Η απειλή της UEFA χαλαρώνει τους αγγλικούς περιορισμούς μόνο για VIP

Η απειλή της UEFA χαλαρώνει τους αγγλικούς περιορισμούς μόνο για VIP

Την περασμένη Δευτέρα, η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών στη χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα καθυστερήσει άλλες τέσσερις εβδομάδες. Την Παρασκευή (18/6), όμως, οι «Times» του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προειδοποίησε τους Αγγλους ότι αν δεν επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα σε 2.500 επίσημους και αξιωματούχους της UEFA και της FIFA δίχως την υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα, θα μεταφέρει τους ημιτελικούς και τον τελικό του Euro 2020 από το «Ουέμπλεϊ» στη Βουδαπέστη...

Η απειλή έχει κάνει πολλούς υπουργούς στο Λονδίνο να ζητούν την εξαίρεση για τους VIP των αγώνων, ώστε να απαλλαχθούν από τους περιορισμούς. Ο υπουργός δημόσιας τάξης και εγκληματικότητας, Κιτ Μόλτχαουζ, σχολίασε πως «δεν έχω ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της πρότασης, όμως είναι δεδομένο πως υπάρχει συζήτηση ώστε να διοργανώσουμε το Euro όσο καλύτερα μπορούμε». Ο Τύπος της χώρας τονίζει την απορία το κατά πόσο μία τέτοια ελάφρυνση θα είναι δίκαιη για τους υπόλοιπους κατοίκους, παρά τις απειλές της UEFA για αλλαγή έδρας.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είναι σε διαρκείς συνομιλίες για να βρεθεί λύση. Οι Αγγλοι πολίτες πιθανότατα θα θεωρήσουν πρόκληση την απαλλαγή των 2.500 επισήμων από τους περιορισμούς, όμως στο Λονδίνο δεν θέλουν καν να σκέφτονται ότι η UEFA θα προχωρήσει σε αλλαγή έδρας. Οι ημιτελικοί της 6ης και 7ης Ιουλίου και το τελικός της 11ης του μήνα πρόκειται να διεξαχθούν με πληρότητα 50% στο «Ουέμπλεϊ» των 90.000 θέσεων.

Αν το αίτημα για εξαίρεση για την είσοδο των επισήμων χωρίς καραντίνα δεν γίνει αποδεκτό, δεν αποκλείεται ανάθεση στη Βουδαπέστη, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί για μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν και μπορεί να φιλοξενήσει τους τρεις αγώνες με πληρότητα 100% στις εξέδρες. Σε περίπτωση που η ο Μπόρις Τζόνσον συναινέσει στην επιθυμία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας – με σκοπό να μην επηρεαστεί και η υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2030 –, οι 2.500 αξιωματούχοι δεν θα χρειαστεί να τεθούν σε δεκαήμερη καραντίνα και θα έχουν άμεσα το ελεύθερο να παρακολουθούν και προπονήσεις, αλλά και να συναντηθούν με μέλη της κυβέρνησης.