Η μοναδικότητα του Λούκα Ντόντσιτς αναδεικνύει τη «ρουτίνα» των Κλίπερς

Η μοναδικότητα του Λούκα Ντόντσιτς αναδεικνύει τη «ρουτίνα» των Κλίπερς

Η... οργή του Λούκα Ντόντσιτς στην κανονική περιόδου τού χάρισε μία ανεπιθύμητη πρωτιά, ως ο παίκτης με τις περισσότερες τεχνικές ποινές. Η γκρίνια του Σλοβένου σταρ των Ντάλας Μάβερικς, ωστόσο, έχει εξελιχθεί στα Playoffs σε μία δημιουργική «εκδίκηση» εναντίον του κατά πολλούς μεγάλου φαβορί για τον τίτλο, Λος Αντζελες Κλίπερς. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (26/5), ο 22χρονος οδήγησε τους Μαβς στη δεύτερη νίκη στο Λ.Α. και στο ξεκάθαρο προβάδισμα με 2-0 στη σειρά του πρώτου γύρου.

Ο Ντόντσιτς μέτρησε 39 πόντους με 11/16 δίποντα, 5/13 τρίποντα, 2/7 βολές, επτά ριμπάουντ και επτά ασίστ και στη σειρά καταγράφει μ.ό. 35 πόντων, 8,5 «σκουπιδιών» και εννέα ασίστ, έχοντας επισκιάσει τους αστέρες των «Κλιπς», Κουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ. Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που στα δύο πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια σειράς έχει 70+ πόντους, 15+ ριμπάουντ και 15+ τελικές πάσες, μετά τους ΛεΜπρον Τζέιμς (το 2018 με τους Καβς στους Τελικούς στο Γκόλντεν Στέιτ) και Ράσελ Ουέστμπρουκ (2017, με τη φανέλα των Θάντερ στο Χιούστον).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη στατιστική υπηρεσία του Elias Sports Bureau, ο Σλοβένος είναι ο πρώτος παίκτης στα χρονικά του αμερικανικού πρωταθλήματος με 250+ πόντους, 70+ ριμπάουντ και 70+ ασίστ στα πρώτα οκτώ ματς της καριέρας του στα Playoffs! Σε αυτούς τους αγώνες έχει μ.ό. 32 πόντων, δέκα ριμπάουντ και εννέα ασίστ, μαζί με 50% στα σουτ, ξεπερνώντας ακόμη και το ξεκίνημα μετέπειτα θρύλων της Λίγκας.

Στις εξέδρες του «Στέιπλς Σέντερ» καθόταν ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία των Μάβερικς – και πρωταθλητής το 2011 – Ντιρκ Νοβίτσκι, με τον Γερμανό παλαίμαχο φόργουορντ να προσφέρει μία εκπληκτική εικόνα, όταν υποκλίθηκε στον «διάδοχό» του όταν πέτυχε τρίποντο με ισορροπία στο ένα πόδι, όπως εκείνος! Ο Ντόντσιτς το πανηγύρισε δεόντως, αφού νωρίτερα «ενορχήστρωσε» την προσπάθεια τόσο της δικής του προσωπικής ρεβάνς όσο και της ομάδας του.

Οι Τεξανοί είχαν αποκλειστεί στον περσινό πρώτο γύρο των Playoffs από τους Κλίπερς, με 4-2 νίκες στη «φούσκα» του Ορλάντο. Ο Σλοβένος είχε χαρίσει μία φανταστική στιγμή με τη «ραψωδία» των 43 πόντων, 17 ριμπάουντ, 13 ασίστ και του νικητήριου τριπόντου στον τέταρτο αγώνα, οδηγώντας στην προσωρινή ισοφάριση των Μαβς σε 2-2.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με την πρόκριση της ομάδας της Καλιφόρνια στα έξι ματς, αλλά και τον καυγά του Ντόντσιτς με τον Μάρκους Μόρις... Ο 22χρονος, πιο ώριμος μπασκετικά από τα χρόνια που αναγράφονται στην ταυτότητά του, δεν ξέχασε τίποτε από όλα αυτά και φροντίζει να είναι σε θέση οδηγού για την «εκδίκησή» του. Μάλιστα, είχε και μία «απάντηση» και εκτός παρκέ για τη φημολογία πως οι Κλίπερς «παράτησαν» τα δύο τελευταία ματς της regular season κόντρα στις δύο χειρότερες ομάδες της βαθμολογίας (Οκλαχόμα Σίτι και Χιούστον) και ηττήθηκαν, ώστε να «πέσουν» στην 4η θέση, επιλέγοντας ως αντίπαλό τους το Ντάλας...

Το μισό ΝΒΑ, βεβαίως, κατηγορεί τον κόουτς της ομάδας του Λ.Α., Τάιρον Λου, όχι τόσο για προτίμηση στους Μαβς, αλλά για προσπάθεια να αποφύγει τους συμπολίτες Λέικερς ως τουλάχιστον τους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας. Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε τον... ανήξερο, σχολιάζοντας ότι «δεν ήξερα πως έκαναν κάτι τέτοιο. Μου το είπαν ως υπόνοια μετά τον πρώτο μεταξύ μας αγώνα. Αυτό που ξέρω είναι πως όταν θέλεις να κατακτήσεις τον τίτλο, στο τέλος της μέρας πρέπει απλώς να νικήσεις τους πάντες».

Η «μπηχτή» δεν ήταν η μόνη... «ρίψη» του Σλοβένου κατά των «Κλιπς», οι οποίοι δεν έχουν φτάσει ποτέ στην ιστορία τους στους δυτικούς τελικούς και έχουν μπόλικες αποτυχίες στα Playoffs. Ο νεαρός αστέρας «έριξε» τους Κλίπερς στην «τρύπα» του 0-2, από την οποία σε 426 σειρές στην ιστορία του ΝΒΑ, μόνο 27 ομάδες (ποσοστό 6,3%) ανέτρεψαν τα δεδομένα και προκρίθηκαν. Μάλιστα, ακόμη πιο δύσκολη είναι, προφανώς, η αποστολή ομάδων που έχασαν τα δύο πρώτα παιχνίδια στη δική τους έδρα...

Από τη συγχώνευση του ΝΒΑ με το ΑΒΑ, το 1976, μόνο τέσσερις ομάδες που βρέθηκαν στο 0-2 στο «σπίτι» τους κατόρθωσαν να «γυρίσουν» τη σειρά και να προκριθούν. Το 1993 το Φίνιξ επιβλήθηκε με 3-2 των Λέικερς και το 1994 το Χιούστον απέκλεισε τους Σανς. Το 2005 το Ντάλας έφτασε στην πρόκριση στο 7ο ματς με τους Ρόκετς και το 2017 οι Σέλτικς άφησαν εκτός το Σικάγο, αν και οι Μπουλς προηγήθηκαν με δύο νίκες στη Βοστόνη. Ο μόνος καλός οιωνός για τους Κλίπερς είναι πως ο μεγάλος σταρ τους, Κουάι Λέοναρντ, έχει «επιστρέψει» από 0-2 ως παίκτης του Τορόντο, το 2019 στους ανατολικούς τελικούς. Οι Καναδοί βρέθηκαν πίσω από τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όμως πέτυχαν τέσσερις διαδοχικές νίκες και έφτασαν στους Τελικούς, κατακτώντας τον τίτλο απέναντι στους Ουόριορς.