Η FIFA εξετάζει «ταβάνι» σε μισθούς και μεταγραφές

Η FIFA εξετάζει «ταβάνι» σε μισθούς και μεταγραφές

Ως τώρα ήταν γνωστή η διάθεση του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, να βρει τον τρόπο να ρυθμίσει (και να περιορίσει) τις προμήθειες που λαμβάνουν οι ατζέντηδες για τις συμφωνίες που κλείνουν με τις ομάδες για μεταγραφές και ανανεώσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L' Equipe, όμως, διεύρυνε το πεδίο που σκέφτεται να δράσει ο οργανισμός του. Αν τα καταφέρει θα προκαλέσει μια επανάσταση στην ποδοσφαιρική βιομηχανία.

«Συζητάμε πολύ σοβαρά τη δημιουργία ενός salary cap καθώς επίσης και να υπάρχει ένα πλαφόν στα ποσά που δίνονται για μεταγραφές. Είναι ζητήματα που απαιτούν διαφάνεια», υποστήριξε. Από το 2016 που διοικεί την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουν ακουστεί πολλά σενάρια μα ποτέ δεν είχε λάβει τόσο μεγάλη διάσταση η εφαρμογή μιας μορφής salary cap. Κυρίως γιατί δεν είναι εύκολη η εισαγωγή του στην Ευρώπη, που είναι και η κινητήρια δύναμη του αθλήματος. Ωστόσο, είναι κάτι που ζητούν ολοένα και περισσότερες ομάδες, ιδίως αυτές που βρίσκονται στην κορυφή της «πυραμίδας». Βέβαια, η ιδέα που έχει η FIFA κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να είναι συμβατή με το νέο Financial Fair Play που σχεδιάζει εδώ και καιρό η UEFA, αλλά και τα ρυθμιστικά πλαίσια που ισχύουν στα εθνικά πρωταθλήματα και ιδίως στα μεγαλύτερα εξ αυτών όπως είναι η Premier League και η LaLiga.

Ο Ινφαντίνο ήταν ένας από τους ευνοημένους της ματαίωσης των πλάνων της Super League. Πλέον, αποκτά μεγαλύτερη αξία το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες. Θα έκανε... πρεμιέρα φέτος, αλλά εξαιτίας της μεταφοράς του EURO, του Κόπα Αμέρικα και των Ολυμπιακών Αγώνων γι' αυτό το καλοκαίρι, το σχέδιο του Ινφαντίνο μπήκε στο... συρτάρι. «Ψάχνουμε νέα ημερομηνία και είμαστε σίγουροι πως με τον καιρό θα γίνει η καλύτερη διοργάνωση συλλόγων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και ενδιαφέρον από το κοινό κι ο Ινφαντίνο εκτιμά πως οι οπαδοί έχουν αρχίσει να κουράζονται από τα τόσα πολλά παιχνίδια που παίζουν κυρίως οι «μεγαλύτερες» ομάδες. «Μια από τις προκλήσεις είναι να μειώσουμε τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων και ν' αλλάξουμε και το διεθνές καλεντάρι», υποστήριξε.

Παράλληλα, έστειλε και το μήνυμά του προς την UEFA και εκείνη την ομάδα ανθρώπων στο εσωτερικό της που θέλουν πάση θυσία την τιμωρία των 12 συλλόγων που ίδρυσαν την Super League, με το δίκτυο ESPN να αποκαλύπτει πως αντιμετωπίζουν ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Εύκολα λέγεται κάτι τέτοιο, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή. Για τί τιμωρίες μιλάμε; Διότι θα τιμωρούνταν και οι παίκτες και οι προπονητές και οι οπαδοί τους, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», δήλωσε. Ο Ινφαντίνο γνωρίζει πως τα σχέδια της Super League ήταν κρυφά και συζητούσαν γι' αυτά μονάχα οι ιδιοκτήτες, οι πρόεδροι και υψηλόβαθμα στελέχη. Οι υπόλοιποι βρίσκονταν στο σκοτάδι.