A Message from Oslo

A Message from Oslo

Της Μαριάννας Σκυλακάκη

Με την πιθανότητα μιας πυρηνικής σύρραξης να μοιάζει πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά εδώ και δεκαετίες, η φετινή απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) αποτελεί μια επιλογή επίκαιρη και γεμάτη σημασία.

Οι φετινοί νικητές, οι οποίοι ανακοινώθηκαν πριν λίγο, είναι μια διεθνής οργάνωση που αποτελείται από 486 μη κυβερνητικούς οργανισμούς από 100 χώρες, και μάχεται υπέρ της διατήρησης της Συμφωνίας Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις 9 πυρηνικές δυνάμεις που μποϋκοτάρισαν τις διαπραγματεύσεις για την κρίσιμη αυτή συμφωνία (την οποία είχαν καταγγείλει ως αφελή και επικίνδυνη) τον περασμένο Ιούλιο. Σχολιάζοντας τη μεγάλη αυτή τιμή που αποδόθηκε στην οργάνωση, την οποία όπως δήλωσε δεν περίμενε καθόλου, η επικεφαλής του ICAN Beatrice Fihn, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια δεν χτίζεται υπό τη σκιά της απειλής της σφαγής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Έχει σίγουρα δίκιο, όμως το πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να απεμπλακεί από τον πυρηνικό φαύλο κύκλο στον οποίο εισήλθε στον απόηχο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι καθόλου απλό. Είναι όμως σίγουρο ότι, όπως είχε τονίσει και ένας ανήσυχος Albert Einstein, όσο τα πυρηνικά όπλα παραμένουν στο ταμπλό, το μέλλον της ανθρωπότητας κινδυνεύει: "I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones".

Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.