Η μεγαλύτερη νίκη του Καρίμ Μπενζεμά

Η μεγαλύτερη νίκη του Καρίμ Μπενζεμά

Εκπληξη. Μεγάλη κιόλας. Από το πουθενά. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η επιστροφή του Καρίμ Μπενζεμά στην αποστολή της Εθνικής Γαλλίας για το EURO. Για να συμβεί αυτό πολλοί κατάπιαν την περηφάνια τους, κυρίως ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάν κι ο πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκρε. Τόσο ο ένας όσο κι άλλος εμφανίζονταν ανένδοτοι στο να κληθεί ξανά ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης. Σίγουρα είναι μια από τις σημαντικότερες νίκες του Μπενζεμά, αν όχι η σημαντικότερη.

Προφανώς και η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη για να κατακτήσουν οι «μπλε» το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που αρχίζει στις 11 Ιουνίου και τελειώνει στις 11 Ιουλίου. Η Γαλλία να βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Η νομική κατάσταση του Μπενζεμά είναι χειρότερη σε σύγκριση με άλλες φορές, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, για παράδειγμα. Το φθινόπωρο θα περάσει από δίκη για την εμπλοκή του στην υπόθεση εκβιασμού του παίκτη του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά. Υποστηρίζει πως είναι αθώος, αλλά θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό το επεισόδιο και η παραβίαση των «άγραφων νόμων» των αποδυτηρίων ήταν ο λόγος που δεν τον καλούσαν. Το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του ήταν στις 8 Οκτωβρίου του 2015 (φιλική νίκη με 4-0 επί της Αρμενίας, όπου έβαλε και δύο γκολ).

Εκτοτε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών ήταν συνεχόμενη. Ο Μπενζεμά άφησε να εννοηθεί πως δεν τον καλούν επειδή ο Ντεσάν είναι ρατσιστής. Επειτα, επιτέθηκε στον Λε Γκρε μέσω των social media λέγοντας πως αν θεωρεί «τελειωμένη» την καριέρα του στη Γαλλία γιατί δεν του επιτρέπει να παίξει με άλλο εθνικό συγκρότημα (π.χ. Αλγερία). Ο Ντεσάν σε πολλές συνεντεύξεις του άλλαζε όψη, τόνο φωνής και γινόταν επιθετικός όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν καλεί τον Μπενζεμά. Φοβόταν κιόλας μήπως δώσει το κακό παράδειγμα στ' αποδυτήρια. Ο Γάλλος κόουτς έχει τη φήμη του σκληρού «στρατηγού», που πάνω απ' όλα βάζει την πειθαρχία. Τί μήνυμα θα έστελνε στους υπόλοιπους παίκτες η επιστροφή του «Μπενζ»; Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων Γάλλων παικτών, μάλλον σέβονται τον Μπενζεμά. Ορισμένοι, δε, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, θεωρούν πως με την παρουσία του, γίνονται αυτομάτως φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Πλέον, όμως, ο Ντεσάν δεν μπορεί να επαναλάβει την συνταγή του που οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2018. Ο Αντουάν Γκριεζμάν (Μπαρτσελόνα) δεν είναι στα καλά του. Ο Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν) έχει σκαμπανεβάσματα. Οπως κι ο Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Επιπλέον, το δυνατό σημείο εκείνης της Γαλλίας, η άμυνά της, προκαλεί αμφιβολίες: ο Σαμουέλ Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα) είναι σκιά του εαυτού του και δεν κλήθηκε, ο Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης) είναι ασταθής. Ο Αϊμερίκ Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σίτι) κουράστηκε να περιμένει και επέλεξε την Ισπανία, ενώ ο Νταγιό Ουπαμεκανό που θα παίζει στη Μπάγερν Μονάχου από την επόμενη σεζόν, δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του έδωσε ο κόουτς και έμεινε εκτός. Με λίγα λόγια, ο Ντεσάν έφτασε στο συμπέρασμα ότι αν είναι να πάρουν το τρόπαιο θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Ο 33χρονος σέντερ φορ έχει αυτή την σεζόν 29 γκολ κι οχτώ ασίστ σε 45 συμμετοχές με τη Ρεάλ Μαδρίτης σε όλες τις διοργανώσεις.

«Συναντηθήκαμε, συζητήσαμε για ώρα και έπειτα σκέφτηκα πάρα πολύ και εις βάθος ώστε να φτάσω σ' αυτή την απόφαση. Χρειαζόμουν να κάνουμε αυτή την κουβέντα, όπως και εκείνος. Δεν θέλω να μετατρέψουμε αυτή την υπόθεση σε κάτι ξεχωριστό. Ως προπονητής της Εθνικής ομάδας, πάντοτε άφηνα τις προσωπικές διαφορές στην άκρη. Η ευθύνη μου είναι σημαντική και μεγαλύτερη από τον εγωισμό μου», εξήγησε ο Ντεσάν, ο οποίος δεν έχει αμφιβολίες για το αν ο Μπενζεμά θα «κολλήσει» γρήγορα με τους υπόλοιπους επιθετικούς που βρίσκονται στην αποστολή των 26. Πέραν του Εμπαπέ και του Γκριεζμάν, συμπεριλήφθηκαν: ο Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι), ο Μάρκους Τιράμ (Γκλάντμπαχ), ο Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), ο Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), ο Γουϊσάμ Μπεν Γεντέρ (Μονακό) κι ο Τομάς Λεμάρ (Ατλέτικο Μαδρίτης).