Η FIFA βλέπει με καλό μάτι μια κοινή λίγκα μεταξύ Η.Π.Α., Μεξικού και Καναδά

Η FIFA βλέπει με καλό μάτι μια κοινή λίγκα μεταξύ Η.Π.Α., Μεξικού και Καναδά

Με αφορμή την συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 από τις Η.Π.Α., τον Καναδά και το Μεξικό, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, ομολόγησε πως μια υποθετική συγχώνευση της Major League Soccer (MLS), όπου αγωνίζονται οι ομάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι καλύτερες του Καναδά, με τη Liga MX, τη μεξικάνικη λίγκα, θα δημιουργούσε το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. «Η δυναμική του κάθε πρωταθλήματος ξεχωριστά είναι τεράστια, αλλά αν ενώνονταν θα ήταν κάτι απίστευτο, το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο», δήλωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια κουβέντα. Ωστόσο, το timing αυτής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και στο Βέλγιο θέλουν κοινή διοργάνωση με την Ολλανδία, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα έχει ανοίξει το ζήτημα για μια πιθανή συνεργασία με άλλα βαλκανικά κράτη. Από την άλλη, όμως, ο Ινφαντίνο πέφτει σε αντιφάσεις με δεδομένο πως όταν προέκυψε το ζήτημα της ευρωπαϊκής Super League, ήθελε να προστατευθούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Eνα τέτοιο εγχείρημα, δυνητικά, θα επηρέαζε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA, μια και δεν θα υπήρχε ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του Champions League της CONCACAF, της ζώνης της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν αποχώρησε από πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Μεξικού, ο Ενρίκε Μπονίγια, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινή διοργάνωση μεταξύ της MLS και της Liga MX. Αλλωστε, Η.Π.Α. και Μεξικό συνεργάζονται σε περιφερειακά τουρνουά (πχ. ματς μεταξύ των πρωταθλητών των δύο λιγκών) που ναι μεν έχουν επίσημα έπαθλα, αλλά γίνονται κυρίως για εμπορικούς λόγους προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή των μεξικάνικων ομάδων με την ισχυρή κοινότητα Μεξικανών στις Η.Π.Α.

«Αν θέλουμε τα κλαμπ να λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο και εκτός της Ευρώπης, τότε πρέπει να σκεφτούμε νέες ιδέες», πρόσθεσε ο Ινφαντίνο. Στο Μεξικό εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρο είναι μια μοναδική περίπτωση παγκοσμίως: επιτρέπεται, με την άδεια της FIFA κιόλας, η πολύ – ιδιοκτησία ομάδων με την εξήγηση πως διαφορετικά δεν θα ήταν βιώσιμο το πρωτάθλημα. Κάποιες από αυτές, δε, ανήκουν σε επιχειρηματίες με δικά τους τηλεοπτικά δίκτυα, έτσι άλλες δημιούργησαν τα δικά τους κανάλια, αφού θεωρούσαν πως τις «έριχναν» με τις προτάσεις τους για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τέτοια σενάρια για λίγκες μεταξύ χωρών έχουν γίνει κι άλλου: μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας για να παίξουν στην Premier League, η Σέλτικ και οι Ρέιντζερς. Λειτούργησε, δε, για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ένα υβριδικό σύστημα μεταξύ κάποιων σκανδιναβικών χωρών και κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες προτάσεις για τέτοια πρωταθλήματα. Στο Μεξικό και στις Η.Π.Α. το βλέπουν θετικά. Μα θα πάρει χρόνο, αν είναι να γίνει...