουνας, τον οποίο «γλυκοκοιτάζει» και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.