Η Παρί Σεν Ζερμέν αναπτύσσεται και στην Αφρική

Η Παρί Σεν Ζερμέν αναπτύσσεται και στην Αφρική

Η Παρί Σεν Ζερμέν αφότου απέρριψε ως επιχειρησιακό πλάνο ν' ακολουθήσει τα βήματα του City Football Group και μέσω του fund του Κατάρ, QSI, να μπει σε άλλες ομάδες στον κόσμο, συνεχίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα την ανάπτυξη του δικτύου των ακαδημιών της. Ανακοίνωσε πως θα φτιάξει μια ακαδημία στην Σενεγάλη. Θα είναι η 9η «σχολή» της Π.Σ.Ζ. στην Αφρική. Ηδη υπάρχουν οχτώ στο Μαρόκο και στην Αίγυπτο. Μ' αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να εντοπίσει και ν' αναπτύξει ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές από εννιά ως και κάτω των 19 ετών.

Το διεθνές πρότζεκτ της Παρί Σεν Ζερμέν έχει κιόλας βάσεις στις Η.Π.Α., στο Βιετνάμ, στη Βραζιλία και στην Αυστραλία. Μοιάζει πολύ μ' αυτό που έκανε πριν χρόνια η Μπαρτσελόνα σε όλο τον κόσμο και που την ευνόησε αφενός με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην συνέχεια έμπαιναν στην ακαδημία της στη Βαρκελώνη και αφετέρου με μεγαλύτερη προβολή στις συγκεκριμένες χώρες που οδηγούσαν σε συμφωνίες με σπόνσορες. Η Παρί Σεν Ζερμέν αν και έχει «μεγαλώσει» παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια ακόμη δεν έχει την απήχηση των «παραδοσιακών» ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για ν' ανοίξει νέες αγορές.

Αλλωστε, η Παρί Σεν Ζερμέν έκλεισε την περασμένη σεζόν με απώλειες ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρώσει την τρέχουσα με περισσότερα από 200 εκατομμύρια. Ο σύλλογος θέλει ν' αλλάξει και το μοντέλο του στο άμεσο μέλλον μια και ίσως να μην είναι πάντοτε βιώσιμη λύση η απόκτηση μεγάλων αστέρων στη μεταγραφική αγορά και η αγορά τους για τεράστια ποσά όπως συνέβη με τον Νεϊμάρ και τον Κιλιάν Εμπαπέ, για τους οποίους έδωσε συνολικά περισσότερα από 400 εκατομμύρια. Η ιδέα του αθλητικού διευθυντή, Λεονάρντο, είναι πως όσο ο σύλλογος έχει τη δυνατότητα να αγοράζει σταρ, αυτοί θα πρέπει να πλαισιώνονται με παίκτες των οποίων τα συμβόλαια θα βρίσκονται υπό έλεγχο και δεν θα είναι πολύ ακριβά στην αρχή. Οπότε το... καστ που θα τους υποστηρίζει θα πρέπει να είναι χαμηλού κόστους, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των παικτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με... έξυπνες μεταγραφές, είτε δίνοντας χώρο και χρόνο συμμετοχής σε παίκτες από την ακαδημία.