Της Μαριάννας Σκυλακάκη
"Παγκόσμιο σοκ: ο Trump βγάζει την Αμερική από την UNESCO", έγραφε το notification του κινητού μου. Κοίτα να δεις που τίποτα δε θα αφήσει όρθιο ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ, σκέφτηκα. Και όμως, σε δεύτερη ανάγνωση, η εξέλιξη φαίνεται πως ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Βλέπετε, η σχέση μεταξύ του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό και των ΗΠΑ φθίνει εδώ και χρόνια.
Η ένταση ξεκίνησε με την απόφαση της UNESCO το 2011 να αναδείξει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος, που οδήγησε την κυβέρνηση Obama στην απόσυρση χρηματοδότησης ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων στον οργανισμό. Στη συνέχεια, το 2013, οι ΗΠΑ έχασαν τα πλήρη δικαιώματα ψήφου τους, εξαιτίας της αναστολής καταβολής των συνδρομών τους. Στην πράξη λοιπόν, η Αμερική έχει πάψει να είναι ενεργό μέλος της UNESCO εδώ και χρόνια και η απόφαση του Trump, η οποία σύμφωνα με το State Department οφείλεται σε "συστηματική μεροληψία" του οργανισμού κατά του Ισραήλ, επισημοποιεί μια ήδη εδραιωμένη κατάσταση.
Η αποχώρηση πρακτικά δε σημαίνει πολλά πράγματα. Σε επίπεδο όμως συμβολισμού, ενισχύει την αίσθηση ότι ο Trump έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξωτερική πολιτική του. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα ανακοινώνει την απόφασή του όσον αφορά το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία, παρά το γεγονός ότι με τη μετριοπάθεια που τον χαρακτηρίζει έχει στο παρελθόν αποκαλέσει "χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών" φαίνεται ότι δεν θα στείλει ακόμα στα σκουπίδια. Αντ΄αυτού, αναμένεται να ρίξει το μπαλάκι για το εάν θα επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, στο Κογκρέσο.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.