Η RedBird «τρυπώνει» και στην Premier League, μέσω της ιδιοκτήτριας εταιρίας της Λίβερπουλ

Η RedBird «τρυπώνει» και στην Premier League, μέσω της ιδιοκτήτριας εταιρίας της Λίβερπουλ

Η ερώτηση έμοιαζε με «σπαζοκεφαλιά». Η απορία «τι ομάδα είσαι, από τις ξένες;», ήταν όχι ακριβώς γρίφος, αλλά ένα «σταυρόλεξο» με πολλές πιθανές απαντήσεις. Η απόκριση, για παράδειγμα, «είμαι η τάδε ομάδα στη Γαλλία και η δείνα στην Αγγλία» ήταν συνηθισμένη. Πλέον, η ίδια απάντηση μπορεί να δοθεί και από... μεγάλες επενδυτικές επιχειρήσεις, καθώς στη RedBird είναι προφανώς Τουλούζ και Λίβερπουλ.

Η πολύ-ιδιοκτησία ομάδων συνεχίζει να διευρύνεται. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sportico, η RedBird, εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσει το 10% των μετοχών της Fenway Sports Group, αντί ποσού 750 εκατομμυρίων δολαρίων! Η FSG, εταιρεία χαρτοφυλακίου που ανήκει στον Τζον Χένρι, είναι ιδιοκτήτρια της πρωταθλήτριας Αγγλίας Λίβερπουλ και των Μπόστον Ρεντ Σοξ του αμερικανικού μπέιζμπολ. Η συναλλαγή, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει πως η αξίας της FSG έχει ξεπεράσει πλέον τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η RedBird ιδρύθηκε το 2013 από το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Τζέρι Καρντινάλε και τον Ιούλιο του 2020 αγόρασε και το 85% των μετοχών της Τουλούζ, αφήνοντας το υπόλοιπο 15% στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, Ολιβιέ Σαντράν. Ο Σαντράν διατήρησε θέση στο Δ.Σ. του γαλλικού συλλόγου, αλλά αντικαταστάθηκε από τον νέο πρόεδρο, Ντέιμιεν Κόμολι, άλλοτε παράγοντα των Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τότεναμ, Φενερμπαχτσέ και Σεντ-Ετιέν. 

Η εταιρία του Καρντινάλε ισχυρίζεται πως διαθέτει επενδυτικό κεφάλαιο άνω των 3,5 δισ. και ευελπιστεί με τη νέα συμφωνία με την FSG, η οποία θα επισημοποιηθεί εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, να «απλώσει τα δίχτυα» της και στην Premier League. Ηδη απέκτησε προ εβδομάδων ένα μικρό ποσοστό μετοχών και στην εταιρία Wasserman Media Group. 

Η Wasserman εδρεύει στο Λος Αντζελες και εκπροσωπεί με ατζέντηδές της, ποδοσφαιριστές όπως οι Φεντερίκο Βαλβέρδε (Ρεάλ Μ.), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σ.), Τζιοβάνι Ρέινα (Ντόρτμουντ), Τζόε Γκόμεζ (Λίβερπουλ). Στη λίστα των πελατών της είναι και και παίκτες ΝΒΑ όπως οι Μπόγιαν και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και ο Κλέι Τόμπσον, ενώ υπήρξε στο παρελθόν εκπρόσωπος και του νεοφερμένου παίκτη του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια