Η Ελβετία πέταξε έξω από το Euro τη Γαλλία, στα πέναλτι!!!

Η Ελβετία πέταξε έξω από το Euro τη Γαλλία, στα πέναλτι!!!

Η παγκόσμια λογοτεχνία θα μπορούσε να προσφέρει τίτλο στον αγώνα των «16» του Euro 2020 μεταξύ Γαλλίας – Ελβετίας, το βράδυ της Δευτέρας (28/6), με το περίφημο... «Εγκλημα και τιμωρία». Χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε αρχικά στους Ελβετούς και μετά στους Γάλλους. Ωστόσο, επειδή στα σπορ κυρίως κάποιος κερδίζει και δεν χάνει ο αντίπαλος, η Ελβετία μπορεί να πανηγυρίζει δικαίως για την ίσως σπουδαιότερη νίκη της ιστορίας της. Το μεγάλο αουτσάιντερ δεν τρόμαξε από το «στέμμα» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και νικώντας την με 5-4 στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» των πέναλτι – μετά το εντυπωσιακό 3-3 του 90λεπτου και της παράτασης – προκρίθηκε στα προημιτελικά και θα παίξει με την Ισπανία, η οποία νωρίτερα νίκησε με 5-3 στην παράταση την Κροατια!

Οι Ελβετοί ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο στην «Arena Nationala» του Βουκουρεστίου και προηγήθηκαν στο 15΄ με κεφαλιά του Χάρις Σεφέροβιτς, μετά την τέταρτη ασίστ του Τσούμπερ στο τουρνουά. Μάλιστα, στο 55΄ βρέθηκαν κοντά σε προβάδισμα δύο γκολ, όμως ο Ροντρίγκεζ αστόχησε στο πέναλτι, το οποίο απέκρουσε στη δεξιά γωνία του ο Γιορίς...

Οι Γάλλοι ήταν «εξαφανισμένοι» μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά στο επόμενο τρίλεπτο έφεραν «τούμπα» το ματς με δύο γκολ του Καρίμ Μπενζεμά στο 57΄ και το 59΄ και έφτασαν και στο 3-1 με καταπληκτικό σουτ του Πολ Πογκμπά έξω από την περιοχή στο 75΄. Η αλλαγή συστήματος του κόουτς Ντεσάν (από το 3-1-4-2 και τους τρεις κεντρικούς μπακ που έκαναν λάθη, στο 4-2-4) ήταν καθοριστική, αλλά δεν διόρθωσε την αστάθεια στην άμυνα...

Εκεί, πάντως, που όλα έδειχναν να τελειώνουν, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές άφησαν χώρο στην Ελβετία και το «πλήρωσαν». Ο Σεφέροβιτς κέρδισε άλλη μία «αερομαχία» στο 81΄ και μείωσε σε 3-2, δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του. Οι Ελβετοί τόλμησαν και αφού στο 85΄ ακυρώθηκε γκολ του Γκαβράνοβιτς μέσω VAR, ο ίδιος «μίλησε» και στο 90΄ ισοφαρίζοντας σε 3-3 με ατομική ενέργεια και σουτ εκτός περιοχής!!! Το σασπένς, ωστόσο, είχε και συνέχεια, με τον Κομάν να έχει δοκάρι στο 94΄ και να χάνει την ευκαιρία να στείλει τη Γαλλία στην οκτάδα.

Στην παράταση οι «τρικολόρ» ήταν πιο δραστήριοι και είχαν τέσσερις καλές ευκαιρίες να «κλέψουν» το ματς. Ο Παβάρ σούταρε στο 95΄ πάνω στον Ζόμερ, ενώ ο Ζιρού αστόχησε σε κεφαλιά στο 119΄. Ενδιάμεσα, ο Κιλιάν Εμπαπέ έχασε δύο καλές ευκαιρίες (ειδικά η δεύτερη, σε τετ α τετ) στο 109΄ και το 110΄ και απέτυχε να σκοράρει για πρώτη φορά στο φετινό Euro. Ο σταρ της Παρί Σ.Ζ. έγινε και «μοιραίος» στη διαδικασία των πέναλτι, καθώς αστόχησε στο τελευταίο, με την επέμβαση του Ζόμερ να στέλνει πανηγυρικά την Ελβετία στα προημιτελικά!

Η σειρά της διαδικασίας των πέναλτι:

Γκαβράνοβιτς (Ελβετία) 1-0 / Πογκμπά (Γαλλία) 1-1

Σερ (Ελβετία) 2-1 / Ζιρού (Γαλλία) 2-2

Ακάντζι (Ελβετία) 3-2 / Τουράμ (Γαλλία) 3-3

Βάργκας (Ελβετία) 4-3 / Κιμπεμπέ (Γαλλία) 4-4

Μεχμέντι (Ελβετία) 5-4 / Εμπαπέ (Γαλλία) απόκρουση Ζόμερ (5-4)

ΓΑΛΛΙΑ (3-4-1-2): Γιορίς – Βαράν, Λενγκλέ (46΄ Κομάν, 111΄ Τουράμ), Κιμπεμπέ – Παβάρ, Πογκμπά, Καντέ, Ραμπιό – Γκριεζμάν (88΄ Σισοκό) – Εμπαπέ, Μπενζεμά (94΄ Ζιρού).

ΕΛΒΕΤΙΑ (3-4-1-2): Ζόμερ – Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ (87΄ Μεχμέντι) – Βίντμερ (73΄ Εμπαμπού), Φρόιλερ, Τζάκα, Τσούμπερ (79΄ Φάσνακτ) – Σακίρι (73΄ Γκαβράνοβιτς) – Σεφέροβιτς (97΄ Σερ), Εμπολό (79΄ Βάργκας).