Η μπασκετική Αμερική αρχίζει και «καταλαβαίνει» το όνομα του Αλεκσέι Ποκουσέφσκι

Η μπασκετική Αμερική αρχίζει και «καταλαβαίνει» το όνομα του Αλεκσέι Ποκουσέφσκι

Η υπερβολή και η βιασύνη δεν είναι μόνο «προνόμιο» του ελληνικού αθλητικού κοινού ή Τύπου. Μπορεί στην Ελλάδα πολλοί γονείς να θεωρούν ότι το ταλέντο του γιου τους στο μπάσκετ τούς κάνει να λέγονται... «μπαμπάς Ντόντσιτς», όμως και στις Η.Π.Α. οι άμεσες επιτυχίες ορισμένων Ευρωπαίων παικτών φέρνουν βιασύνη σε εξέδρα και Μ.Μ.Ε., για τον «νέο Ντόντσιτς». Αυτό σκέφτηκαν στην Οκλαχόμα Σίτι όταν τον περασμένο Νοέμβριο άκουσαν ένα περίεργο στην προφορά όνομα, στο ντραφτ του ΝΒΑ.

Οταν το «με την 17η επιλογή, οι Θαντερ επιλέγουν τον Αλεκσέι Ποκουσέφσκι από τη Σερβία» βγήκε από το στόμα του κομισάριου Ανταμ Σίλβερ, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού βρέθηκε επισήμως στην  αμερικανική Λίγκα, αν και λίγοι τον γνώριζαν. Η ομάδα του, πάντως, βιαζόταν για άλλους λόγους. Φοβούμενοι ότι κάποιος άλλος θα «αρπάξει» το «λαβράκι» που είχαν βρει στο ΣΕΦ, οι παράγοντες της Οκλαχόμα Σίτι είχαν στείλει στη Μινεσότα τον Ισπανό Ρίκι Ρούμπιο και τις επιλογές Νο25 και Νο28, για να αποκτήσουν τα δικαιώματα στο Νο17.

Η εμφάνισή του είχε μεν μπόλικη ίντριγκα, καθώς ο ψηλόλιγνος νεαρός με μπόι 2,13μ. θεωρούνταν παίκτης που παίζει και στην περιφέρεια, όμως οι Αμερικανοί είδαν αρχικά κάτι άλλο... Οι λέξεις «κοκκαλιάρης», «αδύναμος», «επίμονος στο σουτ» έκαναν την εμφάνιση σε κάθε κριτική των πρώτων αγώνων του. Τον τελευταίο μήνα, μετά την απουσία του για πέντε εβδομάδες είτε λόγω πρωτοκόλλου του κορονοϊού είτε κυρίως για τον προσωρινό «υποβιβασμό» του στη θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ, ο «Poku», όπως τον αποκαλούν πλέον, αρχίζει να δείχνει γιατί οι Θάντερ πίστεψαν σε αυτές τις προοπτικές.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (8/4), στην εντός έδρας ήττα με σκορ 113-102 από τη Σάρλοτ, ο Σέρβος φόργουορντ πέτυχε τρία νέα ρεκόρ καριέρας. Σκόραρε 25 πόντους, βελτιώνοντας την προηγούμενη καλύτερη ατομική επίδοση των 23 πόντων και έγινε ο τέταρτος ρούκι στην ιστορία της ομάδας του με 25+ πόντους σε ένα ματς! Σημείωσε, επίσης, 7/11 τρίποντα και με τα επτά σουτ πίσω από τα 7,25μ., πέτυχε νέο ρεκόρ στην ιστορία των Θάντερ από πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη και ισοφάρισε το ρεκόρ περιόδου στο πρωτάθλημα από ρούκι.

Στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Ποκουσέφσκι είχε διψήφιο αριθμό πόντων μόλις σε ένα από τα 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Μόνο μία φορά σκόραρε περισσότερα από τρία σουτ και είχε 25% στα σουτ και 18% στα τρίποντα... Στην άμυνα έδειχνε μία ταχύτητα κάτω από τους αντιπάλους του και το προπονητικό τιμ της Οκλαχόμα Σίτι τον έστειλε στους Blue, θυγατρική ομάδα στη G – League. Στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα δεν πρόσφερε μεν νούμερα (μ.ό. 7,9π., 7,3ριμπ., 4ασ.), αλλά κέρδισε χρόνο συμμετοχής (25,2΄), ηρεμία από την πίεση του ΝΒΑ και, κυρίως, αυτοπεποίθηση.

Οι Θάντερ, αντιλαμβανόμενοι πως η φετινή σεζόν μοιάζει χαμένη (13οι στη Δύση με ρεκόρ 20-31), «παρόπλισαν» βετεράνους όπως ο Αλ Χόρφορντ και έδωσαν χρόνο και παραστάσεις στους νεότερους. Στο πρώτο ματς του με την επιστροφή του στους «μεγάλους», ο Ποκουσέφσκι πέτυχε 14 πόντους. Δύο αγώνες μετά, κατέγραψε το πρώτο νταμπλ – νταμπλ της καριέρας του με 23π., 10ριμπ.. Στα τελευταία πέντε ματς της Οκλαχόμα Σίτι, μετρά μ.ό. 18,6 πόντους και 3,6 τρίποντα ανά αγώνα!

Ο επίσης ρούκι προπονητής του, Μαρκ Ντάγκνολτ, εξήγησε προ ημερών ότι «το ότι αγωνίστηκε στη “φούσκα” της G – League ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει και ο ίδιος κι εμείς για εκείνον. Του επέτρεψε να πάρει μία ανάσα, να καθαρίσει το μυαλό του και να διαπιστώσει ήρεμα τι έκανε στο πρώτο μισό της χρονιάς». Ο Αμερικανός κόουτς πρόσθεσε ότι «ο ρυθμός του στα δέκα τελευταία παιχνίδια είναι διαφορετικός. Ελέγχει καλύτερα το κορμί και το τέμπο του από την αρχή. Αυτό είναι ένας καλός δείκτης ότι το παιχνίδι “επιβραδύνεται” για τον Αλεκσέι».

Ο Ποκουσέφσκι μετρά πλέον μ.ό. 7,8π., 4,8ριμπ. και 2ασ. σε 23,2΄ και 31 ματς στην πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ, επιβεβαιώνοντας κομμάτια του παιχνιδιού του που είχαν φανεί στην ομάδα Β΄ του Ολυμπιακού, που συμμετείχε στην Α2. Αν και μέτρησε μόλις τρεις συμμετοχές με τους «ερυθρόλευκους» στην Ευρωλίγκα, οι σκάουτερ διαπίστωσαν ότι είναι εξαιρετικός χειριστής, καλός σουτέρ και γρήγορος για το ύψος του. Στοιχεία που λατρεύουν πια στο ΝΒΑ. Ο πιτσιρικάς τον οποίο ο Ολυμπιακός «ανακάλυψε» σε ηλικία 15 ετών γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να επαναπαυτεί. Στην Αμερική σημασία έχει η σκληρή δουλειά και η συνέπεια.