Της Μαριάννας Σκυλακάκη
Την πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών να εισάγει εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) εξήγγειλε o αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει ένα "πρόστιμο βάσης", το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια, με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη. "Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική του έχω χρήματα, πληρώνω και παρανομώ".
Είναι όμως αυτό το πρόβλημά μας όσον αφορά την οδική παραβατικότητα στην Ελλάδα; Είναι μόνο οι ευκατάστατοι πολίτες αυτοί που οδηγούν πάνω από τα όρια ταχύτητας; Μόνο αυτοί που παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων; Είναι άραγε οι μόνοι που αφήνουν το αυτοκίνητό τους όπου τους καπνίσει, για να πάρουν απ'' το περίπτερο τσιγάρα; Οι μόνοι που θεωρούν το στοπ προαιρετικό; Η κουλτούρα παραβατικότητας στη χώρα μας πολύ φοβάμαι ότι δεν γνωρίζει από τραπεζικούς λογαριασμούς ή από διεύθυνση κατοικίας. Δεν γνωρίζει ούτε από μάρκα αυτοκινήτου, όπως θα διαπιστώσει κανείς βγαίνοντας μια βόλτα στην εθνική οδό.
Η ασυνειδησία στους δρόμους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν λύνεται όμως με διαφοροποιήσεις ταξικού τύπου, οι οποίες είναι και εκ των πραγμάτων άδικες. Παραδείγματος χάριν, γιατί να τη γλιτώνουν οι απανταχού φοροφυγάδες; Τι γίνεται με τις περιπτώσεις όπου στο αυτοκίνητο, το τιμόνι δεν το έχει ο ιδιοκτήτης, αλλά ο οδηγός του - όπως συμβαίνει άλλωστε και στην περίπτωση των υπουργών...
Το να εισάγει κανείς εισοδηματικές παραμέτρους στο ζήτημα είναι άλλο ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής για τους κυβερνώντες, άλλωστε το να διχάζει κανείς αναίτια την κοινωνία είναι αποδεδειγμένα εύκολη και πολιτικά επικερδής υπόθεση. Το τι θα φέρει ο διχασμός την επαύριο είναι αυτό που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει - και να αντιμετωπίσει.
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.